Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Baka (55) rodila unuku jer joj kćer nije mogla ostati trudna

Kad je otkrila da joj kćer ima MRKH sindrom, zbog kojeg ne može imati djecu, majka joj je ponudila pomoći i postati surogat majka, 55-godišnja Emma je carskim rezom rodila unuku Evie

VIDEO

Emma Miles (55) koja već ima dvoje svoje djece ponudila je nesvakidašnji dar svojoj kćerki Tracey Smith (31). Naime, Tracey se, nakon što su joj dijagnosticirali Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindrom (MRKH), bojala da nikada neće imati vlastito dijete.

- Bilo mi je strašno saznati da Tracey ne može imati djecu - izjavila je Miles, koja je ujedno i majka kćeri Nicole (24).

Tracy je otkrila da nema maternicu kad s 15 godina još nije dobila prvu menstruaciju. Skenovi su kasnije pokazali da je rođena bez maternice, ali je imala funkcionalne jajnike i jajovode.

Ms Miles lost so much weight in order to reach a healthy weight to get pregnant with her grandchild and give birth...

Posted by Chichi'sblog on Friday, March 29, 2019

U dobi od 16 godina dijagnosticiran joj je MRKH - zdravstveno stanje zbog kojeg žene nemaju maternicu ili im ostane nerazvijena, iako su vanjske genitalije normalno razvijene. 

Deformacija utječe na jednu od 5000 žena i neizlječiva je. Doktori su Tracy objasnili da nikad neće moći imati dijete, i tad joj je majka rekla da će napraviti za nju što god treba. 

- Kad mi je dijagnosticirana deformacija, to mi je okrenulo svijet naglavačke. Bila sam strašno pogođena time da nikad neću zatrudnjeti i imati vlastito dijete. Oduvijek sam htjela imati djecu. Odmah nakon što smo saznali dijagnozu, mama je ponudila da učini što je mogla da pomogne. Znala sam da je mislila na to da će mi biti surogat majka - objasnila je Tracy koja je svoj život posvetila djeci te radi kao teta u vrtiću. 

Žena rodila troje djece iz dvije maternice u samo mjesec dana
Žena rodila troje djece iz dvije maternice u samo mjesec dana

Tako su 15 godina kasnije Tracy i njezin muž odlučili prihvatiti majčinu ponudu. 

- Tijekom godina bi to mama spomenula onako u prolazu, ali nikad nismo razgovarale o nekom planu kako i kad bi se to dogodilo.  Tek nakon što smo se 2016. Adam i ja zaručili počeli smo ozbiljno o otme razgovarati - ispričala je Tracy.

Par je razmišljao o korištenju agencije za surogat majčinstvo, ali su bili zabrinuti zbog 'zastarjelih' zakona u Velikoj Britaniji.

- Naime, zakon surogat majci i njezinom suprugu, nakon rođenja djeteta daje sva roditeljska prava, a to je bio preveliki rizik - rekla je Smith.

Nine weeks ago Emma, of Lampeter, West Wales, gave birth to a healthy baby girl called Evie. Now Tracey will be celebrating her first Mother’s Day on Sunday with her baby girl, all thanks to her mother.

Posted by Chichi'sblog on Friday, March 29, 2019

Umjesto toga, obratila se svojoj majci i pitala ju je li bila ozbiljna kad je ponudila pomoć prije toliko godina.

Gospođa Miles je objasnila da, nakon što je saznala, Tracy je jako teško pričala o svojem problemu. Sjeća se kako je sjedila uz njen krevet i da joj je rekla da je tu za nju ako joj išta zatreba. 

Budući da Traceyni jajnici normalno rade, odlučila se na umjetnu oplodnju. 

Iako je Emma već bila u menopauzi, mogla je biti surogat majka jer je beba nastala iz jajne stanice njezine kćeri. Njezina maternica je bila dovoljno zdrava za nošenje djeteta, premda je morala skinuti 38 kilograma da bi se postigla zdrava težina i potrebni hormoni koji bi osigurali zdravu i sigurnu trudnoću.

