Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Arambaši: Sinjska delicija već stoljećima jača strast i zdravlje

Arambaši: Sinjska delicija već stoljećima jača strast i zdravlje

POVIJESNA BAŠTINA Kiseli kupus ima više korisnih tvari od bilo kojeg povrća na planetu. Umjesto sarme isprobajte recept ‘kralja sinjskih arambaša’

VIDEO

Nizozemski pomorci jeli su kiseli kupus na dugim putovanjima kako bi spriječili skorbut, bolest izazvanu nedostatkom vitamina C, kaže nutricionistica Darija Vranešić Bender.

- Kiseli kupus pruža organizmu korisne tvari više nego bilo koje drugo povrće na planetu, sudeći prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Obiluje antioksidansima, koji štite od karcinoma, vlaknima, vitaminima i mineralnim tvarima, a navodno i povoljno utječe na libido - kaže doc. dr. sc. Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke.

Pokretanje videa...

03:00

Jedan od hrvatskih specijaliteta s kiselim kupusom su sinjski arambaši, zaštićeni kao nematerijalna kulturna baština.

Prirodni su antibiotik i dobar pogon za muški libido, tvrdi ugostitelj Ivica Držak, alkarski štitonoša i “kralj sinjskih arambaša”. Naime, Držak je svojedobno, prilikom predstavljanja Turističke zajednice grada Sinja na splitskoj Rivi, nahranio Splićane s 8000 arambaša. Arambaši podrijetlo vuku od dolmi (na turskom - “punjen”), drevnog jela Bliskog istoka, posebice pokrajine Anadolije u Turskoj, a radi se o povrću nadjevenom kojekakvim punjenjima. Stanovnici Cetinske krajine usitnjeno meso od davnina motaju u kiseli kupus, slično kao što se rade sarme.

Zagrebački chef: Moji trikovi kako napraviti savršenu sarmu
Zagrebački chef: Moji trikovi kako napraviti savršenu sarmu

- Sinjski arambaši nikako nisu isto što i sarme, a niti su ‘arambašići’, kako ih mnogi nazivaju. To je specijalitet koji se u sinjskom kraju sprema stoljećima i nigdje drugdje kao ovdje – odrešit je Držak, vlasnik restorana Vila Rustika. Taj Sinjanin, zaljubljenik u tradiciju i povijest svoga grada, ističe kako pravih arambaša nema bez kiseloga kupusa ubranog u poljima Cetinske krajine, a tvrdi da je najbolji kiseli zeleni kupus iz obližnjeg mjesta Glavice, s polja Smradovo.

Evo koliko sarma može stajati u hladnjaku, a koliko na ledu
Evo koliko sarma može stajati u hladnjaku, a koliko na ledu

- I mi posljednjih godina uzgajamo svoj i uskoro ćemo ga kiseliti, jer staro je pravilo da ga se mora imati do Božića. Kod kiseljenja ide samo sol i ne smije biti drugih konzervansa, nitrata i kojekakvih drugih kemija - kaže Držak. Dodaje da za zimske arambaše umjesto teletine zna staviti i bravetinu, koja ima specifičan miris i okus. Daje pikantnost, a arambaši zimi trebaju biti masniji.

  • 600 godina prije Krista divlji je kupus u Europu donijela skupina keltskih lutalica, kaže nutricionistica Vranešić Bender
  • Antičke civilizacije uzgajale su ga i smatrale panacejom, lijekom za mnoge bolesti. Nije poznato gdje je kultiviran glavati kupus kakvog danas poznajemo, no kultivacija se raširila po sjevernoj Europi.
  • 15. stoljeće - Njemačka je domovina kiseloga kupusa. Upravo su prvi njemački doseljenici donijeli recept za kiseli kupus u SAD. Stoga Amerikanci zemljake njemačkog podrijetla nazivaju ‘krauts’ (Kraut - njem. kupus), priča doc. Vranešić Bender.
  • 1715. godine alkari slave obranu Sinja od Turaka, a arambaši se imenom vežu uz harambaše - hajdučke vođe koji su zadavali dosta muke turskim osvajačima, opisuje alkarski štitonoša Držak.

Recept ‘kralja sinjskih arambaša’

SINJSKI ARAMBAŠI

Sastojci: za 20 komada: 1,2 kg junetine, 40 dag teletine ili bravetine, 40 dag svinjetine, jedna ili dvije šuplje goveđe kosti, 20 dag ostataka pršuta i sušene pancete, glavica kiseloga kupusa, 2 žlice svinjske masti, žlica koncentrata rajčice, pola žličice muškatnog oraščića; PEŠT: 15 dag dimljene bijele slanine, 3 češnja češnjaka, glavica luka, vezica peršina

Vila Rustika

Priprema: Meso sitno narežite nožem pa ga dodatno usitnite satarom. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem te ostavite da miruje jedan sat. Nakon toga, po 10 dag smjese umotajte u svaki pojedini list kiseloga kupusa i oblikujte arambaše. Na dno posude za kuhanje stavite žlicu masti, šuplje goveđe kosti, sitno rezani kupus koji vam je ostao kao višak od listova te komade suhog mesa. Na tu podlogu u krug posložite svitke, a kada dođete do polovice posude za kuhanje, ponovno na arambaše stavite narezanoga kupusa i žlicu masti. Na kraju premažite arambaše peštom od sitno sjeckane slanine, luka, češnjaka i peršina, pa podlijte sve koncentratom rajčice otopljenim u toploj vodi. Vode ne smije biti previše i treba je biti da se osjeti pod dlanom kad ga stavite na vrh smjese. Stavite na jaku vatru pola sata, a kad zavrije, smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte još 45-60 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje