Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Biljke koje upijaju dim, čiste zrak od prašine i mirišu 'toplo'

Biljke koje upijaju dim, čiste zrak od prašine i mirišu 'toplo'
1

Zrak je čist: Zeleni pročistači neutraliziraju neugodne mirise te ubijaju viruse i bakterije, a zimi dom ispunite mirisom naranče, limuna, grejpa i eukaliptusa

VIDEO

Pogled na umirujuće boje i skladne listove uklanja depresiju za hladnih i mračnih zimskih dana. Uz to, biljke pročišćuju zrak i šire prekrasne mirise. Zrak u domovima najčešće je onečišćeniji od onoga na ulici, a glavni su krivci proizvodi za čišćenje, osvježivači zraka, boje i sredstva za dezinfekciju. 

I djeca i odrasli provode oko 90 posto vremena u zatvorenom te poboljšanje kvalitete zraka postaje prioritetom, a biljke su u tome vrlo djelotvorne. One pretvaraju ugljični dioksid u kisik, a neke i upijaju štetne spojeve benzen i formaldelhid kojih ima u sredstvima za čišćenje. Također, osvježavaju dom time što povećavaju stupanj vlažnosti zraka. Fikus je među biljkama koje čiste zrak od prašine, alergena, gljivica i bakterija te neutralizira duhanski dim. 

No pripazite na njega jer mu treba mnogo svjetlosti, a smeta mu propuh. Istraživanja su pokazala da paprat mirisom ubija viruse i bakterije koji se šire zrakom. Uz tu biljku, iznimno se cijeni i kaučukovac, koji se pokazao multifunkcionalnim pročistačem zraka. On apsorbira štetne kemikalije i snižava koncentraciju prašine u zraku. Odaberete li mirisne biljke, vaš će dom postati oaza svježine. Mirisne geranije ispunit će stan širokim spektrom mirisa, od ruže, limuna i đumbira do čokolade.

Osim uz citruse, zimi se lakše diše i uz eukaliptus

Sigurno ćete biti oduševljeni ako dom ispunite slatkim mirisima naranče, limuna ili grejpa. Ti se citrusi lako uzgajaju i brzo rastu, a ako budete strpljivi, dobit ćete i plodove. Poticajnim mirisom ističe se i eukaliptus. Njegovi plavo-zeleni listovi korisni su za zdravlje dišnih organa.

Aloe signaliziraju da je zrak u domu onečišćen 

Gospina je vlas paprat koja apsorbira 20 mikrograma formaldelhida na sat. Smatraju je najučinkovitijim prirodnim pročistačem zraka. Dobro ju je držati pokraj računala ili pisača. Aloe uklanjaju mnogo štetnih kemikalija te pjegama koje im se pojavljuju na listovima signaliziraju da je zrak onečišćen.

Više nema teškog dima cigareta i bakterija

Klivija je poznata po tome što vrlo brzo upija onečišćen zrak i oslobađa kisik, a jednako dobro apsorbira i dim cigareta. Za fotosintezu joj treba vrlo malo svjetlosti pa se može stajati daleko od prozora. Uz to što vrlo učinkovito eliminiraju bakterije, kaktusi noću dodatno oslobađaju kisik. Idealni su za spavaće sobe.

Gardenija ispunjava dom opuštajućim mirisom

Cvjetovi gardenije su među najmirisnijim. Ta biljka zahtijeva mnogo svjetlosti i pažnje. No trud se isplati kad se pojave njezini prekrasni bijeli cvjetovi. Zbog mirisa poznata je i plumerija. To tropsko drvo poznato je prema bijelo-žutim cvjetovima zadivljujućeg mirisa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam