Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Aplikacija za predviđanje uspjeha umjetne oplodnje

None Foto: Fotolia

Britanski su znanstvenici na temelju prikupljenih podataka konstruirali aplikaciju na iPhone-u koja će potencijalnim roditeljima predviđati šanse za uspjeh tretmana

Za izum aplikacije zaslužni su Scot Nelson sa Sveučilišta u Glasgowu i Debbie Lawlor sa Sveučilišta u Bristolu, do kojeg su došli proučavajući podatke preko 144 tisuće pokušaja umjetne oplodnje. Mogućnosti uspješne oplodnje ovise o majčinoj dobi i trajanju razdoblja nepolodnosti, no povećavaju se u slučaju prijašnjih uspješnih tretmana, obznanili su u časopisu PLoS Medicine. Aplikacija će prema datim podacima roditeljima govoriti imaju li velike ili male šanse za uspješnu trudnoću.

Umjetna oplodnja veliki je napor za zdravlje, finacije i emocije žena i muškaraca koji žele postati roditelji. Budući da ukupni uspjeha tretmana oplodnje iznosi oko 33 posto, britanski programeri iPhone-a sastavili su aplikaciju koja može predvidjeti vjerojatnost uspješne oplodnje i tako pomoći ljudima. Budući roditelji koji će koristiti aplikaciju na taj će način pomagati i znanosti u računanju prognoza tretmana umjetne oplodnje. 

Komentari (2)
  • opet naziv "umjetna oplodnja"????

    6. 1. 2011,   19:12
  • Dobro šta vi u 24 sata i vaši novinari ne možete shvatit da umjetna oplodnja ne postoji?????? E sad me možete obrisat ko i sve slične komantare do sada.

    6. 1. 2011,   22:12