Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Antioksidansi: Hren ublažava kašalj, a crveni luk upalu uha

Antioksidansi: Hren ublažava kašalj, a crveni luk upalu uha

VJESNICI PROLJEĆA Zvijezde blagdanskog stola, hren, mladi luk i rotkvice, snažni su antioksidansi te se u narodnoj medicini koriste za liječenje kašlja, reume, upale uha...

VIDEO

Većina se ljudi Uskrsu veseli zbog radosti koju dijelimo kad se obitelj okupi oko blagdanskog stola, na kojem se nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, uz šunku i neko pečenje, mogu pronaći i prvi vjesnici laganije, proljetne prehrane. 

Ne treba zaboraviti da je većina blagdanskih namirnica i iznimno ljekovita. 

Na primjer, uz blagdansku šunku uvijek se poslužuje i malo hrena, koji je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta, protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrlo je bogat vitaminom C. Osim toga, potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca te pomaže kod bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažava bol kod reume i artritisa te čisti kožu. 

Mladom luku, i to osobito zelenom listu mladog luka, pripisuju se brojne blagodati: sadrži karotenoide, među kojima su vitamin A, lutein i zeaksantin, koji imaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Bogat je vitaminom K, koji podiže razinu iskoristivosti kalcija, pa tako utječe na čvrstoću kostiju, te bakrom, koji pomaže u prevenciji osteoporoze kod žena.

Mladi luk sadrži i krom, koji snižava razinu šećera u krvi, te tvari koje pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te preveniraju začepljenje krvnih žila i trombozu.

Postoje studije koje su dokazale da su mladi i crveni luk vrlo korisni i u prevenciji raznih vrsta raka, zbog sumpornih spojeva koje sadrže. Među ostalim, zaslužan je za čišćenje krvi od toksina, pa tako posredno pridonosi općem zdravlju. 

Vlasac je srodnik češnjaka i crvenog luka, a najviše korisnih svojstava ima u svježem obliku jer kuhanjem gubi ljekovita svojstva.

Sadrži željezo i arsen, tako da je djelotvoran u pročišćavanju krvi i sprečavanju slabokrvnosti, čisti krvne žile i smanjuje razinu lošega kolesterola, a koristan je i zato što pospješuje probavu. 

Pola šalice hrskavih rotkvica zadovoljit će čak 31,25 posto preporučenih dnevnih potreba za vitaminom C, koji pomaže u formiranju kolagena (mladoliki izgled), pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka (vitalnost) te jača imunološki sustav (zdravlje).

Postoje istraživanja koja su pokazala da rotkvice podižu razinu “dobroga” kolesterola, koji iz arterija ispire masnoću i smanjuje rizik od srčanog udara.

Pozitivno djeluje na zacjeljivanje hemoroida, poboljšava rad mokraćnog sustava i korisna je za mršavljenje jer daje osjećaj sitosti uz vrlo malo kalorija. Rotkvice su i snažan antioksidans, koji iz tijela izbacuje kancerogene tvari. Iz iste “porodice” je i crna rotkva, koja može biti odličan izbor za šarenu salatu, a koja je odličan lijek protiv usporenog rada štitne žlijezde.

Crna rotkva korisna je protiv raznih vrsta alergija, nečistoća kože, lišajeva do gljivičnih bolesti jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam. 

Pročitajte još i ovo! Dužina vaših nožnih prstiju otkriva hoćete li biti bogati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...