Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Avantura života: Trebalo mi je 257 dana da preveslam Pacifik

Avantura života: Trebalo mi je 257 dana da preveslam Pacifik

U devet mjeseci prešle smo 9000 nautičkih milja. Dva tjedna pratio nas je morski pas, zvale smo ga Fernando, rekla nam je Natalia Cohen koja se u pustolovinu upustila s još pet hrabrih žena

VIDEO

Ovo, bez sumnje predivno iskustvo promijenilo mi je život, rekla nam je Natalia Cohen (44), motivacijska govornica koju smo sreli u Istri. Pacifik je preveslala za 257 dana i prešla 14.484 kilometra. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:55

U veslačku pustolovinu od Kalifornije do Australije nije se upustila sama. U timu je bilo još pet žena - Laura Penhaul, Emma Mitchell, Isabel Burnham, Lizanne van Vuuren i Meg Dyos. Uz njih je naučila funkcionirati u timu. Ženska ekipa za ovu prigodu ime si je dala Coxless Crew. 

- Bilo je trenutaka na moru kad nismo vidjele ni zvijezde ni Mjesec. Vladao je potpuni mrak. Okruživala nas je voda i ništa više. Devet mjeseci provele smo veslajući. U tih devet mjeseci imala sam puno vremena za razmišljanje. A bilo je, da budem iskrena, trenutaka u kojima mi se činilo da ne razmišljam ni o čemu, ti su trenuci bili poput nekog meditativnog stanja - prisjeća se avanturistica koja se za pothvat pripremala 11 mjeseci, kroz fizičke, psihičke i praktične treninge kako bi što lakše podnijela situacije koje su ih čekale na oceanu. A bilo ih je puno, dodaje. 

- Ovo iskustvo mi je čisti dokaz koliko smo svi, kao ljudska bića, iznimno prilagodljivi, da svi imamo tog unutarnjeg borca u sebi, snagu koja nas pokreće, a koja se budi kad je najviše trebamo. Od tada, kad god pomislim da je preda mnom velik izazov, kažem sebi: ‘Natalia, ti to možeš, preveslala si Pacifik, možeš...’ - kaže i dodaje kako joj je ovo putovanje u potpunosti promijenilo pogled na život te ga obogatilo. 

Posljednja avantura: Rak ju nije zaustavio da osvoji vrh planine
Posljednja avantura: Rak ju nije zaustavio da osvoji vrh planine

NUŽDU VRŠILE U CRVENU KANTU

Odustajanje nije bila opcija. Nisam htjela iznevjeriti tim, ne bih si to oprostila. Kad su me vrijeme provedeno na moru i neprekidno veslanje počeli iscrpljivati fizički i psihički, koncentrirala bih se na dvosatnu rutu koju sam zacrtala da moram proći i išla korak po korak, dan po dan. I bilo je bolje. Tako sam uspjela - kaže Natalie i dodaje da ako bilo koji veliki izazov “razlomite” u više manjih, on se više ne čini toliko nemogućim. Biti devet mjeseci na moru je teško, a još teže je bilo prehraniti se i živjeti sve vrijeme. Jeli su dehidriranu hranu i grickalice poput bombona, čokolada, sušenog voća, a toalet se obavljao u crvenoj kanti. I nikome to nije bilo čudno. A nije se ni spavalo kao inače. 

- Spavale smo po 90 minuta, i to četiri puta dnevno. Nije bilo jednostavno. Ocean je nevjerojatan, a život u njemu još nevjerojatniji, divlji, surov. Morski psi su nas dugo pratili. Kitovi su bili gotovo svakodnevica, a plivali su i igrali se tek nekoliko metara od nas. Društvo su nam pravili i dupini, kornjače, ptice i ribe koji su putovali s nama. Obožavala sam morske pse. Imali smo jednog kojeg smo nazvali Fernando, koji je pratio nas i naš brod dva tjedna, između Havaja i Samoe - kaže. 

'Prijatelj me je satima nosio na leđima da bih vidio grad Petru'
'Prijatelj me je satima nosio na leđima da bih vidio grad Petru'

VREMENSKE (NE)PRILIKE

I vrijeme se mijenjalo s godišnjim dobima, od prehladne vode, oluja koje su ih valjale, munja koje su sijevale, nemirnog mora koje je prkosilo, visokih valova, ali i bonace, kad se mogla doslovno čuti tišina.

- Bila mi je čast imati takvo osobno iskustvo s divljim svijetom i biti uronjena u prirodu - govori Cohen i dodaje da je na oceanu testirala svoje granice. 

- Život je krhak, nikad ne znate što donosi sutra. Treba živjeti punim plućima. Ne ostavljati ništa nedorečenim, prema ljudima se odnositi s poštovanjem i pokazivati zahvalnost svaki dan - zaključila je Natalia i dodala: “Za sve što život stavi pred vas zauzmite stav i uživajte u putovanju. Možete sve što poželite!”.

Preplovili Atlantik: 'Valovi su nas lomili, ali nismo odustali'
Preplovili Atlantik: 'Valovi su nas lomili, ali nismo odustali'

PROCURILE GOLIŠAVE FOTKE PJEVAČICE: 'Dobivam odvratne komentare, ovo je previše'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku