Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Barbie na početku i danas: Sad izgleda potpuno drugačije...

Da može stariti Barbie bi imala 58. godina i vjerojatno bi bila elegantna, kao i uvijek. No ona je vječna djevojka koja je svoja lica promijenila puno puta, ovisno o tome kako se i ženski izgled mijenjao

VIDEO

Prošlo je već 58 godina otkako se "rodila" Barbie. Prva barbika stavljena je na police 9. ožujka 1959. i izgledala je potpuno drugačije nego danas. No ova lutka je u mnogočemu bila i ostala drugačija od ostalih. Ona je igračka s karakteristikama odrasle žene i djeca su prvi put dobila lutku koja je više od bebe.

Ona je mogla biti bilo što što njezina vlasnica ili vlasnik zamisli. Upravo tako se i razvijala. S godinama je pratila društvene trendove i ono što je društvo očekivalo od žene pa je iz godine u godinu mijenjala i svoje lice i karakteristike. 

Kod Barbie je odlično što je od samog početka bila cura, djevojka ili žena različitih karijera pa su djevojčice mogle birati hoće li Barbie astronautkinju, kirurginju, stjuardesu ili jednostavno lijepu Barbie. 

Korisnik Tumblra Tenaflyviper napravio je kolekciju Barbienih glava od početka do 2015. Zanimalo ga je kako se njeno lice mijenjalo tijekom 58 godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pogledajte kako je sve izgledala:

U početku su joj usne bile skupljene, eyeliner je bio izražen i imala je frizure karakteristične za 50-e i 60-e. 

Od 1965. Barbie ima i šiške, oči su joj okrugle, a usne i dalje napućene i spojene. Oči postaju nešto veće. 

Od 1971. Barbie ima dugu ravnu kosu, lice joj postaje oblije, a 1976. se prvi put pojavljuje nasmiješena. 

Nestaje teški eyeliner, a Barbie postaje sve slađa s izraženim trepavicama, osmijehom, zubima pa čak i rumenim obrazima. 

U 80-ima Barbie postaje glamurozna, a tijekom 90-ih pojačavaju se modni dodaci uz nju i sve više počinje ličiti na ženu nego na djevojku.

Tijekom prvog desetljeća 21. stoljeća lice joj postaje manje okruglo, a šminka je svake godine prilagođavana trendovima. 

Današnja Barbie izgleda potpuno drugačije nego ona prva iz 1959.

Ali ne samo to, Barbie je godinama bila nedostižni san za većinu curica kada je u pitanju fizički izgled. Bila je savršena, a ljudi to nisu. 

Barbie su dugo kritizirali da narušava samopouzdanje mladim djevojkama te da promovira nezdrave ideale o izgledu tijela. 

Margo Maine u svojoj knjizi "Body Wars" izračunala je kako bi Barbie izgledala u stvarnom životu s postojećim proporcijama. Bila bi visoka 175 cm, opseg struka iznosio bi 45,7 cm, kukova 83,8 cm, a grudi 91,4 cm. S takvim proporcijama morala bi hodati na sve četiri, a BMI indeks bio bi joj 16,24 čime bi zadovoljavala kriterij za anoreksiju. 

Osim toga, njen tanki i dugački vrat ne bi mogao držati njezinu glavu te bi ona non-stop bila pognuta. Također, zbog tankih zapešća ne bi mogla nositi ništa teško. 

Prošle godine, Matel je proizveo je i  Barbie s četiri različita oblika tijela - visoka, niska, s oblinama i originalna. Barbie više nije posve savršena. Neke od njih su vrlo asimetrične, kratkog vrata, šireg struka i širih bokova, a cilj je bio proizvesti lutku koja odražava realističnu sliku tjelesnog izgleda. 

Osim toga, Barbie se od lani može kupiti i u sedam različitih nijansi kože, 22 boje očiju i 24 frizure. Time su u Matelu ovu lutku približili današnjem multikulturalnom svijetu i međusobnoj povezanosti. 

Kažu da će s ovim lutkama svaka djevojka moći pronaći lutku s kojom će se moći poistovijetiti. Tako danas možete naći Barbie sa smeđom kosom i ružičastim pramenovima, plavim pramenovima, moderno odjevenu koja doista prati aktualne trendove.

No uvijek ćete moći naći i Barbie klasične ljepote, u balskim haljinama, ali i Barbie junakinju, superheroja poput WonderWoman. 

Iako su napravili veliki zaokret s novim barbikama različitih tjelesnih oblina i boje kože, prodaja im je pala za 15 posto u prvom kvartalu 2017., objavili su u Matelu. To je najniža razina u posljednje 23 godine. 

Neki autori su se našalili pa grafički pokazali kako bi izgledala Barbie da je debela. 

Ali i ostarjela...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise