Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Blagdani u Istri ne mogu proći bez fantastične jote i finih fuža

Blagdani u Istri ne mogu proći bez fantastične jote i finih fuža

Donosimo recepte za tradicionalne istarske specijalitete, od tradicionalnih fuža do aromatičnih janjećih kotleta, a za desert se zasladite slasnom tortom od badema

VIDEO

Pored toplog kamina šire se mirisi bakine kuhinje, baš onakvi kakve mnogi pamte iz djetinjstva. Tako je u istarskoj obiteljskoj konobi Melon, gdje se o blagdanskoj gozbi priča. U Petroviji koja se nalazi na lokalnoj cesti Umag – Buje, smjestila se ta obiteljska konoba u kojoj se pored brojnih delicija mogu kušati i jela pomalo zaboravljenih receptura. Vlasnik konobe Emanuel Melon koji je posao zapravo naslijedio od oca, kaže da se tradicija u obitelji njeguje i prenosi s koljena na koljeno.

Božićni cupcakesi: Iznenadite djecu snjegovićem, Rudolfom...
Božićni cupcakesi: Iznenadite djecu snjegovićem, Rudolfom...

- U posao su uključeni još mama, tata i sestra.Važno je to zajedništvo u obitelji jer tada i posao ide dobro. Volimo ovaj posao, a posebno nam bude toplo oko srca kada se gosti iznova vrate.To znači da smo uspjeli. Gosti posebno cijene našu domaću tjesteninu. Tajna je u tome da se uz domaće brašno koriste i domaća jaja. Što više jaja i tjestenina je bogatijeg okusa i teže se raskuha.Tako je i za blagdane, posebno za Božić kada spravljamo pljukance, njoke i fuže - odaje vlasnik Emanuel. U toj obitelji božićni blagdani ne mogu proći bez istarske jote koja je slična maneštri uz dodatak kiselog kupusa. Topla jota krijepi "dušu" u vrijeme zime i kada zapuše jaka bura.

- Grah je potrebno namočiti dan ranije, a kiseli kupus treba oprati prije kuhanja. Jota je tako boljeg okusa. U tijeku je kolinje a mi imamo svinje,pa su domaće kobasice u joti nezaobilazne. Kod nas se ništa ne baca.Iskoristimo svaki dio svinje,pa čak i kožice. Tako je jota puna i ostataka svinjskog mesa,sušenog pršuta,pancete ali i domaćeg povrća. U nekim dijelovima Istre za božićne blagdane se najprije sprema domaća kokošja ili pijetlova juha. Tajna je u dugom kuhanju od preko dva sata.To je naša "blagoslovna juha" i mi ju redovito pripremamo u našem objektu - rekao je vlasnik.

Genijalan trik kako zamotati poklon brzo, a da izgleda super
Genijalan trik kako zamotati poklon brzo, a da izgleda super

Šugo od domaće kokoške je za prste polizati, posebno ako se kuha gotovo dva sata. Vlasnik nam je odao tajnu da će šugo biti kremastiji i punijeg okusa ako se luk dinsta na laganoj vatri pola sata. Pritom treba paziti da ne zagori jer jelo postaje gorkasto.

- U šugo od kokoške se stavlja gotovo isto onoliko luka koliko ima mesa, a dodaje se i malo domaće malvazije. I deserti su važan dio našeg blagdanskog ugođaja,a osim tradicionalnih delicija poput kroštula i fritula, naša obitelj za blagdan priprema bezglutensku tortu s bademima koja je jako brzo gotova"rekao je Emanuel Melon.

Sretni blagdani s najmanjima - neka se igraju i zaprljaju ruke
Sretni blagdani s najmanjima - neka se igraju i zaprljaju ruke

Jota

Sastojci: 300 g graha, 200 g kiselog kupusa, 4 krumpira,1 mrkva, 2 češnjaka, svinjsko meso po želji (panceta na kockice,pršut na kockice), sol, papar

Postupak: Pirjajte luk na laganoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu i krumpir na kockice. Stavite grah i zalijte s 1 l vode. Operite kupus i stavite unutra. Kuhajte 1,5 sat na laganoj vatri i začinite solju i paprom.

Fuži s šugom od kokoške

Sastojci: tijesto: 500 g brašna, 2 jaja, prstohvat soli, žlica ulja; šugo od kokoške: 1/2 kg luka, 2 češnja češnjaka,1 dl maslinovog ulja, manja kokoška (1 kg) narezana na manje komade, sol, papar, 3 dl soka od rajčice.

Postupak: Napravite tijesto za fuže od navedenih sastojaka i oblikujte ih pomoću štapića od ražnjića ili drške od kuhače. Stavite kuhati u vrelu vodu 10-tak minuta. Za šugo na maslinovom ulju pirjajte luk i dodajte piletinu. Podlijte umakom od rajčice i mesni temeljac ili vodu. Pirjajte 1,5 sata, posolite i popaprite te sjedinite s fužima.

Janjeći kotleti

Sastojci: 4 janjeća kotleta, 2 češnja češnjaka, glavica luka,1 dl maslinovog ulja, 3 dl bijelog vina, grančica ružmarina, sol, papar.

Postupak: Kotlete najprije 15 minuta pecite u pećnici na 180 stupnjeva. Kratko pirjajte luk na ulju,dodajte kotlete, sjeckani češnjak i podlijte s vinom. Posolite i popaprite te dinstajte na laganoj vatri dok umak ne postane kremast.

Bezglutenska torta s bademima

Sastojci: 200 g mljevenih badema, 50 g kakaa, 250 g šećera, 2 naranče, 1,5 prašak za pecivo 300 ml slatkog vrhnja i 200 g tamne čokolade, 6 jaja.

Postupak: Naranče kuhajte u vodi 45 minuta. Napravite pire zajedno s korom.Dodajte mljevene bademe, kakao i šećer.Postepeno dodajte jaja i sve zajedno sjedinite. Pecite na 180 stupnjeva pola sata. Slatko vrhnje na laganoj vatri sjedinite s čokoladom i prelijte preko torte.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno