Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bebe ne treba kupati svaki dan i neće se razmaziti nošenjem

None Foto:

Roditeljske muke: Teško je razabrati korisne savjete u moru svih dobronamjernih uputa. Donosimo vam deset najčešćih zabluda tijekom prve godine vašeg djeteta

Dolaskom bebe u kuću svi odjednom postaju eksperti za djecu. Sa svih strana obasipaju nove mame savjetima, metodama i onim što se “mora” ili “nikako ne smije”. Kako bi roditelji bili sigurni što je točno, američki pedijatar iz New Yorka, dr. Andrew Adesman u knjizi “Baby Facts” rasčlanio je činjenice od mitova.

 • Igračke su važne Mislite da bebe trebaju sofisticirane igračke za maksimalnu stimulaciju podražaja? Dr. Adesman kaže kako nema dokaza da neke igračke bolje stimuliraju mozak od drugih. Ono čime se dijete igra nije toliko važno kao način na koji se igra. Američki znanstvenici kažu da eduktivni videomaterijali mogu pomoći u učenju, ali tek kod dvogodišnjaka.
 • TV kvari vid Uobičajeno je upozorenje roditelja da će sjedenje preblizu TV-a ili držanje knjigu preblizu očima pokvariti vid. Istina je samo, kaže dr. Adesman, da bi to moglo upućivati na problem kratkovidnosti, a ne je i uzrokovati. 
 • Velik = visok Jedan od najčešćih mitova odnosi se na predviđanje djetetove visine. Rodi li se beba duža od prosjeka, nagađa se da će biti visoka kad odraste. Međutim, visina se točnije može pretpostaviti uzme li se u obzir visina roditelja ili se udvostruči visina djetea u dobi od dvije godine.
 • Svemoguće dojenje Iako ne treba posebno naglašavati dobrobiti i prednosti dojenja, jedan od mitova je da majčino mlijeko liječi upalu uha. No u njemu ima šećera, pa je dobra podloga za razvoj bakterija i nove infekcije ako se kapa u uho, pa to nije poželjna metoda liječenja, naglašavaju pedijatri.
 • Lijekovi za odrasle Zabluda koja može biti i opasna odnosi se na davanje lijekova za odrasle djeci. Nije dovoljno smanjiti dozu jer mogu dovesti do povećanja broja otkucaja srca ili respiratornih smetnji.
 • Bebe trebaju vodu Ne baš. Bebe mlađe od šest mjeseci svu tekućinu trebaju dobivati dojenjem ili formulom. Male bebe nemaju razvijene bubrege i ne mogu izlučivati vodu. Previše vode može izazvati disbalans elektrolita i natrija. 
 • Prehrana i grčevi Mame koje doje često izbjegavaju većinu namirnica kako bebi ne bi izazvale grčeve. No stručnjaci tvrde kako ne postoji povezanost. Ono što majka konzumira probavi se kroz njezin sustav i onda hranjive tvari tijelo pretvori u mlijeko. Dojena djeca imaju jednako često grčeve kao i oni na formuli, a kriv je vjerojatno nezreli probavni sustav. 
 • Zubići i proljev Mekana stolica dugo se dovodila i u vezu s nicanjem zubića. Istina je da nisu biološki povezani, nego proljev može biti uzrokovan fazom stavljanja svega u usta. 
 • Kupanje svaki dan Bebe se ne znoje poput odraslih pa je dovoljno kupati ih svaka dva do tri dana (osim pelenskog područja). Prečesto kupanje može isušiti osjetljivu dječju kožu.
 • Razmazit ćete ih Bebe ispod četiri mjeseca imaju jako malo tehnika samosmirivanja. Podignete li ih kad plaču, uče da će roditelji uvijek biti uz njih. Nećete ih tako razmaziti.
Komentari (30)
 • Stvarno ni ja ne vidim smisao u svakodnevnom kupanju beba, ko da kopaju ili se valjaju u blatu po cijeli dan. A šta kažu - pelensko područje je druga stvar, tu se higijena održava i više puta dnevno.

  4. 2. 2017,   17:25
 • sta je ovima?!? dite se triba prat svaku vecer i nema mi okrutnije stvari nego kad neko pusti dite da place/lomi se u kreveticu i vice "prestat ce"...ej kako bi ja te priko usta.....

  4. 2. 2017,   16:28
 • Razlikuje se kupka od uzitka i kupka radi higijene... Ja svoje bebe kupam min 1 put u 2-3 dana(tj. Ne ja nego moja zena :) ) ili po potrebi ako se uprljaju Ovoj maloj koja je jos u pampersicama min 3-4 puta dnevno peremo guzu svaki put kad se pokaka :) I znaci to sto tvrdis kupanje svaku vecer nije nuzno ali normalno po potrebi Ima ljudi koji samo obrisu nakon kakanja i promine novu pelenu onda u tom slucaju kupanje svaku vecer je i vise nego nuzno....

  4. 2. 2017,   18:40