Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Antioksidansi mogu pomoći u poboljšanju muške plodnosti

None Foto: Fotolia

Terapija antioksidansima vjerojatno će potaknuti proizvodnju spremija, ali ne može pomoći kod svih slučajeva neplodnosti kod muškaraca, upozoravaju liječnici

Parovi imaju puno veću vjerojatnost za uspješno začeće ako muškarac uzima pojedine vitamine i druge antioksidanse, pokazalo je istraživanje u klinikama za plodnost u Britaniji na 1000 ljudi. Istraživanje su proveli na muškarcima s nižim brojem spermija. Pokazalo se da se to posebice odnosi na oralne antiokidanse koji uključuju vitamin E, L-karnitin, cink i magnezij, piše BBC.

Terapija antioksidansima vjerojatno će povećati proizvodnju spremija, ali ne može pomoći kod svih slučajeva neplodnosti u muškaraca, upozoravaju liječnici. Slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenja DNK sperme i razoriti membrane sperme što umanjuje šanse za uspješno začeće. Antioksidansi mogu umanjiti utjecaj slobodnih radikala, no na manju količinu sperme utječe i način života, stres, loša prehrana te kronične bolesti.

- Iako je potrebno još nekoliko studija da utvrdimo pomaže li antioksidativno liječenje, analize ipak daju pozitivne rezultate. Ipak postoje još neke studije koje ne pokazuju poboljšanje - kaže liječnik Allan Pacey.

Komentiraj, znaš da želiš!