Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Blagdanski mitovi: Jedenje noću ipak neće udebljati

Blagdanski mitovi: Jedenje noću ipak neće udebljati
3

Kalorije su kalorije, bez obzira na to pojedu li se tijekom dana ili po noći, a ni kava ne može poništiti utjecaj alkohola i omogućiti vam da vozite auto

VIDEO

Francuska salata i prhki kolačići nakon ponoći ne postaju ništa opasniji za vitku liniju, tvrde znanstvenici. Mit o tome da jedenje kasno navečer više deblja od podnevnog obroka nije istinit - ono što se broji je ukupan broj kalorija pojedenih tijekom dana.
- Ljudi se tijekom blagdana udebljaju zato što jedu mnogo, a ne zato što jedu kasno - tvrde pedijatri Aaron Caroll i Rachel Vreeman u studiji objavljenoj u božićnom broju British Medical Journala. Caroll i Vreeman također su raskrinkali i druge blagdanske mitove, poput onog da šećer čini djecu hiperaktivnom, a puretina uspavljuje.
Najviše popularnih neistina vezano je upravo uz hranu. Čokolada se tako nezasluženo smatra glavnim krivcem za akne. No ona vam ipak neće upropastiti ten - glavni uzroci nečiste kože su stres i teška šminka, a hrana s tim nema veze. No uz takve, prilično bezopasne mitove ima i onih koji mogu imati opasne posljedice. Jedan od njih je da kava može otrijezniti onog tko je popio previše alkohola. Ipak, iako može stvoriti osjećaj mentalne bistrine, to je samo privid.
Prijeđete li granicu od 0,5 promila, ni sva kava na svijetu ne može vam pomoći da budete sposobni voziti automobil, tako da je bolje uzeti taksi ili ići pješice.

DJECA NEĆE BITI NEMIRNA OD ŠEĆERA
Nakon što se najede kolača, dijete neće postati hiperaktivno niti će vrećica bombona pretvoriti mirnog anđelčića u pravu zloću. Niti jedno dosadašnje istraživanje, a proveden ih je cijeli niz, nije otkrilo nikakav utjecaj šećera na dječje ponašanje. Djeci ipak ne treba davati previše slatkiša jer oni kvare zube i debljaju. Također, djeca koja jedu mnogo slatkiša nemaju apetita za pravu, zdravu hranu pa im često nedostaje vitamina i minerala. Djecu nemirnom može učiniti kofein iz crnih gaziranih pića.

KAPA NE SPAŠAVA OD HLADNOĆE
Iako čak i neki vojni priručnici navode da se 40-45 posto tjelesne topline gubi kroz glavu, to jednostavno nije točno. Što se topline tiče, glava je ne isijava ništa više nego ostali dijelovi tijela. Ovaj mit vuče podrijetlo iz starog istraživanja provedenog na ljudima koji su bili potpuno odjeveni, ali gole glave. Novije istraživanje provedeno na ljudima u kupaćim kostimima pokazalo je da se toplina ipak gubi ravnomjerno. Zimi se treba prikladno odjenuti, no kapa tu ipak nije važnija od šala ili jakne.

BLAGDANI NISU JAKO DEPRESIVNI
Vjerovanje da oko Božića i Nove godine ima najviše samoubojstava nije samo netočno nego i opasno jer bi nekog moglo potaknuti na taj čin, smatraju znanstvenici sa sveučilišta u Pennsylvaniji. Prema istraživanjima provedenim diljem svijeta, zimi su samoubojstva zapravo najrjeđa. Mit je vjerojatno nastao zato što blagdani mogu djelovati depresivno na ljude zbog osamljenosti, kratkih i tmurnih dana. Kod misli o samoubojstvu pomoć treba zatražiti uvijek, bez obzira na godišnje doba.

OD BOŽIĆNE ZVIJEZDE SE TEŠKO OTRUJE
Božićnu zvijezdu ne bi trebalo jesti, no to ipak nije jako otrovna biljka. U najgorem slučaju od nje može zaboljeti želudac. Američka udruga centara za kontrolu otrova zabilježila je analize čak 849.575 slučajeva povezanih s tom popularnom ukrasnom biljkom. No nijedan od njih nije imao opasnih posljedica, a u 96 posto slučajeva nije bila potrebna ni liječnička pomoć. Ni laboratorijski miševi koji su pojeli velike količine Božićne zvijezde nisu imali nikakvih problema. Ipak, nakon jedenja sumnjivih biljaka, radi sigurnosti treba što prije potražiti liječničku pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith