Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši u snovima? Ne brinite, to je sasvim normalno, utvrdili su

None Foto: Dreamstime

Dok žene češće sanjaju situacijske snove s trenutnim partnerom, muškarci se u snovima prisjećaju bivših partnerica, čak i ako prema njima nemaju više osjećaja

Romantični partneri pojavljuju se u oko 20 posto svih naših snova i oni su likovi koje najčešće sanjamo, pokazala je nedavna studija časopisa "Dreaming" na 2000 ljudi. Nakon trenutnih partnera, drugi najčešći ljudi u snovima su nekadašnji ljubavnici, što pokazuje koliku ulogu potisnute emocije imaju u svijetu snova i našoj podsvijesti, piše Huffington Post.

Dok su ljubavni snovi žena najčešće usmjereni na trenutne partnere i konkretne situacije, u oko 25 posto muških snova redovito se pojavljuju bivše, čak i ako ih prema njima ne vežu intenzivni osjećaji te imaju novu djevojku.

Znanstvenici objašnjavaju da je vjerojatni razlog tome što su muškarci skloniji ignoriranju i zatomljavanju svojih osjećaja pa oni izlaze na površinu u snovima, dok žene sanjaju o tome što im se trenutno događa jer se suočavaju s osjećajima čim se oni pojave.

Ipak, tvrde da su potrebna daljnja istraživanja koja će otkriti zbog čega smo u snovima fokusirani na ljubavne osjećaje, a manje na svakodnevne brige i poteškoće.

- Bilo bi zanimljivo usporediti koliko razmišljanje o partneru tijekom dana utječe na njihovu pojavu u snovima - rekla je dr. Davina MacKail, stručnjak za analizu snova.

Komentari (47)
  • a budući gdje su???

    5. 2. 2013,   15:59
  • ja ne sanjam bivše jer da su valjali,nebi bili bivši.Ja sanjam neke koji me recimo privlače.visoki,ćelavi,markantni....uff sinko vruće mi !

    5. 2. 2013,   16:49
  • sanjam samo one koje su mene ostavile :p

    5. 2. 2013,   17:38