Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Blagodati naranče: Dobra kao napitak, ali i za čišćenje, piling

Ako kod kuće imate viška kori od naranči, nemojte ih bacati. Postoje razni načini kako ih možete iskoristiti, uljepšati ili očistiti dom pomoću ovog mirisnog voća

VIDEO

1. Riješite se neugodnog smrada iz koša za smeće

Koru od naranče stavite na dno koša za smeće kako biste se riješili neugodnih mirisa. Ako to ne pomogne, onda možete pokušati s nekim drugim prirodnim osvježivačima prostora.

2. Uklonite neugodne mirise iz vašeg hladnjaka

Osim što može pomoći ukloniti neugodne mirise iz koša za smeće, kora od naranče također je učinkovita i kod eliminiranja neugodnih mirisa iz hladnjaka. Narančinu koru posolite i stavite u hladnjak. To možete učiniti tako da izrežete naranču na pola, izvadite pulpu i nasolite. Stavite par komada na police i uživajte u mirisu.

3. Napravite prirodno sredstvo za čišćenje

Od octa i naranče napravite prirodno sredstvo za čišćenje. Ogulite koru od naranče tako da odstranite što više bijelog dijela kore. Stavite je u staklenku s octom i pustite da odstoji dva tjedna, s tim da staklenku trebate protresti svaki dan. Nakon dva tjedna tekućinu procijedite u drugu staklenku. Ovo sredstvo za čišćenje odlično ubija bakterije, a uz to i ugodno miriše.

4. Napravite limunadu

Recept za limunadu od naranče:

3/4 šalice šećera, 1/2 šalice vode, 2 žlice naribane korice limuna, 2 žlice naribane korice naranče, 1/2 šalice limunovog soka, 1/2 šalice narančinog soka, 6 šalica vode

U tavi pomiješajte šećer i vodu te zakuhajte i miješajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Lagano ohladite, te dodajte kore limuna i naranče te sokove. Neka ta smjesa stoji sat vremena i čuvajte je u hladnjaku. Za posluživanje će vam trebati čaša s jednakom količinom vode i sirupa. Dodajte led i uživajte u osvježavajućem napitku.

5. Osvježite svoj dom

Prokuhajte narančine kore sa začinima poput cimeta i klinčića kako bi vaš dom mirisao nevjerojatno dobro.

6. Očistite kožu

Narezanu narančinu koru umočite u šećer. Nakon toga, smjesom prijeđite preko lica kako biste napravili dobar piling za kožu i očistili je od mrtvih stanica. Ovaj piling možete isprobati na rukama i nogama, a odličan je i za piling ispucalih usana.

7. Očistite prljavštinu u kući

Iscijedite narančinu koru po ljepljivim ostacima od osušenih tekućina. Prirodna ulja iz narančine kore izvrsno čiste takve mrlje.

8. Začinite salatu

Kada radite salatu, kao začin možete iskoristiti ovu narančinu mješavinu.

Recept: pola šalice šećera, pola šalice narančine marmelade, 1 šalica soka od grožđa, pola šalice soka limun-limeta, 8 velikih naranči (oguljenih i prepolovljenih), 3 jušne žlice prženih badema, 3 žlice prženog zaslađenog kokosa

Priprema: U malom loncu za pirjanje na srednjoj vatri pomiješajte narančinu marmeladu i šećer. Kuhajte i miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i dodajte u tu smjesu sok od grožđa te sok od limuna i limete. Smjesu stavite u hladnjak preko noći. Pomoću žličice stavite naranče na posudu za posluživanje te pospite bademima i kokosom.

9. Napravite mirisne vrećice

Osušene narančine kore također mogu biti dobre kod osvježavanja prostora. Koru naranče možete osušiti pečenjem u pećnici 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Zatim takve osušene kore sameljite i stavite u male vrećice. Stavite ih po cijeloj kući i uživajte u mirisima. U tu mješavinu možete dodati i cimet ili klinčić za intenzivniji miris.

10. Kore od naranče sačuvajte da biste napravili desert

Narančine kore dobro pripremite ušećerite. Takve ih možete jesti ili koristiti u kombinaciji s ostalim desertima.

11. Nahranite kožu lica

Trljanje kore naranče o kožu učinit će je ljepljivom, ali će ju zato i izvrsno nahraniti. Učinit će je svježom, a tome pomaže vitamin C kojim naranča obiluje. Narančina kora općenito je dobra za detoksikaciju i piling kože. Ona sadrži i cink koji zaglađuje kožu. Ako imate masnu kožu sklonu aknama, onda je narančina kora izvrsna za vas.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'