Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Bakterije 'vrebaju' iz šminke i mogu izazvati opasne infekcije

Bakterije 'vrebaju' iz šminke i mogu izazvati opasne infekcije
1

Šminku nije dobro držati u kupaonici jer vlaga i toplina pogoduju razvoju bakterija. Neugodan miris, raslojavanje i mrlje znak su kako je šminki istekao rok trajanja

VIDEO

Životni vijek šminke ovisi o njezinu sastavu, mjestu na kojem je držite i o pakiranju. Najviše se kvare proizvodi koji sadrže visok postotak vode, poput krema, tekućih pudera i maskara. 

Kreme u tubi ili bočici s raspršivačem trajat će dulje od krema u posudicama na koje se brže hvataju bakterije. Šminka u prahu, poput pudera, sjenila i rumenila, sadrži vrlo malo ili nimalo vode te može trajati do tri godine pod uvjetom da je ne dirate prljavim ni vlažnim prstima te da kistove i četkice redovito perete. Životni vijek šminke produljit ćete i ako je ne držite u kupaonici, jer vlaga i toplina pogoduju razvoju bakterija. Čuvajte je na tamnom i suhome mjestu te uvijek provjerite jeste li je dobro zatvorili. Prije upotrebe uvijek operite ruke.

Parfem 

Čuvate li bočice dalje od svjetlosti, vlage i topline, prosječan parfem može trajati do tri godine ako nije otvoren, a kad ga otvorite, od šest do 18 mjeseci. Zato ga nemojte čuvati u kupaonici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Četkice

Ako ih redovito perete te pravilno sušite, kvalitetne četkice i kistovi mogu trajati godinama, no rok im je prošao kada dlačice počnu ispadati.

Lak za nokte

Lakovi se ne kvare zbog bakterija, no suše se, postaju pregusti ili se pigment nataloži na dnu bočice. Ako se slojevi ne pomiješaju nakon protresanja, prošao mu je rok.

Ruževi za usne

Ruževi i sjajila stalno su u doticaju s usnama te ih je najsigurnije mijenjati svake godine, ali i prije ako ste imali virozu. Pokvaren ruž odaju promjena teksture i neugodan miris koji podsjeća na ustajalo jestivo ulje.

Sjenilo

Sjenila je najbolje mijenjati svaka tri mjeseca. Ona su u kontaktu sa sluznicom oka i mogu prenositi bakterije. U krem-sjenilima bakterije se razvijaju još brže. Nanosite li ih prstima, obvezno operite ruke.

Pokvareni ruž izaziva infekcije

Nedavno istraživanje provedeno u Londonu pokazuje kako žene zbog omiljenog ruža ili rumenila često ugrožavaju zdravlje rabeći ih i nakon isteka roka trajanja. Infekcije oka, konjunktivitis, iritacije kože, gnojni ekcemi te kožne bolesti i infekcije samo su neke od nuspojava stare šminke, koja je često puna bakterija, gljivica i plijesni. Stoga obratite pozornost na promjene mirisa, boje i teksture šminke. Neugodan miris na užeglost, raslojavanje te mrlje ili plijesan siguran su znak da je šminki mjesto u kanti za smeće. 

- Za razliku od hrane, na šminki se ne mora odmah vidjeti da joj je prošao rok -  kaže Bevis Man iz Britanske zaklade za kožu. Zato uvijek provjerite rok trajanja.

Krema za sunčanje

Proizvodi za sunčanje traju godinu dana. Ostatke krema i losiona nemojte čuvati za iduće ljeto jer će u međuvremenu izgubiti djelotvornost te koži neće biti odgovarajuća zaštita.

Krema

Proizvodi za njegu kože, hidratantne kreme i kreme protiv bora u bočici s raspršivačem traju oko godinu dana, a one u posudici od šest do deset mjeseci.

Maskara

Najoprezniji budite s maskarom jer ona dolazi u izravan kontakt s očima te je se preporučuje mijenjati nakon tri do šest mjeseci. Čim primijetite da je suha, bacite je bez žaljenja. 

Tekući puder

Proizvodi za njegu kože, hidratantne kreme i kreme protiv bora u zatvorenoj bočici s raspršivačem traju oko godinu dana, a one u posudici od šest do deset mjeseci.

Prirodna kozmetika

Prirodni i organskI proizvodi ne sadrže nikakve konzervanse te im je zbog toga kraći rok trajanja. Nakon što ih otvorite, mogu trajati do šest mjeseci. 

Puder u prahu 

Rok trajanja im je do dvije godine, no i neki puderi u prahu sadrže manje količine vode iz biljnih ekstrakata, a to povećava rizik od bakterija.

Tuš

Svaka tri, četiri mjeseca zamijenite tuš za oči, a ako vas oči svrbe ili se zacrvene, i prije. Olovke traju do dvije godine, no čim vrh pobijeli, bacite ih.

Bronzer

Rok trajanja mu je pola godine, no produljit ćete mu vijek ako četkicu, koja može prenijeti čestice pudera i kreme, redovito čistite. Kad postane prekompaktan, zamijenite ga novim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru