Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Antički ručak u 30 sljedova: U Splitu jedu kao stari Rimljani

Garum, drevni antički dodatak jelima, koji se radio od fermentiranih ribljih iznutrica u svojevrsnim antičkim tvornicama/bazenima na otvorenom, posljednjih nekoliko desetljeća se pokušava proizvesti diljem Mediterana

VIDEO

Spominjao je garum u svom zapisu o hrani rimski sladokusac Marcus Gavius Apicius “De re coquinaria” (O kuhanju) napisanoj u 1. stoljeću za vladavine Tiberija, a i danas mnogi ga nastoje proizvesti u pokušajima da se reinterpretiraju jela Starog Rima, posebice jer teško je ili nemoguće pronaći svo bilje što mu se dodavalo, a i originalna receptura je poprilično upitna jer je rekonstruirana s ostataka pronađenima u amforama.

Pokretanje videa...

03:32

Jednu od najposebnijih gastronomski priča inspiriranu ovim začinom i starim kuhinjama – od feničke do starorimske - u Split nedavno je donio Marko Đurašević, chef iz Podgorice, koju je preko 20 godina kuhao u vrhunskim restoranima Španjolske.

Njegov kulinarski rukopis temeljen i na izdašnom poznavanju povijesti gastronomije, prepoznala je splitska dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić te organizirala da se garum kako ga Đurašević radi, predstavi kroz sljedove jela koje objedinjuju nasljeđe Antike i suvremenu mediteransku gastronomiju u restoranu Portofino, gdje odnedavno vodi kuhinju.

- Povodom obilježavanja 40 godina zaštite Dioklecijanove palače od strane UNESCO-a osmišljen je Carski ručak 30 sljedova jela s garumom. Htjeli smo pokazati kako je to bilo u Starom Rimu, kako je to jesti satima, a opet željeti još zahvaljujući dobrim dijelom svojstvima garuma.

Naime, u Antici je imao dvije uloge, jednu da pospješuje probavu sa svojim mineralima i aminokiselinama, a s druge da zove na još umamijem, onim teško dokučivim okusom koji budi zaljubljenost u hranu i tjera vas da usprkos sitosti želite i dalje jesti. Umami ima uporište u kemijskom spoju - glutaminskoj kiselini vrlo važnoj za mozak, to je mononatrijev glutaminat koji stvara osjećaj ugode i ljepote i tjera vas da jedete siti - navela je Olja Martinić.

Evo koliko možete čuvati koje meso u hladnjaku i zamrzivaču
Evo koliko možete čuvati koje meso u hladnjaku i zamrzivaču

Na Carskom ručku poslužene su, između ostalog, čokoladne masline punjene sokom od grejpa, maslac od garuma s "De Vincijevim" s beskvasnim kruhom – svojevrsnim mlincima, sorbeti i "fosili" od mlači inćuna i srdela posluženi u razgradivim vrećicama od riže koje se mnogi teško odluče kušati jer sliče najlonskim, a razgrađuju se već u ustima.

Bile su tu i varijanta rimskih kobasica lucanica od tune, butarga - sušena dimljena ikra, kupušnjače umućene s tunom u kremu kojom se punio svitak od rižina brašna uvezan algom. Tim iz Portofina ispekao je prsa divljeg goluba u teksturi od cikle, lješnjaka, varenika te uz dodatak guščje jetre i datulja.

Ovčetina u kobasici: Isprobavao je recepture tri godine i uspio
Ovčetina u kobasici: Isprobavao je recepture tri godine i uspio

Poslužen je sladoled od dimljenog kozjeg mlijeka s bobičastim voćem, a sve su zaokružila dobra vina i medovina kako su je radili Stari Rimljani i obogaćena aromama jagode i limetom. Dakako, radi se o kompleksnim jelima koja se rade suvremenim tehnologijama i opremom, a za bazu imaju izvorne namirnice mediteranskog podneblja koje su koristili Stari Rimljani.

Jelovnik:

AKT 1. - mali zalogaji

- ''Black''masline od čoklade
- Fosil sardine i inćuna 
- Kiseli kupus, kelj i tuna 
- Dioklecijanova salata Ave Caesar
- Maslac garum i Da Vinci kruh/mlinci 

AKT 2. MARE NOSTRUM ADRIATICUM

- Musama: pršut od tune
- Lucanica: kobasica od tune 
- Butarga

AKT 3. - SEKVENCIJA INĆUNA 

- Biskvit od šafrana, marinirani inćuni i sladoled od inćuna
- Tri mariniranade; zelene masline, ukiseljeno povrće i garum

AKT 4. - FENIČANSKI UTJECAJI NA JADRANU

- Orzoto od ječma, dalmatinska šalša s  pikantnim notama, sashimi od pancete od tune i pjena od Pecorino Romano sira 

AKT 5.  TERRA 

- Suprema od divljeg goluba, teksture cikle, lješnjak, varenik, foie gras i datulje 

AKT 6. DOLCE MOMENTUM 

- COSMOPOLITAN: hidromed jagode s ''espumom'' od limete 
- VOĆNI KOKTEL: varijacije bobičastog voća, teksturizirana menta i sladoled od dimljenog kozjeg mlijeka 
- PETIT FOUR: oenogarum

JAVNOST OPET ŠOKIRANA: Kraljica ne dolazi na krštenje sina Meghan i Harryja?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje