Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Biciklom do dalekih hrvatskih otoka: Tvrđave pričaju povijest

Biciklom do dalekih hrvatskih otoka: Tvrđave pričaju povijest
4

Najudaljeniji naseljeni otok hrvatske strane Jadranskog mora - Lastovo, naša je najdraža ljetna oaza. Osim što je najmlađi park prirode, ima i zanimljivu priču

VIDEO

Uplovljavajući u luku Ubli, osjećali smo se kao da se vraćamo kući. Najudaljeniji naseljeni otok hrvatske strane Jadranskog mora - Lastovo, naša je najdraža ljetna oaza, koja osim što je naš najmlađi park prirode, krije i zanimljivu povijest. Upravo zbog povijesti iz luke smo se direktno zaputili u istoimeno mjesto, odnosno selo kako ga zovu mještani, smješteno u unutrašnjosti otoka.

Svoj položaj duguje stanovnicima koji su u prošlosti, uslijed čestih provala gusara, podigli naselje u sigurnosti otoka. Selom dominira Kašćel na brdu Glavici. Dubrovačka gradina mijenjala je svoj izgled i funkciju kroz povijest, a nakon što je srušena u Lastovskoj buni u 17. stoljeću, na njenom mjestu 1808. godine podignuta je nova tvrđava pod francuskom okupacijom. Danas se tvrđava i dalje koristi kao meteorološka stanica, a s nje puca pogled na otok Korčulu i mjesto nad kojim vladaju fumari, odnosno dimnjaci - specifično obilježje lastovske arhitekture.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Marin Bukljaš 00:33

Marina i Evu možete pratiti i na stranici My Friend Bike.

Kao i prijašnjih godina, smjestili smo se u hladu maslinika Kampa Skriveni. Sa vlasnicima kampa, obitelji Barbić, razvili smo prisan i topao odnos pa smo jedva dočekali nadoknaditi sve vrijeme od zadnjeg susreta. Prve dane smo provodili u aktivnostima poput podizanja vrša i plovidbe brodom, uživajući u pogledima s otvorenog mora na otok, a večeri družeći se s domaćinima, kamperima i našim novim prijateljem Goranom, koji je također došao biciklom iz Zagreba.

Njegova pozitivna osobnost i zajednički interesi, brzo su nas privukli pa smo zajedno sa Majom iz Bologne i Francescom iz Napulja postali vesela ekipa koju je svako jutro Vesna, vlasnica kampa, morala opravdavati pred ostalim gostima zbog kasnonoćnih druženja.

Očarani vibracijama otoka, ostali smo dulje nego što smo planirali. Nakon nekoliko dana, umor od puta je prevladao. Ritam nam se usporio i naše su se misli napokon usmjerile u pravcima različitim od kombinatorike koju zahtijeva snimanje i putovanje biciklom. Uživajući u ljenčarenju na plaži, prisjećali smo se svih avantura ovoga ljeta. Činilo se kao da su prošli mjeseci, a ne tek nekoliko dana od kada smo posjetili grad Hvar i jednu od najimpresivnijih utvrda koje smo vidjeli na našem putovanju.

Hvarska tvrđava Španjola ili Fortica, sagrađena je na mjestu prastarog obrambenog utvrđenja koje je štitilo ilirsko naselje na padini brda, a svoj konačni oblik dobiva sredinom 16. stoljeća. 1571. godine spasila je gotovo sve Hvarane tijekom prodora Turaka, a djelomično je devastirana uslijed udara groma u zgradu u kojoj se čuvao barut. Tvrđava je u 19. stoljeću izgubila vojni značaj te ostala napuštena, a mještani su stvorili legendu kako po njoj vile plešu kolo.

Neke moderne vile i vilenjaci plesali su Španjolom krajem 20. stoljeća, kada je u jednom dijelu utvrde bila diskoteka, a danas je Fortica mjesto koje ponosno stoji nad gradom Hvarom, podsjećajući nas na njegovu bogatu povijest.

Razmišljanje o svemu što smo prošli vratilo me u stvarnost. Naše putovanje još nije gotovo. Krajnji jug Hrvatske još uvijek čeka na nas.

Putovanje su omogućili Mrav , DSG te Peloton biciklistički centar Ortlieb.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana