Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

Rajčica i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike rajčice, jača njezinu otpornost na biljne bolesti i povećava urod rajčice

Pored svake sadnice rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na rajčicu djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njezin urod. Neven je ujedno i  ljekovita biljka. Dobar susjed rajčicama je i češnjak koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

10 STVARNIH PRIMJERA Šokirali se gigantskim povrćem u vrtu: Luk, mrkva, krumpir...

Pored rajčice dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčica jer se može zaplesti oko nje i zagušiti je. Mrkva povoljno djeluje na rajčice, no posađena ispod njih stvorit će sitnije korijenje.

Foto: Dreamstime

Loši susjedi rajčicama su krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice. Rajčica je podložna i sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva. Ispod rajčica dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, špinat, peršin,  poriluk ili kupusnjače - tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko rajčica koje rastu u visinu.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica skinula se za novine

Komentari (15)
  • Svaka čast na tom članku . Poučan i koristan članak .

    25. 5. 2019,   08:41
  • U zadnjih par mjeseci konačno vrijedan članak za pročitati.

    25. 5. 2019,   17:30
  • Ja okolo vrta posadim biljke koje izrastu malo vise-kukuruz-paradajz-grah a u sredini ono ostalo-ja i mala se mozemo skinut da nas niko nevidi dok smo u kaciji i okopavamo hi hi hi!

    27. 5. 2019,   09:09