Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Antibakterijski sapuni bakterije čine otpornijima na antibiotike

Kemikalija koju takvi proizvodi sadrže, triclosan, koristi se i u kozmetičkim proizvodima, u obradi odjeće te kod proizvodnje dječjih igračaka, s ciljem da zaštite korisnike, no zapravo pogoduje bakterijama

Antibakterijske paste za zube, vodice za ispiranje usta, gelovi za tuširanje i sapuni, posebno oni za pranje ruku, postali su pravo 'gorivo' za rast i razvoj bakterija otpornih na antibiotike, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su to povezali s triclosanom, uobičajenim sastojkom antibakterijskih proizvoda, koji bakterije, zapravo, snažnijima i otpornijima, piše New York Post.  

PRAVILNA HIGIJENA Prečesto tuširanje šteti koži: Najbolje je tuširati se uvečer

Triclosan se koristi i u kozmetičkim proizvodima, obradi odjeće, u proizvodnji dječjih igračaka, pa čak i kod proizvodnje kreditnih kartica, s namjerom da se očuva zdravlje korisnika. No Savezna uprava za hranu i lijekove u SAD-u već je zabranila njegovo korištenje u proizvodnji sapuna za ruke. 

Foto: Dreamstime

S ciljem da uništi bakterije, triclosan se dodaje proizvodima u visokim dozama, za koje je utvrđeno da s vremenom omogućavaju da bakterije postanu otporne na uobičajenu dozu antibiotika, što se, među ostalim, odnosi i na lijekove koji se koriste za učestale urinarne infekcije, što je jedan od najčešćih problema kod žena.

24sata Koži zimi treba više vlage, ulja i prirodnih sastojaka

- Štoviše, triclosan je vrlo stabilan i dugo se zadržava na tijelu i u okolišu i eksperimenti na miševima su pokazali da izloženost toj kemikaliji smanjuje sposobnost organizma da odgovori na terapiju antibioticima. U grupi koja je bila izložena triclosanu, pokazalo se da njegova upotreba povećava broj bakterija koje preživljavaju i nakon antibiotika - kaže profesorica Petra Levin, na Univerzitetu St. Louis.

U normalnim uvjetima, jedna od milijun bakterija preživi nakon konzumacije antibiotika i naš imunitet to može kontrolirati, no triclosan je učinio da preživi jedna od  deset bakterija, što je previše za imunosni sustav, pojašnjava znanstvenica.

Dreamstime STERILNOST NIJE DOBRA Ne čistite kuću pretjerano i ne tuširajte se često - nije zdravo

Dodaje kako je pokus sa lijekom Ciprofloxacin, jedan od onih koji se vrlo često koriste kod infekcije Echerichiom koli, pokazao je da je njegovo djelovanje slabije ako su pacijenti bili izloženi triclosanu. A kod troje od četvero Amerikanaca u istraživanju tragovi triclosana pronađeni su u urinu. Ukratko, antibiotik slabije djeluje kad je triclosan 'blizu'. 

   NJIMA NIKAD NIŠTA NE PAŠE: Ovi horoskopski znakovi stalno stvaraju dramu, nisu baš ugodno društvo

Komentari (4)
  • Meni to netriba perem se 4 puta godisnje 😂

    25. 2. 2019,   22:47
  • U pivu i vinu su našli tvar koja izaziva rak

    25. 2. 2019,   23:56
  • Prilično zakašnjela priča! Antibakterijski sapuni se iz navedenih razloga ne preporučuju, a mislim da ih i nema u prodaji , već nekoliko godina!

    26. 2. 2019,   06:37