Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bebe u trbuhu prekrivaju lice kad mama uvlači dim cigarete

Britanski znanstvenici istraživali su utjecaj konzumacije duhanskog dima na fetuse. Objavili su uznemirujuću snimku koja pokazuje kako bebe majki pušačica prekrivaju rukicama lice kad mame puše

Proučavajući 80 snimki ultrazvuka 20 beba između 24. i 36. tjedna trudnoće, znanstvenici sa sveučilišta Durham i Lancaster ustanovili su kako bebe itekako osjećaju konzumaciju cigarete. Među ispitanicama 16 majki bile su nepušačice, a četiri majke su u prosjeku zapalile 14 cigareta u danu.

Foto: Acta Paediatrica

Ultrazvučne snimke pokazale su kako se bebe pušačica u trenutku dok su majke uvlačile duhanski dim iznenada snažnije miču od beba majki nepušačica. Pritom bebe pušačica stavljaju ruke na lice te miču usnicama.

pregnant woman smoke cigarette | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Naša otkrića slična su dokazima kako stres i depresija utječu na razvoj fetusa, no dodatno dokazujemo i kako izloženost nikotinu ima snažniji učinak i od stresa i od depresije - stoji u rezultatima istraživanja koje su znanstvenici objavili u stručnom časopisu Acta Paediatrica.

Fotolia RIZIČAN FAKTOR Pušenje u trudnoći kod sinova povećava rizik od neplodnosti

Dodatno, znanstvenici su zaključili kako se ovo može smatrati samo pilot istraživanjem te da bi za konkretnije rezultate morali provesti kompleksniju studiju kako bi bolje razumjeli odnos pušenja, stresa i depresije na razvoj ploda u trudnoći.

Također, u svoje istraživanje nisu uključili očeve pušače te sukladno tome izloženost trudnica dimu u kućanstvu. 

Flickr Pušenje u trudnoći može biti opasno po život

- Statistički gledano, u istraživanju je sudjelovao mali broj pušačica, pa nismo uspjeli ustanoviti dodatne veze između pušenja i gestacijske dobi djece. Buduće studije svakako bi trebale uključiti te dodatne kontrolne faktore u statistički model kako bismo potpuno razumjeli vezu između pušenja i pokreta fetusa u maternici - zaključili su.

Komentari (26)
  • Najbolji su mi oni koji potroše 1.000,00 kuna na pljuge, a klincu nemaju za sendvić.

    8. 3. 2019,   20:34
  • to nije zdravo za dijete i u trudnoći moraju prestat s cigaretama,

    8. 3. 2019,   19:05
  • Kod mene supruga ne puši,ni ja...Ali samo pitam,šta radi dete kad mama i tata imaju sex,dal isto prekrije lice ili šta🤔!?

    8. 3. 2019,   19:55