Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Astma kod djece: Vitamin C i morska riba značajno pomažu

None Foto: Dreamstime

Djeca s astmom nipošto ne smiju biti izolirana, savjetuju stručnjaci. Uz fizičku aktivnost, koja podiže imunitet, u suzbijanju simptoma pomoći će i vitamin C, omega 3 masne kiseline i vitamin B12

Astma je najčešća kronična bolest u dječjoj dobi, a prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj otprilike 8 posto djece boluje od astme. Prvi znakovi astme javljaju se obično rano, u dobi od tri do pet godina, no često ostaju neprepoznati. Simptomi su kašalj, napadaji otežanog disanja sa “sviranjem” u prsima, osjećaj pritiska u prsnom košu ili nedostatka zraka. 

U liječenju astme, prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical and Translational Allergy, učinkovit bi mogao biti i vitamin C koji je prirodni antihistaminik.

Naime, skupina znanstvenika analizirala je učinak 0,2 grama vitamina C na dan kod djece s astmom u dobi od 7 do 10 godina te se pokazalo da se u godinu dana, koliko je trajalo provođenje istraživanja, forsirani ekspiracijski volumen (maksimalni volumen zraka koji je moguće izdahnuti u prvoj sekundi) povećao za 37 posto. Također, kako su objavili, na učinak vitamina C u liječenju astme utječe i dob, ali i težina simptoma, no dokazano djeluje.

Dreastime | Autor: Dreastime Foto: Dreastime

U današnje doba, kaže pedijatrica dr. Giovana Armano, astma se može odlično kontrolirati lijekovima te dijete koje ide na redovite kontrole i koristi profilaksu ne bi trebalo imati gotovo nikakvih tegoba. U kontroli astme iznimno su važni fizička aktivnost djeteta i prehrana.

- Aktivnost je posebno važna za zdrav rast i razvoj djece. Fizička aktivnost i sport pridonose i boljem imunitetu te većoj otpornosti organizma, a time i boljoj regulaciji svake kronične bolesti, pa i astme - objašnjava dr. Armano. Dijete s astmom, dodaje, nipošto ne smije biti izolirano i odmaknuto od svakodnevnih potreba za kretanjem. 

Osim uz pomoć klasične medicine, u kontroli astme veliku ulogu ima i priroda. Mnogi biljni dodaci mogu pomoći u suzbijanju simptoma astme. To su, uz vitamin C i omega-3 esencijalne masne kiseline, vitamin B12 te flavonoidi. 

Omega-3 u organizam se mora unositi kroz hranu, a glavni izvor su morska riba, laneno ulje i jaja. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu, koja je najčešće glavni uzrok astme. Vitamin B12 može smanjiti učestalost simptoma astme, a nalazimo ga u mesu, mlijeku i jajima. Flavonoidi potiču apsorpciju vitamina C te ublažavaju upalu. Izvori flavonoida u hrani su đumbir, zeleni čaj, crna čokolada, paprika, bobičasto voće te rajčica.

Komentari (3)
  • točno

    7. 3. 2017,   13:50
  • 3 do 5 ,moj mali je radio alergotest nije ima ni godinu dana ,a ne rade ga mislim do treće godine,ma to su muke isusove bile ....samo kad se sjetim,,,strava sad ima 19. i da kucnem zdrav ko dren ;)))

    7. 3. 2017,   14:59