Slijedite ove savjete i smanjite rizik od raka debelog crijeva
Slijedite ove savjete i smanjite rizik od raka debelog crijeva

Starije majke (žene starije od 35 godina) suočavaju se s većim rizikom od pobačaja i preeklampsije - komplikacije koja se može pokazati smrtonosnom i za ženu i za bebu. Ali očajnički želeći pomoći svojoj kćeri, Emma je ipak odlučila pomoći joj donijeti dijete na svijet.

Emma, radnica u supermarketu, rodila je 16. siječnja Evie Siân Emmu Smith. Zdrava djevojčica težila je 3,38 kilograma, iako je rođena carskim rezom jer je prirodni porod predugo trajao.

- Unatoč mojim godinama, uopće nisam bila zabrinuta zbog porođaja. Fokusirala sam se na bebu i sreću koju ću pružiti svojoj kćeri - priča. 

- Moja privrženost Evie je jednaka privrženosti bilo koje druge bake svojoj unučici. Tracey je moja kćer i učinila sam sve što sam mogla kako bi moja Tracy postala majka. Sad mi je drago što sam se vratila na posao i svojem životu. Ali, ako ikad požele malog brata ili sestru za Evei, odmah bi se ponudila da sve to ponovo prođem - rekla je baka Emma.

Smatra se da je Emma jedna od najstarijih britanskih surogat majki. Godine 2011. objavljeno je da je 57-godišnja Pamela Butler iz Blackwooda u Južnom Walesu, najstarija surogat majka, nakon što je rodila svog unuka Josefa.

A 2016. godine 67-godišnja baka Anastassia Ontou iz Grčke navodno je postala najstarija surogata majka na svijetu. Također je nosila dijete svoje kćeri.

- Svako razočaranje i suza su bili vrijedni ovog čuda koje mi je moja moja majka omogućila. Tako sam zahvalna mami za njezin nevjerojatan dar.  Bila sam oduševljena kad je odgovorila: 'Naravno da jesam'. Samo je čekala da ju pitam - prepričava Tracy.

Mislila da je trudna, a trbuh joj iskočio zbog tumora kao jabuka
Mislila da je trudna, a  trbuh joj iskočio zbog tumora kao jabuka

Tracyin otac, 61-godišnji Robert Miles, ponudio im je i svoju potporu, te se pobrinuo da on i majka potpišu izjavu kod odvjetnika da se odriču roditeljskih prava. 

Nakon toga Emma je izgubila 38 kilograma i počela uzimati hormone kako bi pripremila svoje tijelo za trudnoću. Proces umjetne oplodnje uključivao je uzimanje jajnih stanica iz Tracyinih jajnika te oplođivanje istih u laboratoriju, te smještanje embrija u maternicu njezine majke. Usprkos svim izgledima, umjetna oplodnja je uspjela iz prvog pokušaja. 

- Adam i ja smo oboje bili uz moju mamu tijekom poroda. To je bio nevjerojatan emocionalni trenutak. Bila sam jako nervozna, bilo me strah za mamu i bebu. Adam je vidio Evie kako dolazi na svijet preko odraza na svjetiljkama u kirurgiji, a ja sam samo čekala da čujem taj krik i počnem plakati od sreće - prisjeća se Tracy.

Tracey i Adam vjenčali su se u veljači, dva tjedna nakon rođenja Evie. I ove godine Tracey će proslaviti svoj prvi Majčin dan, zahvaljujući nevjerojatnom daru svoje majke. Par upravo prolazi kroz zakonski proces službenog usvajanja Evie, piše britanski Daily Mail.

- U Hrvatskoj surogat majčinstvo nije legalizirano, pa se to ne smije ni raditi. A što se tiče žena u starijoj dobi koje se odluče na djecu, tijekom trudnoće je potrebno puno češće kontrolirati trudnoću, moraju se uzeti u obzir moguće kronične bolesti koje mogu utjecati na trudnoću te je potrebno napraviti prenatalnu dijagnostiku - rekla je prof. dr. sc. Vesna Košec, specijalist ginekologije i porodništva i subspecijalist fetalne medicine.

SEKSUALNA EKSTAZA: Ovaj horoskopski znak svi žele u krevetu 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'