Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom

Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom
1

Neke su kućne biljke sposobne privući pozitivnu energiju i izbaciti otrove iz doma. Postavite li cvijeće ili biljke u domu pravilno, ono će promijeniti energiju u prostoru i svima donijeti nove osjećaje

VIDEO

Većina biljka nosi blagodati i na određen je način ljekovita, no primjerice prelijepa difenbahija ili amoena svojom ljepotom i bujnim lišćem privlači ljude, no također i negativnu energiju u dom, a i otrovna je, govori stručnjakinja za iscjeljenje i energetsko čišćenje Biba Car.

Kaktus je dobar za izbacivanje negativne energije, no nije ga idealno držati u kući u kojoj živi djevojka, jer se neće udati. Ni mladi parovi ga ne bi smjeli držati u spavaćoj sobi jer kaktus može zahladiti odnose, ističe Biba. Govori i da bršljan donosi sreću i novac te štiti od zlih emocija i zavisti, no samo ako se uzgaja izvan kuće. U kući pak može izazvati nevjeru kod muškaraca i depresiju kod svih ukućana. I puzavice koje je lijepo vidjeti po zidovima mogu izazvati svađe i unazaditi harmoniju unutar obitelji. 

Fotolia

Za privlačenje ljubavi, dobro je imati orhideju, držati je u spavaćoj sobi i pored nje ispisati afirmaciju: Ljubav mog života je sa mnom i živi sa mnom. To će pomoći, ističe Biba. Sve svoje biljke čistite i zalijevajte i šapnite im ponekad koju lijepu riječ. 

Zahvalite im na njihovoj ljepoti i životu, a možete im povjeriti i neku svoju davno skrivenu tajnu. One će vas čuti, osjetit će vašu ljubav i pažnju, a uzvratit će ljepotom, svježim zrakom i neraskidivim povjerenjem.

Biljke koje čiste zrak od otrova i plijesni

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja zraka od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju zrak od, primjerice, raznih građevinskih materijala, boja, prašine, dima cigarete...To nisu samo "bapske priče" jer je i NASA došla do istog zaključka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih.  

Muče vas dermatitis i ranice na koži? Evo koje biljke pomažu
Muče vas dermatitis i ranice na koži? Evo koje biljke pomažu

1. Svekrvin jezik ili sablja (Sansevieria Trifasciata "Laurentii") je biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova. Ona iz zraka pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i sjenu, a možete je držati i blizu radijatora, jer taj cvijet ne voli puno vlage. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

2. Gerber (Gerbera) čisti prostor od dušika, benzena i formaldehida. Ovaj je cvijet prekrasnih boja koji dobro upija i štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, roza, crvene, narančaste i bijele boje. Nije mu potrebna velika njega, voli sunčana mjesta i podnosi velike vrućine. Morate ga samo dovoljno zalijevati i dozvoliti mu da uljepša prostor.

3. Dracena (Dracaena) je tropska biljka porijeklom s Madagaskara. Filtrira mnoge toksine uključujući i formaldehid. Ne odgovaraju joj direktna svjetlost, propuh ni hladnoća. Dozvoljavaju li uvjeti, dracena može narasti i do tri metra te svojom zanosnom pojavom krasiti svaki dom.  

4. Aloa proždire razne štetne spojeve iz zraka, uključujući i zračenje tv ekrana i računalnih monitora. Osim toga, njeni se listovi mogu koristiti i za liječenje opeklina te za izradu raznih blagotvornih pripravaka za kožu. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

5. Bambus palma je tropska biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača zraka. Savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Ne smije stajati direktno na suncu, no ipak joj treba osigurati dovoljno svjetla. Posebna čar ove biljke je što svojim izgledom uvijek podsjeća na topli ljetni ugođaj te što njeni listovi nisu opasni za mačke.

6. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") je sobna biljka koja se hrani štetnim zračenjem i stoga je njezino idealno mjesto uz televizor ili računalni monitor. Apsorbira benzen, formaldehid, trikloroetilen, amonijak te ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor. Kod elegantnog spatifiluma valja pripaziti na njegov otrovan sok jer u dodiru s kožom izaziva iritaciju, a progutaju li se dijelovi biljke, to će uzrokovati bolove u želucu pa valja paziti na malu djecu i kućne ljubimce.

7. Bršljan (Hedera Helix) je penjačica koja obično raste oko kuće, no može se uzgojiti i kao sobna biljka. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor. 

