Obavijesti

Lifestyle

Komentari 95

Barba Toni iz Istre: 'Imam 99 godina i još vozim automobil...'

Barba Toni iz Istre: 'Imam 99 godina i još vozim automobil...'
3

Anton Toni Gregorić je 12 dana stariji od Jože Manolića. No i dalje 'jurca' okolo. Vozačka dozvola vrijedi mu do 2020. godine. Kaže da nema zdravstvenih tegoba

VIDEO

Anton Toni Gregorić iz Rapca ima punih 99 godina i najstariji je vozač u državi. Njegov crveni Peugeot rado je viđen na ulicama Rapca i Labina, a vitalnog vozača u vožnji pozdravljaju mnogi mještani.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Vozačku je produljio u siječnju ove godine, a vrijedi mu do 2020. Kada je produžavao vozačku, morao je donijeti nalaz okulista, liječničku potvrdu da je zdrav te potvrdu psihologa. Joža Manolić, koji također još vozi, mlađi je od barba Tonija 12 dana.

- Odlično sam i ne mogu biti bolje u ovim godinama. Nemam zdravstvenih tegoba zahvaljujući dugogodišnjem bavljenju mnogim sportovima, najviše tenisom - ispričao nam je Anton.

U vozačkom stažu nisam skrivio ni jednu prometnu nesreću. Jednom sam platio kaznu za parking jer nisam vidio da se na parkiralištu može ostati najviše sat vremena, navodi barba Toni.

Naviše vozi na relaciji Rabac - Labin, jer mu dalje ne treba.

- Imam dobre reflekse, zato i dalje vozim. Na moju vožnju nitko se ne buni. Ne zvižde mi ni ne trube - priča Toni koji vozačku dozvolu ima već 60 godina.

Iako je na pragu stote, barba Toni vozi bez naočala jer je nedavno operirao mrenu na očima. Zbog visoke dobi mora svake godine obavljati liječnički pregled radi produljenja vozačke dozvole.

- Ne znam ni sam dokad ću voziti. Vjerojatno sljedeće godine neću tražiti produljenje vozačke, ali još nisam sto posto siguran - rekao je barba Tony, koji je dosad promijenio pet automobila.

- Prvi je bio Fićo, koji me odlično služio, a zatim sam imao Simcu Horizon, Žuću-Fiat 850 sport, pa Renault 5 i na kraju Peugeot 206. Od svih njih, najdraži mi je bio Renault jer sam s njim napravio 380.000 kilometara bez ikakvih popravaka motora. Vozio sam ga 27 godina - rekao je Toni. Za njegovu vitalnost, osim sporta, kaže da je zaslužan i karakter.

- Ni za što se ne nerviram. Veliki sam optimist koji živi dan po dan i ništa ne gledam crno. Svaki dan jedem domaću juhu, a volim ribu te puno povrća i voća. Meso i ne jedem previše, a uz ručak volim popiti bevandu, dva decilitra - otkrio je barba Toni.

Gotovo uvijek ima istu težinu. najviše što je imao su 73 kilograma i to kad je bio u vojsci. Zanima nam je li to njegov recept za dugovječnost.

- Nemam taj recept, jer da imam patentirao bih ga i sigurno se obogatio - dometnuo je Toni. U životu, kaže, nije materijalist i nije bio pod stresom da mora nešto napraviti. U mirovini je već 39 godina.

- Ni jedan dan mi nije bilo dosadno. Volio bih da dan traje 48 sati, a ni tad možda ne bih stigao napraviti sve što želim - ističe barba Toni.

Nikakav problem ne predstavlja mu ni penjanje uz strme stepenice koje vode na kat kuće, gdje je smještena soba s računalom koje aktivno koristi. Ne zastajkuje da se odmori, ne zapinje, a prelazi ih svakodnevno puno puta. Osim što je najstariji vozač, sigurno je među najstarijim korisnicima društvenih mreža. Već šest godina je aktivan na “fejsu”, gdje uživa objavljivati slike prirodnih ljepota svoga kraja.

- Jako puno ljudi ocijenilo je pozitivnim moje pisanje na Facebooku, a redovito komuniciram s njih pedesetak iz cijeloga svijeta. To mi je zanimljivo i zabavno. Objavljujem sve što se događa u Rapcu, bilježim i komentiram razne događaje koji su meni bitni i zanimljivi. Dosta pišem i o sportu, a najmanje o politici - dodao je barba Toni.

Uskoro, za 100. rođendan planira objaviti knjigu o svom životu. Kaže da će imati sedam poglavlja - od djetinjstva do danas. Prvu knjigu napisao je s 95 godina. Barba Toni je ispričao kako je imao buran život od služenja u talijanskoj mornarici, pa rata i kapitulacije Italije 1943. godine, potom odlaska u partizane. Danas je najradije sa suprugom Idom (86) koja ga, stidljivo priznaje, mazi i pazi te čuva kao “kap vode na dlanu”. U braku su 60 godina i nemaju djece, a kako kaže, “trpimo se i dalje”.

- Važno je nikad ne odustati u životu, posebno kad je teško. To je izazov - mudro je rekao na kraju barba Toni.

PAZITE SE OVAKVIH: Ovo su najveći manipulatori horoskopa, veza s njima je noćna mora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'