Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Belan: Napokon vidim, u samo 15 minuta skinuo sam mrenu

Belan: Napokon vidim, u samo 15 minuta skinuo sam mrenu

Legneš na operacijski stol, prekriju te plahtom koja ima rupu samo na mjestu oka. Iznad vas su golemo svjetlo i liječnica. U jednom trenu mi je rekla da će probat nešto da vidi boli li me..., priča Belan

VIDEO

Probleme s dioptrijom imao sam od dvadesetih, ali to mi nije naročito smetalo. No prve probleme s mrenom primijetio sam prije četiri godine, priča nam Neno Belan (57).

- Primijetio sam da mi se vid počeo mutiti bez obzira na naočale koje sam koristio za čitanje, a dioptrija mi se s 1,5 povećala na 2. To sam najprije primijetio pri vožnji automobila i rada za računalom u studiju. Otišao sam na pregled i utvrđeno je da imam sivu mrenu. Znajući da kod mrene nema povratka i da se s vremenom stanje samo može pogoršati, odlučio sam se na operaciju - kaže pjevač koji se istom operacijom zauvijek riješio i naočala.

Ispričao nam je kako je sve izgledalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prvo se krene sa psihološkom pripremom. Bio sam jako napet znajući da će mi netko fizički intervenirati na oku pa me razgovor s liječnicom smirio. Zatim je uslijedilo ukapavanje kapi za širenje zjenica i umrtvljivanje zjenice. Potom se mini škripom rašire kapci - kaže i dodaje:

- Legneš na operacijski stol, prekriju te plahtom koja ima rupu samo na mjestu oka. Iznad vas su golemo svjetlo i liječnica. U jednom trenu mi je rekla da će probat nešto da vidi boli li me, a kad sam skužio da me ‘cima’, već je počela sa zahvatom. Htjela me još opustiti. Kad sam shvatio da je zahvat već u tijeku i da me ništa ne boli, momentalno me prošla nervoza. Leća se ugrađuje tako da kirurg izvadi prirodnu leću iz oka i zamijeni je umjetnom. Jednom ugrađena leća ostaje doživotno u oku i ne treba je mijenjati. Uvelike poboljšava kvalitetu života, a mrena se više ne može pojaviti.

Dok to rade, drma vam se slika i sve se zamuti, pa kako padne tlak u oku, pojave se zvjezdice lijevo, desno. Totalno neki ludi film. Taman kad se opustio, kaže, sve je bilo gotovo.

- Ako smijem usporediti, jednostavnije je nego kod zubara - kaže uz smijeh.

Iako se istodobno mogu tretirati oba oka, preporučljivo je prvo raditi jedno pa drugo. U Neninu slučaju problematičnije je bilo lijevo oko, tako da se sad sprema za zahvat na desnom.

'OVO JE PRESTRAŠNO': Procurile privatne fotografije djece poznate pjevačice

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima