Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Badem, kralj orašastog voća, čuva srce i mozak, ali deblja

Badem, kralj orašastog voća, čuva srce i mozak, ali deblja

Bademi imaju manje kalorija: iako su i bademi i brazilski oraščići kalorični, 100 grama badema sadrži 500 kalorija, a 100 grama brazilskih oraščića čak 700 kalorija

VIDEO

Badem je drvenasta biljka iz porodice ružovki (Rosaceae), koja potječe s Bliskog Istoka, gdje se sadio još u starom vijeku, a s vremenom je proširena po cijelom Sredozemlju, s velikim brojem sorti različite dobi dozrijevanja i tvrdoće ljuske.

- U nas je to jedna od prvih kultiviranih vrsta koja raste na području uz obalu i na otocima Jadrana, dok kasno cvjetajuće sorte mogu uspijevati i u nekim kontinentalnim predjelima. Ne bez razloga, nazivaju ga kraljem orašastog voća - kaže nutricionistica Alma Bunić iz Nutriforme. 

To je namirnica koja sadrži mnogo zdravih masti, i izuzetno je zdrava za srce, ističe naša sugovornica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među ostalim, bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E. Naime, jedna porcija badema sadrži oko 37 posto ukupne preporučene dnevne vrijednosti vitamina E, a njegov svakodnevni unos značajno može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.

Postoje istraživanja koja ukazuju na to da se kod ljudi koje svakodnevno jedu bademe značajno smanjila razina lošeg kolesterola, a povećala razina dobrog, što je također važno u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava. 

Fotolia

- Vlakna iz badema koče upijanje masti u tijelu, te su hrana dobrim bakterijama u probavnom sustavu. Unos badema pogoduje i zdravlju probavnog sustava, te žučnog mjehura.

Naime, bademi djeluju alkalizirajuće na organizam, pa se ljudima koji imaju problema sa žgaravicom preporučuje da nakon težih obroka pojedu nekoliko badema da bi prevenirali žgaravicu. Osim toga, bademi su dobar izvor antioksidansa, koji štite stanice od oksidacijskog oštećenja i smanjuju rizik od oštećenja molekula unutar stanica, a time i rizik od niza bolesti, uključujući i neke vrste raka. 

Važno je imati na umu da većinu antioksidanata sadrži smeđa korica badema, pa stručnjaci savjetuju da ih nikad ne gulite. 

Lješnjak starenje stanica bolje usporava od indijskog oraščića
Lješnjak starenje stanica bolje usporava od indijskog oraščića

- Koristan je i za dobro raspoloženje i zdravi živčani sustav, te kao zaštita kod stresa - ističe nutricionistica alma Bunić. Osim toga, redovni unos badema koristan je za zdravlje kože, i to podjednako ako ih unosite kao grickalice, kao i kroz bademovo ulje koje je česti sastojak krema za njegu kože.

Iako su bademi izuzetno kalorični (100 grama badema sadrži više od 500 kalorija), postoje istraživanja koja ukazuju na to da naše tijelo uopće ne apsorbira 10 do 15 posto kalorija iz badema.

Potiču i rad metabolizma, pa se njihova konzumacija preporučuje tijekom dijeta kojima je cilj skidanje kilograma. Štoviše, studije provedene među ženama pokazale su da bademi pomažu skidanju masnih naslaga, posebno oko trbuha. 

dreamstime

Čuvaju se u ljusci, i tako dugo mogu ostati svježi, dok očišćene treba čuvati na suhom, tamnom mjestu, najbolje u frižideru u zatvorenoj posudi. U hladnjaku će ostati svježi do šest mjeseci, a u ledenici i do jedne godine.

Brazilski oraščić raste na plodnom tlu amazonske prašume i spada među najviše drveće svijeta, a posebno je zanimljiv zato što je riječ o namirnici koja je najbogatija mineralom selenom, ističu nutricionisti. 

- Selen je vrlo snažan antioksidans, za koji je znanstveno dokazano da štiti od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Tako se niska razina selena povezuje s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka, neplodnosti - govori Bunić i dodaje jednu zanimljivost: Znanstvenici su testirali 60 ispitanika s početnom niskom razinom selena u krvi (30 muškaraca i 30 žena).

Prva je skupina dobila dva oraščića koja ukupno pružaju 53 mikrograma selena, dok je druga skupina dobila suplement koji sadrži 100 mikrograma selena u obliku aminokiseline selenometionin, dok je treća skupina primila placebo. Analiza krvi pokazala je da je koncentracija selena u krvnoj plazmi značajno porasla za oko 60 posto u prve dvije skupine, dok je placebo skupina imala povećanje koncentracije selena od osam posto.

- Autori su zaključili da su brazilski oraščići jednako učinkoviti kao i dodaci na bazi selena, no povećavaju aktivnost glutation peroksidaze u punoj krvi više od dodataka. To sugerira da selen iz brazilskih oraščića ima veću  biološku  iskoristivost, pa se može reći da oraščići mogu biti učinkovitiji od dodataka koji sadrže selen - ističe naša sugovornica.

Naši domaći orasi su bogatiji proteinima od pekan oraha
Naši domaći orasi su bogatiji proteinima od pekan oraha

Dodaje kako je dovoljno pojesti jedan oraščić na dan da bismo osigurali dnevnu potrebu za selenom. Brazilski oraščići odličan su izvor mononezasićenih kiselina, koje stabiliziraju razinu kolesterola i lipida u krvi, i tako sprječavaju arterijske bolesti, moždani i srčani udar, dok selen prevenira i ugruške. No treba zapamtiti da su vrlo kalorični jer 100 grama ima oko 700 kcal

Za ukusan napitak: bademe namočite i ujutro izmiksajte

Bademovo mlijeko odličan je izbor ako imate problema s intolerancijom na laktozu, alergijom na proteine u mlijeku, ili samo želite povremeno imati zdravu zamjenu za kravlje mlijeko.

Almond milk

Vrlo ga je lako napraviti: Jednu šalicu badema zajedno s opnom namočite u četiri šalice vode preko noći. Ujutro ih s vodom prebacite u blender, dodajte tri nasjeckane datulje, žličicu ekstrakta od vanilije i na vrh žličice malo cimeta. Sve izmiksajte dok ne dobijete bijelu mliječnu tekućinu. Procijedite kroz gazu i pijte tijekom dana.

Čaj od bademovi ljuski protiv urinarnih infekcija

U narodnoj medicini čaj od bademovih ljuski smatra se vrlo učinkovitim sredstvom protiv povećane razine ešerihije koli u organizmu, koja je često uzročnik urinarnih infekcija, posebno kod žena. U litru vode stavite kilogram bademovih ljuski, bez ploda. Ostavite da voda proključa, ugasite i ostaviti preko noći.

Procijedite tu tekućinu i pijte tri puta dnevno po dva decilitra. Možete zasladiti medom. Preporučuje se kura tijekom koje ćete popiti dvije litre tog čaja. Nakon toga nastavite s manjom dozom. Na 1,5 litru vode stavite 0,5 kilograma ljuski badema i pijte tri puta dnevno tijekom tri tjedna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe
HRVATSKA SUPERHRANA

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe

Ove godine Slavonski med zaštićen je oznakom izvornosti na razini Europske unije, a u ovom elitnom društvu nalaze se i Dalmatinski pršut, Paška sol, Varaždinsko zelje, Šoltansko maslinovo ulje...

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola
USPOREDBA

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola

Ashwagandha i babin zub su biljke koje se već stoljećima koriste kao pripravci za jačanje organizma. Ashwagandha je jedna od najcjenjenijih ajurvedskih ljekovitih biljaka
Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice
ODLIČNE ZA ZDRAVLJE

Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice

Aronija je Puna velike količine vitamina i minerala, no hrabro je slijedi šipak, koji obnavlja stanice pogođene rakom. Nar sadrži i velike količine bioaktivnih tvari - polifenola, flavonoida i tanina