Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Biskupski kruh od četiri tone na Božićnom sajmu u Dresdenu

None Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Nakon svečanog otvaranja u Striezelmarktu, kolač je razrezan na tisuće porcija. Zarada od prodaja ove će se godine donirati bolesnoj djeci i dječjim bolnicama

Dresdenski Božićni sajam, jedan od najpoznatijih u Njemačkoj, predstavio je biskupski kruh težak gotovo četiri tone na tradicionalnoj povorci u subotu. 

Tisuće ljudi hodalo je uz kočiju, u kojoj je bio divovski kolač, koji je prošao kroz povijesnu staru gradsku jezgru Dresdena, u sklopu 26-og Stollenfesta.

Biskupski kruh je težak 3950 kilograma, dugačak četiri metar, širok skoro dva meta i visok 87 centimetara. Ovogodišnji kolač teži oko 100 kilograma više od prošlogodišnjeg.

Giant gallery to be built in Dresden | Autor: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Nakon svečanog otvaranja u Striezelmarktu, koji se smatra najstarijim Božićnim sajmom u Njemačkoj, kolač je razrezan na tisuće porcija. Zarada od prodaja ove će se godine donirati bolesnoj djeci i dječjim bolnicama. Povorka podsjeća na veliku vojnu paradu iz 1730. godine koju je organizirao saski knez i poljsko-litavski kralj August II. Jaki. 

Na tom je događaju 1730. godine biskupski kruh bio je težak oko skoro dvije tone, dugačak sedam metara i tri metra širok, koju mještani zovu 'striezel' po čemu je adventski sajam dobio ime. Tad je kruh podijeljen u 24 000 porcija.

Od 1994. tradicija je oživljena, a kolač iz 2013. koji je bio težak 4,2 tone za sada je rekordan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)
  • dobro sta ce donirati onima kojima najviše treba

    8. 12. 2019,   17:59