Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Bacate listove s jagoda? Evo zašto to ne bi trebali raditi...

Bacate listove s jagoda? Evo zašto to ne bi trebali raditi...

Otkrivamo vam i zašto ne treba bacati vanjske listove kupusa, zeleni dio mladog luka, tvrdu sredinu ananasa, koru od kivija i sjemenke iz butternut tikve - sve je to jako zdravo

VIDEO

Neke hranjive tvari, poput vitamina C i vlakana, više su koncentrirane u kori ili odmah ispod nje. Na primjer, vanjski listovi glavice kupusa obično su bogatiji flavonoidima i karotenoidima koji imaju odlična protuupalna i antioksidacijska svojstva, objašnjava dijetetičarka Helen Bond, a prenosi Daily Mail.

Jagode

Ne bacajte zeleni vrh jagode - napravite biljni čaj.

Ti zeleni dijelovi su prepuni antioksidansa, u razinama kao u bijelom vinu ili voćnim sokovima, na primjer, u soku od grožđa, objavljeno je u časopisu Journal of Food Sciences.

Antioksidanski su poznati po tome da uklanjaju štetne molekule (slobodne radikale) koje naša tijela stvaraju i tako nas štite od oštećenja koja mogu dovesti do raka, bolesti srca...

Većina ljudi pogrešno priprema luk - nisu sve vrste za sva jela
Većina ljudi pogrešno priprema luk - nisu sve vrste za sva jela

Listovi jagode sadrže velike količine antioksidansa nazvanih elagitanini koji su povezani sa zdravljem krvnih žila, na primjer, sa fleksibilnijim krvnima žilama i dobrim krvnim tlakom. Osim toga, lišće sadrži i kofeinsku kiselinu koja djeluje protuupalno. Pomaže i kod boli uzrokovane artritisom.

Sve što trebate napraviti je staviti šest do sedam zelenih vrhova jagode u šalicu i preliti vrućom vodom.

Luk

Koru ne bacajte - ubacite u lonac dok kuhate.

Bolja ideja je dodavati je u razna jela kako bi u njih ušle hranjive tvari iz kore. Nakon kuhanja ju samo izvadite i tek onda bacite. Kora luka puna je kvercetina, a ne uništava se kuhanjem.

- Istraživanja su pokazala da ga je čak 48 puta više u kori nego u središtu glavice luka - kaže Helen Bond.

Kvercetin ima protuupalna i antihistaminska svojstva te smanjuje simptome peludne groznice. Pomaže i kod hipertenzije. 

U studiji britanskog časopisa Nutrition iz 2015. godine otkriveno je da ekstrakt iz kore luka snižava krvni tlak. Testirali su ga na ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom, a koji pate od visokog krvnog tlaka. Tlak se snizio nakon šest tjedana svakodnevnog uzimanja tog ekstrakta.

Mladi luk

Ne bacajte zeleni dio mladog luka - pojedite ili dodajte u salatu, varivo...

Thinkstock

Mnogi ljudi odrežu dobar dio zelenog vrha mladog luka i bace, a to je pogrešno jer upravo taj dio sadrži više B vitamina, važnog za energiju, od bijelog dijela.

Kada se na stolu nađe mladi luk, pojedite ga cijelog. Tako ćete umjesto 17 mikrograma folata (esencijalni vitamini potrebni za sintezu DNK-a) - dobiti 54 mikrograma, što je više od četvrtine dnevnih potreba (pojedete li luk težine od oko 25 g).

5 razloga zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio
5 razloga zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio

Osim toga, u tijelo ća vam ući obilje beta karotena, osmina dnevnih potreba za vitaminom A koji jača imunitet. Za usporedbu, bacite li zeleni dio, skoro ništa beta karotena neće ući u vaš organizam.

Kupus

Ne bacajte vanjske listove - dobro ih operite i stavite u jelo. 

trznica

Upravo se u vanjskim listovima glavice kupusa nalazi najviše karotenoida, čak do 50 puta više nego u unutrašnjim, bljedunjavim listovima. Karotenoidi su tipovi biljnog pigmenta koji imaju jak antioksidacijski učinak, na primjer lutein i zeaksantin važni su za zdravlje očiju.

Da bi se karotenoidi apsorbirali kako treba, dobro ih je jesti u kombinaciji s nekom vrstom masnoće. 

Butternut tikva

Ne bacajte njezine sjemenke - prepecite ih i pojedite. 

Naime, kao i sjemenke bundeve, i ove su dobar izvor važnih minerala, posebno cinka i magnezija. Žličica sjemenki (oko 15 g) osigurava 15 posto dnevnih potreba za cinkom i deset posto za magnezijem.

- Cink je važan za kognitivnu funkciju i reproduktivni sustav, dok magnezij pomaže proizvodnji energije i odličan je u borbi protiv umora. Izvadite sjemenke, osušite, premažite uljem i pecite u pećnici oko 20 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte ih salatama, jogurtu, žitaricama - savjetuje Helen."

Ananas

Ne bacajte tvrdu jezgru - nasjeckajte je jako sitno i dodajte voćnoj salati.

Shutterstock

Taj dio ljudi najčešće bacaju jer je tvrd i manje sladak od ostatka ananasa, ali ta jezgra je prepuna bromelaina, enzima koji razgrađuje bjelančevine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadutost.

Inače, ljudi ga znaju kupovati u praškastom obliku kao dodatak prehrani, a zapravo se proizvodi upravo od ananasa. Zato ga je bolje unijeti u organizam iz svježeg ananasa.

Ne bacajte koru od ananasa - možete je jako dobro iskoristiti
Ne bacajte koru od ananasa - možete je jako dobro iskoristiti

Osim što je odličan za probavu, bromelain ima protuupalna svojstva i pomaže u obnovi oštećenih tetiva i tkiva pa se ponekad preporučuje kod bolnih koljena, sportskih ozljeda, artritisa...

Kivi

Ne bacajte kožu, ona je jestiva i vrlo zdrava - pojedite je s ostatkom voća.

Dreamstime

Pojedete li kivi s korom, povećat ćete unos vitamina E i folata za otprilike trećinu. To bi značilo da jedna voćka od 80 grama zadovoljava osminu dnevnih potreba za vitaminom E i šestinu potreba za folatima.

I vitamin E i folati jačaju imunitet, a folati još imaju i važnu ulogu u borbi protiv umora. Također, jedenje kože povećava razinu unosa vlakana za čak 50 posto. Zlatni kivi s kožom prosječno sadrži 1,7 g vlakana, a zeleni 3,6 g.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'