Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bez parabena: Antidepresivi i nikotin mogu pojačati znojenje

Bez parabena: Antidepresivi i nikotin mogu pojačati znojenje

Pomoći mogu prirodni dezodoransi bez štetnih sastojaka, a učinkoviti su protiv neugodnih mirisa, slažu se liječnica i aromaterapeutkinja. Pojačano znojenje može biti posljedica ljute hrane, nikotina i nekih lijekova

VIDEO

Znojenje je proces pomoću kojeg se tijelo hladi kako bi održalo normalnu tjelesnu temperaturu, onu od 37 stupnjeva Celzijevih, koja predstavlja savršenu ravnotežu između topline koju proizvodi tijelo te one koju gubimo. 

Osim što regulira tjelesnu temperaturu, znojenjem se izbacuju toksini i nepotrebne tvari iz organizma. Prosječno se dnevno izluči oko 7 decilitara znoja. Uzroci prekomjernog znojenja mogu biti različiti.

Brojni uzročnici

- Pojačano znojenje može potaknuti ljuta hrana, alkohol, nikotin te neki lijekovi, uglavnom antidepresivi, lijekovi koji se koriste za suzbijanje jakog bola kod pacijenata s karcinomom te aspirin, penicilin i kortikosteroidi. Pored infekcija, na popisu bolesti koje najčešće uzrokuju pojačano znojenje su šećerna bolest i pojačan rad štitnjače, a rjeđe tuberkuloza i karcinom, no kod nekih je ljudi pojačano znojenje i urođeno - upozorava dr. med. Tanja Pekez-Pavliško koja kaže da treba dati šansu prirodnim varijantama antiperspiranta.

Prirodne varijante

- Pomoći mogu dezodoransi koji sadrže prirodne sastojke, ekstrakte biljaka i eterična ulja, koji djeluju protiv neugodnih mirisa, a ne sadrže alkohol, aluminijeve soli ni parabene. Antibakterijskim se djelovanjem odlikuje i kristalni kamen, koji je po sastavu prirodni mineral te nema štetnih učinaka na kožu - kaže Pekez Pavliško, a slaže se i aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović.

- Eterična ulja koja je najbolje koristiti za izradu dezodoransa su ravensara, čajevac, eukaliptus globulus i eukaliptus radiata, i to zbog antibakterijskog i dezodorirajućeg učinka. Treba paziti da eterična ulja budu aromaterapijske kvalitete. Iako se receptura čini kompliciranom, svi sastojci su lako dobavljivi i jednostavni za rukovanje, odnosno pripremu dezića - kaže Pažin Morović te dodaje da se kao dezodorans mogu koristiti i hidrolati.

- Isprobajte hidrolat kadulje tako da se spremi u sprej bočicu te poprska ispod pazuha i po tijelu. Hidrolati su nusprodukti procesa destilacije i koriste se u aromaterapiji kao tonici, za hidrataciju i osvježavanje kože te za dezodoriranje tijela i izradu prirodne kozmetike - savjetuje aromaterapeutkinja.

Recept za prirodni dezić aromaterapeutkinje Anamarije Pažin Morović

Fotolia

Prirodni dezodoransi sadrže blage supstance, poput sode bikarbone, eteričnih ulja i cink oksida. Eterična ulja djeluju antibakterijski i dezodorirajuće, a soda bikarbona je univerzalni, poznati neškodljivi čistač...

Sastojci: 10 g bijelog voska, 14 g sode bikarbone, 1 g cink oksida (može i bez), 15 g ulja jojobe ili kokosa (nerafinirano, hladno prešano), 5 kapi eteričnog ulja ravensare, čajevca ili prave lavande

Priprema: Pomiješajte sastojke i zagrijte do 70°C da se vosak otopi. Nakon što se vosak otopi, maknite s vatre i dodajte eterično ulje. Miješajte dok se ne ohladi kako bi se soda bikarbona povezala s ostalim sastojcima. Spremite u čisti lončić za kreme. Koristiti kao dezodorirajuća kremu.

Top 5 savjeta za ljetne dane bez znojenja

1. Kristalni kamen čini čuda za kožu 

Prirodni kristalni deokamen je prirodna mineralna sol. On se navlaži vodom i nanosi na pazuhe. Ispušta mikrosloj mineralne soli koji djeluje antibakterijski i smanjuje mirise.

2. Nosite laganu, pamučnu odjeću

Ako je odjeća upila znoj, s nje će se širiti neugodan miris unatoč dezodoransu. U sintetičkoj odjeći znojenje je puno jače nego u odjeći od prirodnih vlakana.

3. Bez aluminija i njegovih soli

Najvažnije je odabrati dezodorans koji ne sadrži aluminij klorid i aluminij klor hidrat, jer su ih studije povezale s karcinomom dojke, no upitno je kolike su doze štetne.

4. Recite 'ne' jakoj i začinjenoj hrani

Izbjegavajte i gazirana pića, alkohol te cigarete, ali i slanu hranu koja izaziva dehidraciju. Pretjerano znojenje uzrokuju i kava, energetska pića i čaj te češnjak, luk i čili.

5. Lakše se diše uz manje stresa 

Prevelik stres i pritisak mogu uvjetovati pretjerano znojenje. U takvoj situaciji može pomoći meditacija, tečajevi nošenja sa stresom i dovoljno odmora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru