Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bezbrižno ljeto: Antiseptici su osnova morske mini ljekarne

Bezbrižno ljeto: Antiseptici su osnova morske mini ljekarne

Antiseptičke tekućine čiste i dezinficiraju rane, a nakon čišćenja treba staviti sterilnu gazu i led za ublažavanje boli. U osnovni paket prve pomoći dobro je ubaciti i vazelinsku gazu

VIDEO

Svako kućanstvo kao prvu pomoć treba imati toplomjer, lijekove protiv bolova i za snižavanje temperature, fiziološku otopinu za ispiranje rana, sterilne komprese, flastere, zavoje i antiseptičku tekućinu.

Putna ljekarna: Ovo trebate nositi sa sobom na godišnjem
Putna ljekarna: Ovo trebate nositi sa sobom na godišnjem

U osnovni paket prve pomoći dobro je ubaciti i vazelinsku gazu koja je izvrsna za površne ozljede jer se ne lijepi na ranu. Najčešće ljetne ozljede, poput prijeloma i iščašenja, možete prepoznati po boli, natečenom dijelu zgloba ili, na primjer, ruke, hematomu na mjestu ozljede ili deformitetu ozlijeđenog područja. Na ruku ili nogu koja je ozlijeđena čovjek se ne može osloniti niti je može pokretati. Ako je otvoreni prijelom, vidi se kost i moguće je krvarenje. Ogrebotine je potrebno očistiti pod mlazom vode ili, ako imate, fiziološkom otopinom. Ogrebotine znaju biti bolne zato što se oštećuju površinski živčani završeci, ali uglavnom ne treba terapija protiv boli. Podljevi nastaju najčešće pri padu, a liječnička pomoć uglavnom nije potrebna. Treba se zabrinuti ako se podljevi stvaraju češće nego inače ili ako nastaju bez ozljede jer to može voditi ozbiljnijim liječničkim problemima.

Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne mičite ozlijeđeni dio tijela, nego ga imobilizirajte tako da zahvatite dva susjedna zgloba. Stavite led i pozovite Hitnu ako je ozlijeđena noga. Većina prijeloma iziskuje samo imobilizaciju, a umjesto klasičnoga gipsa, kirurga možete zamoliti da vam stavi plastični, koji možete kupiti u ljekarnama.

Putna ljekarna: Top popis svih najvažnijih lijekova za ponijeti
Putna ljekarna: Top popis svih najvažnijih lijekova za ponijeti

Morska mini ljekarna:

ZAVOJ - Omatanje ozlijeđenog mjesta elastičnim zavojem smanjit će konačni otok i ubrzati oporavak. Led stavite odmah, ali ne više od 15-ak minuta.

STERILNE KOMPRESE - Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne mičite ozlijeđeni dio tijela, nego ga imobilizirajte tako da zahvatite dva susjedna zgloba. Stavite led i pozovite Hitnu ako je ozlijeđena noga.

TABLETE PROTIV BOLOVA - preporučuje se acetilsalicilna kiselina jer uklanja srednje jake bolove, kao što su glavobolja i zubobolja, te paracetamol za jače bolove.

TOPLOMJER - digitalni toplomjeri omogućavaju digitalni prikaz tjelesne temperature, proces mjerenja je mnogo brži te je nakon nekoliko sekundi moguće ponoviti postupak

ANTISEPTIČKA TEKUĆINA - većinom su to bezbojne tekućine koje dezinficiraju sve vrste rana i sluznica, a postoje i gelovi koji se primjenjuju kod opeklina 1. i 2. stupnja. 

FLASTERI - Na policu u jednom ormariću u kupaonici ili za cipele stavite potrebne lijekove i zavoje, a među njima se trebaju naći i flasteri jer su korisni kod manjih ogrebotina i ozljeda. 

EPIPEN ZA ALERGIČARE - EpiPen treba primjenjivati kao hitno liječenje anafilaktičkoga šoka ili alergijske reakcije na ubode ili ugrize kukaca, hranu ili lijekove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...