Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bakina zimnica opet je u trendu i ukusnija no ikad

None Foto: Shutterstock

Sami pripremite i i ukućanima poslužite svoj potpuno prirodni bez konzervansa ili štetnih aditiva džem od šljiva, marinirani ovčji sir...

Iako je ponuda konzerviranog i smrznutog povrća bogata, pripremanje zimnice opet je popularno među domaćicama ponajprije jer žele biti sigurne u kvalitetu proizvoda. Industrijski proizvodi uglavnom sadrže rafinirani šećer kao konzervans, aditive te druge sintetičke sastojke koji pridonose dugom čuvanju namirnica. Kod spremanja domaće zimnice za konzerviranje se preporučuju prirodni proizvodi poput jabučnog octa, maslinova ulja te sladori žitarica umjesto rafiniranog šećera, poručuju iz Makronove, udruge za kvalitetu življenja.Povrće se za zimu može pripremati na više načina - kiseliti, usoljavati i sušiti, a pripremate li ga sami, osim što znate što jedete, dugoročno možete uštedjeti. Primjerice, kilogram krastavaca za kiseljenje na tržnicama je oko deset kuna. Toliko otprilike stoji i teglica gotovog proizvoda od 350 grama, a od kilograma možete napraviti tri teglice zimnice. Također, kilogram mahuna kreće se oko 10 kuna, a toliko stoje smrznuti plodovi, ali u pakiranjima od 450 grama. No mahune za koje znate gdje ste ih kupili i kakve su kvalitete možete imati cijelu zimu ako ih blanširate u slanoj vodi i zamrznete. I omiljeno voće možete sačuvati za zimu te od njega spremati džemove i kompote.

>> Voće i povrće mora biti zrelo. Valja ga dobro oprati, pa čak i ako se guli, kako bi se smanjila vjerojatnost unošenja nečistoća

>> Ako prostorija u kojoj čuvate zimnicu nije suha, na pekmez možete staviti šećera u prahu koji će ga očuvati od propadanja

>> Ako su metalni poklopci oštećeni, temeljito ih izribajte, a na teglu prvo stavite celofan, zatvorite gumicom pa poklopcem

KOPAR I HREN SU PRIRODNI KONZERVANSI
U pripremi prirodne zimnice nema nikakvih tajni, samo malih trikova koje morate znati da bi bila dugotrajna i ukusna, tvrdi Tončika Cukrov, Makronovina učiteljica kuhanja.
Štetne konzervanse i aditive zamijenit će prirodni kao što su jabučni ocat i maslinovo ulje. No i razni, nama dostupni začini poput komorača, kopra i hrena također pomažu u očuvanju hrane te joj daju posebnu aromu i okus, savjetuje Tončika.

SOČNI KOMPOT OD ŠLJIVA S CIMETOM I KLINČIĆIMA
Sastojci: 3 kg šljiva, komad suhog đumbira, cimetov prutić, 4 klinčića, 3 zvjezdolika anisa, 250 ml crvenog vinskog octa, 500 g šećera za želiranje, 750 ml blagog crnog vina. Šljive operite i očistite. Đumbir ogulite i nasjeckajte. Cimetov prutić natrgajte. Oboje stavite s klinčićem i zvjezdolikim anisom u čistu gazu i zavežite. Ocat pomiješajte s 250 ml vode i šećera za želiranje te dodajte zavežljaj sa začinima. Stavite kuhati na srednoj vatri 2 min. Po potrebi dodajte vode. Šljive složite u staklenke. Iz ukuhane tekućine izvadite gazu sa začinima i dodajte vino. Mješavinu prelijte po šljivama. Staklenke zatvorite i kompot kuhajte 25 min tako da vodu ulijete do ruba staklenki, pustite da zavrije i poklopljeno ostavite da kipi.

Komentiraj, znaš da želiš!