Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bježi iz sobe i spustio uši: Ovo je 9 znakova da vas pas ne voli

None Foto: BOGDAN KURYLO

Primijetite li da pas promatra svaki vaš pokret, to bi moglo značiti da vam ne vjeruje ili da se uz vas osjeća nelagodno. Dajte psu prostor i vrijeme i učinite da se osjeća sigurno

Ako sumnjate da mu niste omiljeni prijatelj, promatranjem psa možete vidjeti je li on kraj vas samo nervozan ili vas uistinu ne voli, kaže Karen Sueda, psihologinja za pse iz Los Angeles Animal Hospital. Evo nekoliko znakova da se pas uz vas osjeća nelagodno, ali i nekoliko savjeta kako to možete promijeniti.

1. Ako vam pas ne vjeruje - pratit će vaše pokrete

Primijetite li da pas promatra svaki vaš pokret - to bi moglo značiti da vam ne vjeruje ili da se s vama osjeća pomalo nelagodno. 

2. Nije dobar znak ako ne uspostavlja s vama kontakt očima

Ponekad, pas koji vam ne želi biti blizu može vas pažljivo pratiti, a drugi put vas može namjerno ignorirati. Stručnjak za pseće ponašanje Robert Cabral kaže kako treba paziti, pogotovo ako vas ne želi pogledati ili se udaljava od vas svaki put kad mu se pokušate približiti. 

- Psi će najčešće odabrati bijeg za razliku od borbe - kaže.

3. Ako vas se pas boji, može se sklupčati ili sakriti 

Foto: Dreamstime

Pas kojem se ne sviđate možda vas se zapravo samo plaši - i taj strah će fizički manifestirati.

- Ako je uplašen, može spustiti uši, podvući rep, sakriti se ili drhtati - kaže Sueda.

4. Ako pas napusti sobu kad god uđete, želi se držati podalje

Pas koji s vama nije oduševljen neće se zadržavati u istoj prostoriji. Osim što će izbjegavati kontakt očima i ignorirati vas, izići će iz sobe.

- Psi će se radije odvojiti nego odlučiti za destruktivno ponašanje - kaže Cabral. 

5. Ako pas odbije poslastice, možda mu se ne sviđate

Svatko tko je upoznat sa psima zna koliko cijene dobru poslasticu. Dakle, ako pas izbjegava poseban zalogaj samo da ne bi bio u vašoj blizini, to je znak da se možda ne osjeća ugodno u vašoj prisutnosti. 

6. Ako se psu kostriješi dlaka možda se boji

Cabral kaže da pazite ako se pas nakostriješi praveći grbu na leđima, jer to može biti znak da se sprema na iznenadni napad ili da se boji. Također, obratite pozornost na dlake duž psećih ramena i kralježnice koje se odižu kada je životinja uzrujana ili ljuta. To bi moglo značiti da su uplašeni ili da se ne osjećaju sigurno.

7. Ako se pas čini nervozan, ni to nije sjajan znak

Kao i ljudi, psi mogu prikazati znakove nervoze.

- Neki psi mogu se oblizivati ili zijevati i kad nisu gladni i umorni. To je jednako tome kad se čovjek igra kosom ili trese nogom kad je nervozan - kaže Suede.  

8. Ponekad se može - ukočiti 

Foto: Dreamstime

U nekim slučajevima psi se mogu se ukipiti i zuriti u čovjeka za kojeg smatraju da je prijetnja. 

9. U ekstremnijim slučajevima pas će vas ugristi ili zarežati

Foto: Dreamstime

Imajte na umu da nije uobičajeno da pas bude agresivan prema vama samo zato što vam nije najveći obožavatelj - oni su obično agresivni samo ako se osjećaju ugroženo. 

- Ako vas pas ugrize, to je njegov nagon za samoodržanje, što je osnovni nagon koji imaju gotovo sve životinje - objasnio je Cabral. Općenito, pas će postati agresivan samo ako osjeća da ste učinili nešto što ih nagoni da moraju zaštititi sebe ili svoj teritorij. 

POSTAO HIT Spasioci pronašli psa kojem rep raste iz glave: Svi ga obožavaju

Postoji nekoliko načina na koje ih možete pridobiti

Mnogi psi će vam postati nakloni iako trenutno ne pokazuju veliko zanimanje za vas, rekao je Cabral. To je dobra vijest.

Najbolji način da se svidite psu je da ne činite previše da mu se svidite.

- Dajte psu prostor i vrijeme i učinite da se osjeća sigurno. Budite normalni i budite svakodnevni - dodaje, objašnjavajući da ćete vjerojatno otkriti da će pas više pažnje obraćati na vas ako ga počnete ignorirati.  

BUDITE DOBRI PREMA NJIMA Kažnjavanje pasa snažno šteti njihovom psihološkom zdravlju
Ako želite izbjeći da se pas plaši iznenadnih ili neočekivanih pokreta, svoje ponašanje trebate povezati sa stvarima u kojima pas uživa, kao što je davanje poslastica ili bacanje igračaka. 

Moguće je i da vas pas možda ne voli toliko, bez obzira na to što učinili. 

- Nismo sa svima najbolji prijatelji tako da ne biste trebali očekivati ​​da će vaš pas voljeti sve koje sretne. Normalno je da psi imaju različite razine entuzijazma za različite ljude - rekla je Sueda. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (37)
  • Da, nisu svi ljudi dobri i psi to osjete.nene ☺mene obožavaju i ja njih bilo to mica ili peso

    18. 11. 2019,   17:34
  • Najslađe su mi mudrice kada naprave neku frku, nešto rastržu zubima, zgriješe a svjesni su jer se pokunje na špotanje, ne razumiju riječi ali im je vrlo poznata boja/ton glasa i što ona znači, onda se skvrče, pokunje ili počnu umiljavat, mudrice znaju da to pali :)

    18. 11. 2019,   17:10
  • Bas je meden ovaj na slici🥰inace nikad nisam imala problema ni sa jednom zivotinjicom dal to bila macka ili pas🤗volim ja njih vole i one mene ❤️Trebas samo znati kako sa njima zivotinje osjete da li im zelis lose ili imas dobre namjere

    18. 11. 2019,   17:13