Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Baterija na mobitelu ima vijek trajanja: Možete ga produljiti

None Foto: Pixabay

Baterija traje 500 ciklusa, što bi u prosjeku značilo oko godinu i pol. Ciklus se mjeri jednim punjenjem od 0 do 100. Dakle, što više punih ciklusa baterija prođe, prije ćete ju morati promijeniti

Prazna baterija na mobitelu je veoma iritantna pojava, a kada se mobitel sve brže prazni, dolazi do problema. Svako malo morate posezati za punjačem, a to samo pogoršava situaciju, tvrde tehničari.

POGLEDAJTE VIDEO:

Objašnjavaju kako baterija traje 500 ciklusa, što bi u prosjeku značilo oko godinu i pol. 

- Ciklus se mjeri jednim punjenjem od 0 do 100. Dakle, što više punih ciklusa baterija prođe, prije ćete ju morati promijeniti - kaže Liz Hamilton iz Mobile Klinik, kompanije za popravljanje mobitela.

ZA DOBAR OSJEĆAJ Moderni bonton: Online pravila, u kafiću, u gostima, o mobitelu

Kako bi baterija trajala što dulje, stručnjaci preporučuju jednostavnu metodu punjenja.

- Telefon napunite tek djelomično kako biste usporili pražnjenje njenog životnog ciklusa. Najbolje je puniti ga između 25 do 85 posto. Najgore je kada ga punite na 100 posto, a mnogi imaju tu naviku - priča Hamilton.

Foto: Pexels

Dakle, nemojte dopustiti da se baterija potpuno isprazni na nulu, a kad punite, pazite da ne dosegne više od 85 posto i maknite ga s kabla. Nemojte ga ostavljati na punjaču čak i kada dosegne 100 posto jer tako samo uništavate elektroniku.

DJELUJE NA ZDRAVLJE Na ovih 8 mjesta ne ostavljajte mobitel: U džepu i pod glavom

Stručnjakinja donosi još nekoliko savjeta kako produljiti trajanje baterije.

- Smanjite svjetlost na zaslonu, isključite rad aplikacija koje ne koristite. Ako je ne trebate, isključite i lokaciju. Tako ćete trošiti manje - rekla je Hamilton.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

Komentari (20)
  • Nedavno su pričali kako kod današnjih mobitela odnosno smartphonea i ne treba toliko paziti na te stvari kao što je to bio slučaj nekada sa mobitelima. Konkretan primjer je ako se uređaj ostavi na punjaču iako je dosegao 100 posto baterije elektronika i senzori to prepoznaju i zaustavljaju punjenje svako malo da ne bi preopteretilo bateriju i tako joj smanjilo vijek, zato se današnji mobiteli i nazivaju 'pametni telefoni', neke stvari mogu i sami bez naše intervencije.

    7. 10. 2019,   15:52
  • To je vrijedilo za stare baterije plus memory efekt, malo iszraživanja prije članka nije na odmet.

    7. 10. 2019,   16:00
  • zato sam uzeo mob sa 4500ah zaboravim kad sam ga natanako!

    7. 10. 2019,   15:44