Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Blagdanske ozljede: Zimske opasnosti prijete i iz poljupca

None Foto: Pixsell

Bolovi i istegnuća leđa, gripa i prehlada te padovi i lomovi mogu se izbjeći. Prije čišćenje snijega dobro se istegnite, a snijeg umjesto da podižete, gurajte u stranu

Hitne službe diljem svijeta svake godine prime oko 12.500 ljudi koji se ozlijede čisteći snijeg ili skidajući božićne ukrase, pokazuju statistike. Kako bi se izbjegli nepotrebni incidenti, s ukrasima poput lampica za božićno drvce potrebno je rukovati pažljivo. No potencijalne zimske opasnosti ne kriju se samo u unutrašnjosti doma. 

Primjerice, koliko god bezopasno djelovalo, čišćenje snijega može voditi ozljedama leđa i koljena, upozoravaju stručnjaci. Stoga se prije izlaska na “radnu akciju” nastojte istegnuti, a tijekom sakupljanja snijega, umjesto da ga podižete, gurajte ga u stranu. Malo će tko pomisliti da čak i novogodišnji poljupci mogu biti opasni za zdravlje. 

No izmjenjujete li ih s obitelji ili prijateljima oboljelima od (ili sa simptomima) prehlade ili gripe, nova bi godina mogla početi prilično “nezahvalno”, napominju liječnici.

Opasnost i na hladnoći od dehidracije

Na hladnoći je lako dehidrirati. Zato je važno piti puno vode i toplih napitaka, a što manje alkohola, ističu stručnjaci.

Razmišljanje unaprijed spašava život

Planirate li piti na zabavama, za sigurnu vožnju kući pobrinite se unaprijed. Opijati su uzrok svake treće fatalne automobilske nesreće, pokazala su istraživanja. 

Snijeg se najbolje čisti nogama

Morate li podizati snijeg, iskoristite mišiće nogu, a ne leđa. Čučnite savijenih koljena i ravnih leđa, a podižite se bez pogrbljivanja.

Komentiraj, znaš da želiš!