Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Beba mami poručuje što želi po načinu na koji plače

None Foto: Fotolia 3

Spava li se bebi, plakat će uz zvuk “auh”, a ako je gladna, uz “neh”. Neh nastaje jer pravi grimasu kao da će sisati, dodirujući jezikom vrh usta

Majkama ništa nije stresnije od bebina beskrajnog plača kojem ne znaju uzrok. Upravo to nagnalo je Australku i majku Priscillu Dunstan na otkrivanje značenja bebinih suza.
Ona ima "fotografsko" pamćenje zvuka. Naučila je koristiti se njime za prepoznavanje tuđih raspoloženja po glasu, a nakon što je postala majka, otkrila je i što različiti tipovi bebina plača znače. Spoznaje je testirala devet godina na 1000 djece diljem svijeta, različitih rasa i kultura.
Istraživanje je pokazalo da sve bebe do tri mjeseca starosti plaču na pet načina, a Dunstan je otad po svijetu počela otvarati škole za poučavanje mladih majki.
- Bebine suze su refleksni odgovori na specifične situacije, a ako ih roditelj ne prepozna, dijete vremenom prestane plakati na taj način - kaže Dunstan.
Ako je gladna, beba će praviti grimasu sisanja, jezikom dodirivati vrh usta kao dok siše i zato ispuštati zvuk "neh". Plače li uz zvuk "auh", znači da je pospana jer taj zvuk potječe od zijevanja.

ZVUKOVI HEH, EH I EAIR UKAZUJU NA NEUGODU
Važno je slušati bebin plač prije nego što počne histerični stadij jer se tad često izmiješaju različiti tipovi plača, pa ih roditelji teže prepoznaju, kaže Priscilla Duncan.


HEH
Zvukom “heh”, dok plače, beba pokazuje da se ne osjeća ugodno. Vjerojatno joj je pretoplo, prehladno ili treba drugu pelenu.EAIR
Dubok i dug zvuk koji pomalo sliči roktanju ukazuje na težinu u želucu. Bebin trbuh je napuhan i tako se nastoji olakšati. Takav plač može ukazivati i na grčeve.

EH
Kratkim zvukom “eh”, dok plače, beba pokazuje da nastoji istisnuti zrak iz trbuha, odnosno da treba podrignuti. Dok to nastoji ostvariti, muči se uz učestali zvuk “eh”.

Komentiraj, znaš da želiš!