Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Bikini slavi 73. rođendan: Prva ga je nosila erotska plesačica

Bikini slavi 73. rođendan: Prva ga je nosila erotska plesačica

Bikini, najpoznatiji kupaći kostim u povijesti, danas slavi 73. rođendan. Predstavili su ga u Francuskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata, 5. srpnja 1946. godine

VIDEO

Kreirao ga je Louis Réard iz Pariza. Nije mogao pronaći profesionalnu manekenku koja se željela u javnosti pojaviti u tako oskudnom kupaćem kostimu, pa se ispred fotografa na modnoj reviji kraj bazena Piscine Molitor u Parizu u njemu na kraju prošetala erotska plesačica Micheline Bernardini koja je tada imala 19 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

73. rođendan bikinija 02:31

To je izazvalo priličan skandal, a američki modni novinari su tvrdili da bikini o ženi koja ga nosi otkriva sve osim djevojačkog prezimena njezine majke. Louis je bio automobilski inženjer i modni kreator. Ideju je dobio primijetivši da se žene na plaži muče podvijanjem rubova kupaćih kostima kako bi što više kože bilo izloženo suncu. Bio je to prvi dvodijelni kupaći kostim koji je oslobodio trbuh te ženama ponudio slobodu pri plivanju i kretanju.

img210001134A

 Njegov konkurent izumio je kupaći kostim za koji je tvrdio da je najmanji na svijetu i nazvao ga Atom. On je napravio još manji i nazvao ga Bikini po atolu Bikini u Tihom oceanu gdje su se izvodili nuklearni pokusi. Igra riječi bila je u tome da je Bikini rascijepio Atom kao što se u nuklearnoj bombi cijepaju atomi urana.

Tatjana Dragović se pohvalila linijom u bikiniju od 2.000 kuna
Tatjana Dragović se pohvalila linijom u bikiniju od 2.000 kuna

Uspjeh bikinija bio je velik. Micheline Bernardini dobila je navodno 50.000 pisama obožavatelja. Prvi bikini imao je samo 194 četvorna centimetra platna, koje je bilo oslikano uzorkom novinskog papira. Louis je vjerovao da će njegov dizajn odjeknuti u javnosti, i nije pogriješio.

Mišljenja su bila podijeljena, pa dok su se neki oduševljavali, drugi su ga smatrali prostačkim. Nošenje bikinija su zabranili na plažama u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj. Reard je unatoč negativnim kritikama otvorio trgovinu s bikinijima. Prodaja je na početku bila iznimno slaba, a popularizaciji je najviše doprinijela francuska modna ikona Brigitte Bardot. Bila je glumica i seks simbol pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Na plaži tijekom filmskog festivala u Cannesu 1953. godine pojavila se u bikiniju i pozirala zapanjenim fotografima, a samo tri godine poslije njezin lik u bijelom bikiniju krasio je plakate za film 'I Bog stvori ženu'. Nešto kasnije odjenula ga je i Ursula Andress u prvom filmu o Jamesu Bondu 'Dr.No'. Raquel Welch nosila ga je 1966. u filmu 'One Million Years B.C'.

Pixsell

Tek poslije su uslijedile naslovnice magazina sa zanosnim djevojkama u bikinijima, a počele su ih prihvaćati i žene diljem svijeta. Hipi pokret svoj zamah uzima krajem 60-tih godina, a u borbi protiv ustaljenih normi mladi su se izborili i za slobodu u odijevanju. Tome su pripomogli bendovi poput Beach boysa i sportski časopisi.

U narednom desetljeću bikini se dodatno smanjuje i postaje minijaturan. Glumica Farah Fawcett postala je zaštitno lice kupaćih kostima. Njen poster u bikiniju prodan je u više od 12 milijuna primjeraka. Pojavljuju se grudnjaci u obliku trokutića, trakice i mrežasti, prozirni materijali, a javlja se i monokini. U Hrvatskoj ga je prvi put obukla pin up djevojka Melita Andres Vukotić.

 - Bila sam svjesna da sam zgodna. Ipak, u ogledalu nisam nikada vidjela ništa posebno - rekla je svojedobno Melita, udovica hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića.Najveći honorar zaradila je pozirajući u bikiniju 1955. za američku novinsku agenciju. Platili su joj tisuću dolara (oko 6.700 kn), što je tada bila velika svota za pin-up fotografije.

U domaćoj kinematografiji prvi bikini je odjenula Dorotea Matulić 1952. godine u filmu "Hoja! Lero!". 

Trud se isplatio: Ekonomistica (40) osvanula kao Miss bikinija
Trud se isplatio: Ekonomistica (40) osvanula kao Miss bikinija
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje