Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Belgijski svećenici su pronašli recept za pivo star 9 stoljeća

Belgijski svećenici su pronašli recept za pivo star 9 stoljeća

U knjigama u arhivi otkrili su metode kuhanja piva u opatiji Grimbergen. Njihovo su pivo proizvođači počeli masovno proizvoditi 1950., a svećenici se sad vraćaju korijenima

VIDEO

Originalni sastojci i metode stajali su 220 godina zaboravljeni u prašnjavim arhivima opatije. No opat Karel Stautemas objavio je pred gradonačelnikom, 120 novinara i entuzijasta da su stvorili pivo po originalnoj recepturi te da nastavljaju proizvodnju piva. Nazdravio je prvom čašom novog piva nakon istraživanja koje je trajalo četiri godine.

5 razloga zašto je dobro piti pivo
5 razloga zašto je dobro piti pivo

Pokušavali su oživjeti metode kuhanja piva koje su koristili svećenici u samostanu Norbertine kojeg su francuski revolucionari spalili 1789. godine.

Norbertine Father Karel poses with a Grimbergen beer, symbolised by a phoenix, in the courtyard of the Belgian Abbey of Grimbergen before announcing that the monks will return to brewing after a break of two centuries, in Grimbergen

Samostan su uspjeli obnoviti, no mislilo se da su pivovara i recepti zauvijek izgubljeni. Receptura iz 18. stoljeća temeljila se na zapisima iz 12. stoljeća. Te su zapise pronašli i uspjeli rekonstruirati metodu proizvodnje svojih prethodnika.Stautemas je priznao kako bi s konzumacijom novog piva ipak trebalo pripaziti, jer sadrži 10,8 posto alkohola.

Norbertine Father Karel poses with a Grimbergen beer, symbolised by a phoenix, in the courtyard of the Belgian Abbey of Grimbergen before announcing that the monks will return to brewing after a break of two centuries, in Grimbergen

- U redu je popiti čašu, dvije - kazao je Chris Selleslagh, gradonačelnik Grimbergena, gradića 9,6 kilometara sjeverno od Brisela. Izvor inspiracije za novoosnovanu pivovaru koju su sagradili na istom mjestu kao i prethodnu, bilo je otkriće knjige iz 12. stoljeća u kojoj su svećenici detaljno opisali postupak proizvodnje piva, osobito dio gdje govore o hmelju kojeg koriste radije nego fermentirano bilje. Time su bili daleko ispred svojih suvremenika.

Norbertine Father Karel tastes a Grimbergen beer, symbolised by a phoenix, in the courtyard of the Belgian Abbey of Grimbergen before announcing that the monks will return to brewing after a break of two centuries, in Grimbergen

Knjige su svećenici u 18. stoljeću uspjeli sakriti prije nego što su im srušili i zapalili samostan i to tako što su u zidu knjižnice napravili rupu i knjige zazidali u nju.

Norbertine Father Karel poses with a Grimbergen beer, symbolised by a phoenix, in the courtyard of the Belgian Abbey of Grimbergen before announcing that the monks will return to brewing after a break of two centuries, in Grimbergen

- Imali smo knjige sa starim receptima, ali ih nitko nije mogao pročitati jer su bile na latinskom i starom nizozemskom. Pozvali smo u pomoć volontere koji su satima prebirali po tim spisima te su uspjeli otkriti listu sastojaka za piva koja su kuhali u prethodnim stoljećima. Uspjeli su pronaći i dio o korištenju hmelja, pa čak i tip bačvi i boca koje su koristili, pojasnio je opat dodajući kako su u stvaranju novog piva koristili većinu sastojaka po staroj recepturi, ali ne sve.

Pivoljupci, ovo je hotel stvoren za vas - pivo teče u potocima
Pivoljupci, ovo je hotel stvoren za vas - pivo teče u potocima

- Mislim da se modernim ljudima ne bi svidio okus kakav je pivo tada imalo, pojasnio je. Glavni pivar u opatiji, Marc Antoine Sochon, kazao je da je u to vrijem pivo bilo bez okusa.

Norbertine Father Karel tastes a Grimbergen beer, symbolised by a phoenix, in the courtyard of the Belgian Abbey of Grimbergen before announcing that the monks will return to brewing after a break of two centuries, in Grimbergen

- Pomalo je nalikovalo tekućem kruhu. Nije bilo umjetnih aditiva, koristili su drvene bačve i to se osjetilo, kazao je. Stautemas u opatiji živi s još 11 redovnika.

Norbertine Father Karel is seen behind a board showing Grimbergen beers, symbolised by a phoenix, at the Belgian Abbey of Grimbergen

- Ono što smo naučili jest činjenica da su naši prethodnici stalno radili na inovacijama. Recepturu su mijenjali svih deset godina, kazao je. Novo pivo proizvode u suradnji s Carlsbergom. Njihova mikro pivovara na godinu će proizvoditi oko tri milijuna boca od 330 mililitara uglavnom za francusko i belgijsko tržište.

Norbertine Father Karel poses with a Grimbergen beer, symbolised by a phoenix, in the courtyard of the Belgian Abbey of Grimbergen before announcing that the monks will return to brewing after a break of two centuries, in Grimbergen

Na pitanje kako se nosi s komercijalnom stranom ovog projekta, opat je rekao da zahvaljujući novcu koji dolazi od svih Grimbergen piva u opatiji imaju ugodan život te organiziraju brojna hodočašća, ali pomažu i svima u potrebi koji zakucaju na njihova vrata. Grimbergen su osnovali 1128. godine, no razni osvajači su ga triput spalili do temelja. Zato im je sad simbol mitska ptica feniks te krilatica "Spaljeni, nikad uništeni".

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam