Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Atletsko stopalo: Infekcija buja ako cipele nosite bez čarapa

Atletsko stopalo: Infekcija buja ako cipele nosite bez čarapa

Ako vam se znoje noge, nosite sa sobom rezervne čarape. Kada posjećujete bazene obavezno hodajte u japankama kako tamo ne bi pokupili infekciju

VIDEO

Suha, zadebljala i ispucala koža na stopalima, posebno na petama, ili sa strane stopala, koja se peruta i svrbi, prvi je simptom tzv. atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije. 

- Kod težih oblika mogu se čak javiti crvenilo i ranice te jače ljuštenje kože, dok na noktu palca možete primijetiti sivo-zeleno-plave linije. Najčešći uzrok infekcija je neadekvatna obuća, a u rizične skupine posebno se ubrajaju aktivni sportaši ili ljudi koji zbog profesije dulje nose odjeću od gume - ističe dr. Zora Profozić, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom, ravnateljica Poliklinike “Dr. Zora Profozić”, koja pruža usluge medicinske mikrobiologije s parazitologijom, ginekologije, interne medicine, urologije i medicine rada. Dodaje kako tom problemu danas često “kumuje” moda. 

Dreamstime

- Često po gradu vidim djevojke i mladiće koji ispod traperica imaju gole noge i niske čizmice, cipele ili tenisice koje nose na bosu nogu, što je pogodno tlo za razvoj infekcije. Takve cipele treba nositi uz čarape bez elastina i plastike, odnosno od čistog pamuka koje mogu upiti znoj kad se noga oznoji - kaže naša sugovornica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Aktivne sportaše, pak, podsjeća na naviku koju imaju dobri planinari: da u ruksaku nose rezervnu potkošulju i čarape te ih obavezno presvuku kada dođu na odredište. Uz one koji dobar dio dana provode u tenisicama, oprez se preporučuje i sportašima ili djeci koja se bave vodenim sportovima. 

- Bosim nogama u vodi oko bazena ne samo da lako možete pokupiti gljivice, nego i HPV virus, pa je izuzetno važno držati se pravila zaštite. Prije ulaska u bazen obavezno prođite kroz mali bazen za dezinfekciju nogu, kao i na izlasku, a nakon što završite s aktivnostima, dobro operite noge vodom i sapunom i dobro ih posušite frotirskim ručnikom, posebno područje između prstiju. Dobro je napudrati noge ili običnim puderom ili onim koji sadrži nistatin ili bornu kiselinu. Oko bazena uvijek hodajte u šlapama, makar to bile i japanke - savjetuje naša sugovornica.

Ako se ipak pojave promjene na koži i noktima, najbolje je javiti se liječniku. 

- Osobno nikad ne bih preporučila da se predugo čeka kad primijetite promjene na koži niti da čovjek sam sebi postavi dijagnozu. Naime, u praksi sam jako često susrela ljude kod kojih je dermatolog bio gotovo uvjeren da je riječ o gljivičnoj infekciji, a u čak 80 posto slučajeva u pitanju su infekcije bakterijom, stafilokok ili pseudomonas, koje se trebaju liječiti drugačije - pojašnjava dr. Zora Profozić. 

Fotolia

Tri tipa infekcije

Kod mokasinskog tipa infekcija najčešće zahvaća tabane. Kod interdigitalnog tipa dominantno su zahvaćena područja između nožnih prstiju, a kod upalnog su jače izraženi pojava mjehurića i maceracije. 

Lijepa stopala: Ulje od čajevca ublažava i liječi infekciju nokta
Lijepa stopala: Ulje od čajevca ublažava i liječi infekciju nokta

TOP 5 pravila za prevenciju atletskog stopala:

1. Perite noge najmanje jednom dnevno i temeljito ih osušite, posebno područje između prstiju.

2. Ako vam se noge pojačano znoje, promijenite čarape i više puta tijekom dana.

3. Izbjegavanje bosonogo hodanje u saunama, teretanama ili na bazenima.

4. Koristite vlastiti pribor za uređivanje noktiju.

5. Ako ste imali atletsko stopalo i taj se problem učestalo vraća, preventivno koristite antifungalni prašak.  

 

Pročitajte još i ovo! Kada je vrijeme da promijeniti svoje donje rublje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru