Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bambus krasi stol i daje bogatu nadolazeću godinu

Bambus krasi stol i daje bogatu nadolazeću godinu
5

U novogodišnjoj noći Japancima sreći donosi mochi riža, Talijanima obilje daju kobasice i leća dok Njemci blaguju svinjetinu za sreću

VIDEO

U Kini se na novogodišnji stol iznosi raznovrsna tradicionalna hrana koja obiluje simbolikom. Što različitija, to bolje, jer će tako ispuniti sve želje u nadolazećoj godini. Jedan od najvažnijih sastojaka je bambusov izdanak, koji, uz crnu mahovinu, osim što krasi stol, donosi bogatstvo. Češnjak na kineskom stolu znači dug život i puno potomaka, piletina sretan brak, riba blagostanje, a naranča zdravlje i sreću. U Japanu je ljepljiva (mochi) riža, od koje se rade razna jela i kolači, neizostavni dio novogodišnje trpeze. Kobasice su simbol obilja, a leće svojim oblikom predstavljaju novac pa ih Talijani jedu za Novu godinu jer vjeruju da vode velikom bogatstvu. Sreću u Njemačkoj i Nizozemskoj donosi svinjetina, koja se poslužuje uz kiseli kupus dok Danci vjeruju da bogatstvo nosi kuhani bakalar. S prvim otkucajima ponoći na Plazi del Sole u Madridu Španjolci počnu jesti 12 bobica grožđa jer drže da donose sreću za svaki mjesec u godini. Južnjaci u SAD-u vode se izrekom: “Jedi malo na Novu godinu da bi jeo bogato ostatak godine” pa blaguju grah, kupus i kruh.

BAMBUSOVI IZDANCI NOSE ZDRAVLJE U KINI
SASTOJCI: 2 žlice popržene riže, 1/2 limete, žličica ljute paprike, 2 luka, žličica umaka od ribe, 1/2 boce bambusovih izdanaka.
Skuhajte bambusove izdanke u vodi ili njegovu soku. Maknite s vatre i dodajte mu nasjeckani luk, umak od ribe, žličicu ljute paprike, sok od limete i rižu. Po želji, skuhajte još malo riže i poslužite toplo.

JAPANSKI MOCHI- KOLAČIĆI OD RIŽE
SASTOJCI: 1/2 kg ljepljive riže, 2,5 šalice šećera, 2 žličice praška za pecivo, 1/2 šalice maslaca, 3 šalice mlijeka, 5 jaja, žličica vanilije, 2 žličice limunova soka, šalica kokosa.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Rižu, šećer i prašak za pecivo izmiješajte. Dodajte ostatak sastojaka i dobro izmiksajte. Izlijte u lim i pecite sat vremena.

NJEMAČKI PEČENI SAVICI OD SLEĐA
SASTOJCI: 675 g krumpira, 2 luka, soli, papar, 1/2l mlijeka, 30 g maslaca, 60 g mrvica, ribana korica i sok 1/2 limuna, 4 sleđa.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Krumpir u ploškama i luk posložite u lim. Prelijte mješavinom mlijeka, soli i papra. Pecite 30 minuta. Ispirjajte luk i umiješajte mrvice, limun i peršin. Trbuh sleđeva namažite nadjevom i savijte. Pecite uz krumpir još 20 min.

TALIJANSKE KOBASICE NA UMAKU OD LEĆE
SASTOJCI: 0,5 kg svježe svinjske kobasice, 0,5 kg leće, mrkva, luk, stabljika celera, 2 češnja češnjaka, 2 šalice pilećeg temeljca, sol, papar.
Kobasicu ostavite u vodi dva sata. Izlijte pileći temeljac i čašu vode u lim te dodajte nasjeckanu mrkvu, češnjak, luk, celer i leću. Pecite na 230 stupnjeva Celzijevih sat vremena. Kobasicu skuhajte i poslužite preko pečene leće.

AMERIČKA JUHA OD CRNOOKOG GRAHA
SASTOJCI: 220 g crnookoga graha, 6 šalica vode, luk, 4 mrkve, 4 češnja češnjaka, žličica ljute paprike, 2 žličice soli, 3 žličice papra u zrnu, peršin.
Zagrijte vodu do ključanja. Dodajte grah, luk, češnjak, nasjeckanu mrkvu, sol, papar, papriku i peršin te kuhajte 15 minuta. Odstranite pjenu i kuhajte još dva sata na laganoj vatri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'