Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Blagodati kukuruzne krupice: Jeste li kušali pohanu palentu?

Blagodati kukuruzne krupice: Jeste li kušali pohanu palentu?
1

Palentu su, prema nekim vjerovanjima, prvi počeli jesti seljaci u sjevernoj Italiji. U Slavoniji su ljudi često pripremali bijelu palentu koja bi se, nakon što je kuhana, stavljala na luk ispržen na masti

VIDEO

Cjelovito zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Najvažnije u kukuruzu su netopljiva vlakna, poput hemiceluloze, celuloze i lignina. Kukuruz je posebno visok u luteinu i zeaksantinu, dva karotenoida koji mogu spriječiti kataraktu (sivu mrenu) i degeneraciju makule (bolest središnjeg dijela mrežnice) povezane s dobi, pojasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

POGLEDAJTE VIDEO o superhrani budućnosti:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju, 100 grama palente sadrži oko 380 kalorija, a od te količine dobijete kada je skuhate. Ukoliko ste na dijeti, pripremite palentu pa je prelijte s jogurtom, to je jako dobra kombinacija za organizam. Također, kaša od kukuruznog brašna je dobar izbor za starije ljude koji imaju poteškoća sa gutanjem, kazala nam je Olja Martinić i dodala da u svijetu postoji puno vrsti kukuruza, a razlikuju se i po boji zrna.

Pole od krumpira - brzo, fino i prvenstveno jednostavno jelo
Pole od krumpira - brzo, fino i prvenstveno jednostavno jelo
Fotolia

- Poznat i kao kukuruz (Zea mays), kukuruz je jedno od najpopularnijih žitarica na svijetu. Posebno su popularne kokice i slatki kukuruz. Čitava jedna grana prehrambene industrije u središtu ima kukuruzno brašno. To uključuje tortilje, tortilje čips, polentu, kukuruzno brašno, kukuruzni sirup i kukuruzno ulje. Kukuruz je obično žut, ali dolazi u raznim drugim bojama, poput crvene, narančaste, ljubičaste, plave, bijele i crne - rekla nam je.

Sve im je jestivo: Par iz Indije snima i kuha minijaturna jela
Sve im je jestivo: Par iz Indije  snima i kuha minijaturna jela

Nutricionistica je otkrila i u kojim kombinacijama ona najviše voli jesti palentu.

- Palenta je neizostavna uz brudet, kiseli umak od janjeće jetrice ali i u jelima s povrtnim umakom. Meni je najdraža zljevanka sa špinatom i zljevanka s kiselim kupusom - rekla je.

Palentu su, prema nekim vjerovanjima, prvi počeli jesti seljaci u sjevernoj Italiji, a pripremali su je od bijele ili žute kukuruzne krupice. U Slavoniji su ljudi često pripremali bijelu palentu koja bi se, nakon što je kuhana, stavljala na luk ispržen na masti.

Danas su ljudi okruženi s toliko raznovrsne hrane da palentu jedu često i na puno sofisticiranije načine. Nerijetko se nađe u finim restoranima u nekoj jedinstvenoj kombinaciji.

Jeste li ikada kušali pohanu palentu?

Možda zvuči pomalo nevjerojatno, no to jelo je zapravo vrlo jednostavno napraviti. Najprije skuhajte gustu palentu pa je ulijte u četvrtasti kalup i ostavite da se dobro ohladi jer će tada postati čvrsta. Potom palentu izrežete na šnite otprilike debljine prsta i pohajte u brašnu, jajima i krušnim mrvicama kao kada pohate meso. Poslužite uz neki fini umak.

Inače, želite li dobiti dobro skuhanu palentu, svakako se držite preporučene količine koja se nalazi na ambalaži i kuhajte koliko uz neprestano miješanje. Prije kuhanja u vodu stavite malo ulja i soli, bit će ukusnija.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala