Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Anja Šovagović: Menopauzu ne primjećujem zbog muških kriza

Povodom 3. Hrvatskog kongresa o menopauzalnoj medicini održan je panel na kojem su Anja Šovagović Despot, Sanja Vejnović, Matija Vuica i Daniela Roguljić Novak uz moderatorsku asistenciju Danijele Trbović otvoreno razgovarale o menopauzi.

Menopauza je sastavni dio života svake žene koja ulazi u svoje pedesete godine, no bez obzira što je riječ o normalnoj pojavi koja će prije ili kasnije uslijediti, o ovoj temi se vrlo rijetko priča. Žene menopauzu doživljavaju različito te nije nužno da sve imaju iste simptome.

Foto: Promo

- Moram reći kako sam se ja vrlo dobro pripremila za novi životni period, još sa trideset i pet godina kupila sam knjigu "Mudrost menopauze", iako su mi se tada svi smijali. Kako se u životu volim o svemu informirati, učinila sam isto i s menopauzom, moram priznati kako mi je to zaista pomoglo. Bez obzira na spremnost, lagala bih kada bih rekla da me nisu iznenadile promijene koje su uslijedile, a vezane su uz iznenadne nalete vrućine, promijene raspoloženja i umor. Posebno je bila zabavna činjenica kako se moj ulazak u menopauzu poklopio s kćerinim ulaskom u pubertet, možete zamisliti tu količinu hormona na jednom mjestu - ispričala je Sanja Vejnović.

Anja Šovagović Despot je prokomentirala kako su žene u njihovoj obitelji mnogo lakše podnosile menopauzu za razliku od muških članova obitelji koji su tada prolazili kroz krizu srednjih godina.

- U mojoj kući je bilo uvijek puno žena - baka, mama, ja - no njihove menopauzalne tegobe nisu stigle doći do izražaja od problema s kojim su se naši muški borili. Kada sam ušla u menopauzu i osjetila prve nalete vrućine pomislila sam da je došlo do globalnog zatopljenja, no u jednom času sam shvatila da je samo meni vruće - govori Anja.

 

- Moj ulazak u menopauzu se dogodio uslijed najvećeg poslovnog zamaha, bila sam pod tolikim adrenalinom da nisam niti shvatila što mi se događa, dok u jednom trenu nisam rekla sam sebi - ovako više neće ići. Promijenila sam svoj život iz temelje, preselila sam iz Zagreba u Istru, počela mirnije i zdravije živjeti, više se odmarati. Iako sam po prirodi vrlo vesela osoba, osjetila sam po prvi puta nalete tjeskobe, no shvatila sam da je to normalno i da će brzo proći - istaknula je Daniela Roguljić Novak.

Za razliku od Sanje, Anje i Daniele, Matija Vuica nije osjećala nikakve posebne promjene. Foto: Promo

 

- Atipičan sam slučaj, ne osjećam nikakve posebne promijene. Mogu istaknuti nesanicu kao jednu od promjena, no za mene je to bila zanimljiva pojava, ne bih spavala cijelu noću, a u jutro ne bih bila umorna. Točnije promijene koje su se dogodile, nisu utjecale na kvalitetu mogu života. Sve sam nekako prihvatila pod normalno, mogu reći za sebe da sam zdrava i da se odlično osjećam u svojim godinama - kazala je Matija. 

Foto: Promo

 

Zaključak panela je bio kako svaka žena kroz menopauzu prolazi na drugačiji način, no ono oko čega su se sve sugovornice složile jest kako sada osjećaju jednu životnu mudrost, smirenost, ne trude se više svima svidjeti, odlučnije su u svojim naumima i češće uživaju u stvarima koje ih vesele.

 

Menopauza nije bolest, već normalno stanje koje očekuje svaku ženu

Na 3. Hrvatskom kongresu o menopauzalnoj medicini s međunarodnim sudjelovanjem, koji je na jednom mjestu tijekom dva kongresna dana okupilo se više od sedamdeset stručnjaka, koji su na više od trideset panela i predavanja govorili o najnovijim saznanjima na području menopauzalne medicine.

Foto: Promo

- Menopauza predstavlja prekretnicu za ženu i njeno zdravlje, ali ujedno i temelj za najbolje godine života. U Hrvatskoj, očekivani nastup menopauze oko pedesete je godine života. Gotovo jednu trećinu života, žene u Hrvatskoj provode u poslijemenopauzi. Brojni se faktori povezuju s rizikom ranijeg nastupa menopauze, a jedan od njih je i pušenje, iako još nema znanstveno utemeljenih dokaza - istaknula je prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu, te nadodala:

- Ono što se vrlo često ponavlja jest činjenica kako je nastup menopauze povezan s nasljeđem i zato vrlo često liječnik postavlja pitanje o zadnjoj menstruaciji u životu majke ili sestre. Iako menopauza najčešće nastupa kao dio prirodnog procesa, ona može nastati i kao rezultat kirurškog liječenja, primjerice kod žena kojima su odstranjeni jajnici ili pak kod liječenja zloćudnih bolesti uslijed kemoterapije i radioterapije. Prijevremena menopauza nastupa prije četrdesete godine života i može biti uzrokovana nizom faktora o kojima se i danas malo zna - kaže dr. Šprem Goldštajn. 

Drastičan pad ženskih hormona jajnika prepoznaje svaka stanica i tkivo, koji umanjuju i mijenjaju mnoge svoje funkcije. Neke od kliničkih posljedica nedostatka estrogena u tijelu rano su vidljive i naglašene te su univerzalne kod gotovo 80 do 90 posto žena. Riječ je o promjenama funkcije mozga, vrućim valovima, nesanici, umoru, lošem raspoloženju, urogenitalnoj atrofiji, napredovanju ateroskleroze i osteoporoze te gubitku elastičnosti i kolagena u vezivnim tkivima.

Foto: Dreamstime

Na Kongresu se raspravljalo o temama koje su vezane uz menopauzu i starenje kože, menopauzu i debljinu, prijevremenu ovarijsku insuficijenciju, personalizirani pristup liječenju menopauze, seksu poslije menopauze i još mnogim drugim zanimljivim temama. Jedan od prvih panela na početku Kongresa bio je posvećen i kardiovaskularnom zdravlju žena u menopauzi.

- Debljina i dislipidemija pogoduju kardiovaskularnim bolestima, a višestruko je dokazano da je važan kofaktor u patofiziologiji kardiovaskularnih bolesti nedostatak estrogena. Prije menopauze infarkt miokarda značajno je rjeđi kod žena, nego kod istodobnih muškaraca (4 naprema 10). Koronarna srčana bolest javlja se kod muškaraca deset godina ranije, a žene s prijevremenom menopauzom imaju značajno češće infarkt i kardiovaskularnu smrtnost. To sve govori o zaštitnoj ulozi estrogena u krvožilnom sustavu. Estrogeni povisuju vazodilataciju i utječu na normalan ritam srca, usporavaju kalcifikaciju stjenke žila i aterosklerozu. Žene koje su nakon infarkta miokarda koristile estrogene (hormonalno nadomjesno liječenje) imaju bolju prognozu za zdravlje i život - istaknuo je prof. dr. sc. Velimir Šimunić iz Poliklinika IVF.

Foto: Dreamstime

Akademik Davor Miličić objasnio je kako je u liječenju kardiovaskularnih bolesti u vrijeme menopauze potreban multidisciplinarni pristup, odnosno, vrlo je važno da liječenju pristupe svi stručnjaci - ginekolozi, kardiolozi, endokrinolozi te po potrebi i onkolozi - s ciljem sagledavanja cjelokupna zdravstvenog stanja pacijentice.

Prihvatiti promjenu

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ono što su svi stručnjaci na Kongresu isticali jest činjenica kako menopauza nije bolest, već sasvim normalno stanje svake žene u pedesetim godinama. Žene moraju biti svjesne promjena koje ih očekuju kako bi ih lakše prihvatile. Istovremeno, iznimno je važno istaknuti potrebu redovitog kontroliranja zdravlja, ali i odlaska liječniku i traženja pomoći pri bilo kakvim tegobama koje otežavaju ženino svakodnevno funkcioniranje. Menopauza ne smije biti tabu tema, već opće prihvatljivo stanje o kojemu se normalno razgovara, kao i o bilo kojoj drugoj temi.

Komentiraj, znaš da želiš!