8. Fikus (Ficus Elastica) je zimzelena biljka porijeklom iz Indije. Zbog tropskog izgleda lijepo će ukrasiti vaš dom te u isto vrijeme učinkovito ukloniti monoksid, formaldehide i još drugih spojeva iz zraka. Listovi su obično široki, tamno zeleni i sjajni te ih treba čistiti od prašine kako bi sačuvali svoj sjaj. Fikusu treba nešto svjetla, redovnog zalijevanja i gnojiva, no neće uvenuti ako ga ostavite i u sjeni i nekad preskočite zalijevanje. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni. 

Što kaže feng shui? 

Postavite li cvijeće ili biljke u domu lijepo i pravilno, ono će promijeniti energiju u prostoru i svima donijeti nove osjećaje i raspoloženje. Prema feng shuiju biljke privlače sreću, ljubav i blagostanje. Postavite li dvije ruže u dnevni boravak privući ćete romansu i ljubav u život. Mijenjajte ruže svakih devet dana tijekom 27 dana i ljubav će se pojaviti. Ukoliko ste u sretnoj vezi, uspjeh i blagostanje će privući suncokret. Orhideja na stolu u blagovaonici, prema tvrdnjama feng shui majstora, donosi bogatstvo, a zelena biljka dat će cijeloj obitelji bolje zdravlje.

Ljubav

Za ljubav je potrebno staviti dvije ružičaste ruže u bijelu vazu u stražnji desni kut dnevne sobe. Obvezno im uklonite trnje i mijenjajte ih svakih 9 dana.

Sreća

Želite li privući sreću, stavite bilo koju biljku s crvenim cvjetovima s lijeve strane vaših ulaznih vrata.

Posao

U stražnje središte svojeg poslovnog prostora postavite cvijet suncokreta. Prema feng shuiju, tu se nalazi područje slave.

Bogatstvo

Purpurna orhideja na sredinu stola u blagovaonici privući će bogatstvo. Ključ je u blagovaonici.

Zdravlje

Oplemenite svoj životni prostor zelenim biljkama. Zelena simbolizira dugovječnost i vitalnost. Ako se oporavljate od bolesti, stavite je u spavaću sobu.

Biljke koje privlače sreću

Bambus

Bambus najavljuje sreću. Odličan je poklon domaćinu pri useljenju u novi dom. Da bi se izrazio utjecaj privlačenja novca i sreće, potrebno je pokloniti 3 bambusa i staviti ih u stan na prozor koji je na istočnoj strani ili negdje u blizini.

Djetelina

Svi znamo da je djetelina gotovo u svim kulturam povezana s privlačenjem sreće, ali malo ljudi zna da nije vrijedna samo ona djetelina koja ima četiri lista ili ona koja je slučajno pronađena negdje pored puta ili na livadi. Svaka djetelina donosi sreću, a ukoliko baš želite onu s četiri lista, možete je nabaviti kao posebnu vrstu i uzgajati u posudama. Posudu stavite kod prozora u onu prostoriju u kojoj ćete boraviti najviše vremena i učinak neće izostati.

Kaktus

Kaktus je biljka koja raste u nebrojeno mnogo neobičnih oblika. Ne voli ga svatko, što se odmah tumači kao blokiranje negativne energije. No ako ovu biljku nemate u kući, s njom ste protjerali i sreću iz vašega doma. Imate li bodljikavu biljku, obavezno je posadite u crvenu teglu i stavite u blizinu ulaznih vrata.

Biljke koje privlače novac

Japansko drvo novca (Crassula ovata) 

Ova biljka poznata je i pod nazivom krasula ili parac. Vrlo je otporna i lako ju je uzgajati. Oblik njenih listova je okrugao i mesnat i podsjeća na kovanice te je zbog te simbolike idealna za privlačenje novca. Feng shui savjetuje da ovu biljku postavite u blizinu ulaznih vrata kako bi što lakše i uspješnije privukla novac u vaš dom.

Vodeni (sobni) kesten

Vodeni kesten također ne zahtjeva puno pažnje, lako se uzgaja i održava zdravim i lijepim. Njegovi listovi sastoje se od pet listića i prema feng shuiju predstavljaju pet osnovnih elemenanta: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju. Smatra se da upravo zbog toga ova biljka može nadoknaditi elemente koji nedostaju ili su slabije razvijeni.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku