Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Benedict Rak: Cijeli svijet želi naš 3D sustav za operacije oka

Benedict Rak: Cijeli svijet želi naš 3D sustav za operacije oka

ŠIROKA PRIMJENA U MEDICINI Kirurg nosi 3D naočale kao u kinu i može operirati iz bilo koje pozicije. Sustav se može koristiti u raznim granama medicine

VIDEO

Mladi zagrebački specijalizant oftalmologije dr. Benedict Rak (29) u KB-u Sveti Duh u Zagrebu osmislio je revolucionarnu metodu operacije.

Riječ je o tehnologiji svjetske razine za koju su već sad zainteresirane klinike diljem svijeta, no Benedicta to ne opterećuje.

- Ja sam to napravio i tu je moj posao završio. Što će se dalje zbivati s projektom ovisi o bolnici i mojem šefu - nasmijao se dr. Benedict Rak objašnjavajući kako je razvio novu tehnologiju 3D prikaza operacije.

Pokretanje videa...

01:14

Kontinuirano radi na usavršavanju prototipa. Naime, prilikom oftalmoloških operacija u salama do sada su kirurzi koristili okulare, a prikaz operiranog oka mogao se pratiti na monitorima. Kirurg koji operira pritom bi satima stajao pognut nad pacijentom te se nije smio micati jer bi se gubila slika.

- Osmislili smo novi sustav, takozvani Wide angle 3D. To, najjednostavnije rečeno, znači da operater nosi 3D naočale poput onih koje se nose u kinu, a područje koje operira prikazuje se na projekcijskom platnu. To je područje puno šire nego dosadašnje te imate široki kut, baš kao u kino dvorani - pojasnio je dr. Rak.

U slučaju potrebe, nastavio je, sustav se može koristiti i uz okulare kao ranije, pa i uz monitor, a to ovisi o željama kirurga.

- Ovaj se sustav ne mora koristiti samo za oftalmologiju, nego ima primjenu i u operacijama drugih grana medicine - rekao je dr. Benedict Rak.

Za pacijenta to ne mijenja mnogo jer se koriste isti instrumenti tijekom operacije i ista operacijska metoda kao ranije, ali liječnicima olakšava posao - oni mogu operirati iz bilo koje pozicije uz jednako dobru sliku. Dodatno, osoblju u sali daje bolji pregled operacijskog polja. Tijekom vikenda na oftalmološkom kongresu u Zagrebu inovaciju su predstavili američkim specijalistima.

- Reakcije su izvrsne i u ovom trenutku ponosno možemo reći da smo im uz bok, a u nekim segmentima moguće i stepenicu više - pohvalio se specijalizant.

Mladi hrvatski doktor osmislio novu metodu za operaciju očiju
Mladi hrvatski doktor osmislio novu metodu za operaciju očiju

Budućnost vidi u Hrvatskoj. Istodobno je upisao FER i Medicinu, no nije mogao zadovoljiti sve potrebe oba zahtjevna studija, pa se na kraju odlučio za medicinu.

- Birao sam područje u kojem moja ljubav prema tehnologiji može doći do izražaja, gdje mogu ponuditi svoj trud - rekao je dr. Rak dodajući kako radi i na novim projektima.

Savjeti dr. Raka za očuvanje vida

  1. Nepušenje, redovito vježbanje te prehrana bogata vitaminima, voćem i povrćem ključni su i za zdravlje očiju. Rizik za kronične bolesti koje se mogu spriječiti treba smanjiti u suradnji s liječnikom obiteljske medicine.
  2. Pazite na mehanička oštećenja oka, ali i sve vrste zračenja - dobra sigurnost i zaštita na radu. To podrazumijeva i oprez pri kupnji sunčanih naočala - uvijek treba birati one s UV filtrom, 99-100 posto blok i UVA i UVB.
  3. Prestati pušiti ili nikad ne početi jer pušenje oštećuje mrežnicu, leću i vidni živac. Oštećuju ga i bolesti kao što je dijabetes - redovito se kontrolirajte.
  4. Preporučuje se u dobi iznad 40 godina jednom godišnje otići na preventivni sistematski oftalmološki pregled, no ovisno o obiteljskoj anamnezi (postojanje određenih očnih bolesti u obitelji poput glaukoma), po potrebi, i češće ili ranije.
  5. Koristiti preventivne dječje preglede, poput provjere u rodilištu - ima li dijete mrenu, te s četiri godine napraviti test na ambliopiju (slabovidnost).

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete? 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru