Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Beta-karoten štiti od sunca i pojačat će djelovanje krema

Beta-karoten štiti od sunca i pojačat će djelovanje krema
1

Iznimno važan za zaštitu kože od sunca je vitamin E. Sunce sudjeluje u stvaranju vitamina D, no pritom znatno isušuje kožu i narušava njenu prirodnu strukturu...

VIDEO

Ljeto donosi teške vrućine koje uzrokuju stres organizmu. Osim toga što naglo mijenjamo temperaturne uvjete - izlazimo iz klimatiziranih prostora na 10 do 15 stupnjeva topliju klimu, što pridonosi stresu, pojačano se znojimo, čime gubimo ne samo vodu već i elektrolite, koje je potrebno nadoknaditi, kaže nutricionistica, dipl. ing. Nataša Šoštarić. 

Dehidracija u svom najtežem obliku može dovesti do teških zdravstvenih stanja. Gubitak esencijalnih minerala poput magnezija i kalija, koji direktno sudjeluju u regulaciji tlaka, može uzrokovati teške posljedice za krvožilni sustav i organizam općenito.  Zato je važno jesti hranu bogatu mineralima. 

- Kalija ima u svim namirnicama. Sudjeluje u mišićnim kontrakcijama i prijenosu živčanih impulsa. Magnezij je važan za normalnu mišićnu i živčanu aktivnost, a ima ga u zelenom povrću, mesu i ribi – govori nutricionistica, dipl. ing. Maja Gradinjan i dodaje da je hrana najbolji odabir jer se nutrijenti iz nje najbolje apsorbiraju i iskorištavaju u organizmu.

- Ljetna prehrana trebala bi se bazirati na dostatnom unosu vode, voća i povrća. Ne treba izbjegavati ni proteine - meso, ribu, jaja i mliječne proizvode. No trebalo bi birati manje masnu verziju tih namirnica koje neće opterećivati probavu, a poslužit će kao izvor vrijednih minerala - kaže Šoštarić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koncipirajte ljetnu prehranu u pet obroka s većom zastupljenošću voća i povrća, te ne zaboravite na vodu i napitke poput limunade s prstohvatom soli i malo meda, koji će nadoknaditi izgubljene elektrolite. Jedan od najvažnijih vitamina za umanjenje stresa nastalog zbog vrućina je vitamin C. 

- On je snažan antioksidans, podiže imunitet i općenito štiti organizam od štetnih tvari. Vitamin C se nalazi svom voću i povrću, a najbolji izvor su paprika, zelenolisnato povrće i citrusno voće – pojašnjava Šoštarić. Osim što pruža otpor infekcijama, vitamin C je važan za zdravlje krvnih žila – dodaje Gradinjan. 

Iznimno važan za zaštitu kože od sunca je vitamin E. Sunce, kojem se ljeti češće izlažemo, svojim djelovanjem na kožu sudjeluje u stvaranju vitamina D, no pritom znatno isušuje kožu i narušava njenu prirodnu strukturu. Zato se preporučuje uzimati vitamin E, koji djeluje antioksidativno na štetne molekule koje stvaraju izlaganjem kože suncu. 

Također, može apsorbirati štetne UV zrake koje direktno oštećuju stanice kože, a djeluje i protuupalno smirujući nadraženu kožu. Dobar izvor vitamina E su orašasti plodovi, sjemenke i razna ulja od sjemenki te avokado.

Još jedan vrlo važan mikronutrijent koji čuva kožu je beta-karoten. Iz njega se u tijelu stvara vitamin A, koji djeluje antioksidativno i štiti stanice kože od oštećenja suncem te može poboljšati djelovanje kreme sa zaštitnim faktorom. 

Beta-karoten se nalazi u voću i povrću narančaste i žute boje  – kaže Šoštarić, a nutricionistica Gradinjan dodaje da vitamin A u formi retinola ili karotena štiti probavni, dišni i mokraćni sustav od zaraza koje znaju biti neugodne ljeti. 

Dreamstime

Vitamini skupine B održavaju zdravlje kože, pa su važni ljeti

Vitamin B2 (riboflavin) možete dobiti iz lisnatog povrća, graška, graha, jetre, mesa, jaja, mlijeka, sira...  Izvor vitamina B5 (pantotenske kiseline) i B6 (piridoksina) je većina hrane, pogotovo jetra i cjelovite žitarice. Vitamin B5 posebice sadrže zeleno povrće te kikiriki, a vitamin B6 banane, krumpir, grah i meso, kaže nutricionistica Gradinjan.

Vitamin C važan je ljeti zbog pružanja otpora infekcijama

Budući da se radi o vitaminu topivom u vodi kojeg naše tijelo  ne stvara i ne skladišti, nego izbacuje urinom, važno je unositi dovoljne količine vitamina C prehranom da bi bio učinkovit.Odlični zvori vitamina C su sirovo voće i povrće, osobito paprika, krumpir, kelj pupčar, agrumi, rajčice, crni ribiz, kaže nutricionistica Gradinjan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju