Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Blitva je zelena kraljica ljetnog stola i mnogo je više od priloga

Blitva je zelena kraljica ljetnog stola i mnogo je više od priloga
6

Od vječnoga klasika, ribe s kuhanim krumpirom i češnjakom, blitva postaje zvijezda koja se zbog intenzivne boje dodaje juhama i složencima, ali i palačinkama

VIDEO

Budući da je niskokalorična, blitva je idealna za pripremu laganih obroka, no unatoč tome vrlo je zasitna, a i dugo se probavlja, pa je se ne smije odjedanput previše pojesti.  

Prije pripreme potrebno je očistiti listove, a čuvate li je u hladnjaku, može izdržati i do tjedan dana. S obzirom na to da se stabljike blitve moraju kuhati dulje od listova, odvojite ih i stavite kuhati malo prije listova. Kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka, blitvu je dovoljno kuhati od pet do sedam minuta, a ako kuhate mladu blitvu, dovoljne su dvije, tri minute. 

Pomalo gorak okus može se ublažiti tako da listove prije pripreme kratko uronite u proključalu vodu zakiseljenu limunovim sokom. Isperite je i pripremite prema receptu. Lisnatu aromu prigušit će dodavanje mlijeka ili vrhnja. I dok se u Dalmaciji uz ribu priprema kuhana blitva te krumpir s češnjakom i maslinovim uljem, Talijanima je draža narezana na trake te propirjana na mješavini maslinova ulja i maslaca. 

Može se propirjati i na luku uz dodatak mljevene slatke paprike, grožđica i poprženih orašastih plodova. Tako pripremljena odlično paše uz rižu, ribu ili meso.  Zbog intenzivne zelene boje blitva se može dodati povrtnim ili mesnim juhama, a od nje možete pripremiti i ukusnu krem-juhu, u koju dodajte popržene kockice kruha. Pomiješana s ricottom ili pršutom, blitva može poslužiti kao punjenje za raviole i torteline. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od gratinirane blitve pripremaju se pite, fritaje, složenci, rolice ili popečci od blitve. Brzu i jednostavnu večeru dobit ćete ako na zagrijanome maslacu popržite luk, češnjak i grubo narezanu blitvu koju zalijte razmućenim jajem, posipajte sirom i ispecite u pećnici. U posljednje vrijeme prave se i pizze s blitvom i sirom, a od te kombinacije rade se i slasne palačinke.

Slasni popečci od blitve s rajčicama

Sastojci: 500 g blitve, 100 g sira, 2 češnja češnjaka, jaje, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, krušne mrvice, peršin

Priprema: Blitvu dobro operite i skuhajte. Ocijedite je te izgratinirajte. Dodajte nasjeckan češnjak, peršin, sir, jaje, mrvice, sol i papar. Dobro izmiješajte smjesu te rukama oblikujte pljeskavice. Dok ih oblikujete, namažite ruke brašnom jer je smjesa ljepljiva. Uvaljajte pljeskavice u mrvice i stavite peći na ulje koje ste prethodno zagrijali. Poslužite ih sa svježim rajčicama ili umakom prema želji.

Quiche s blitvom i gljivama

Sastojci: 500 g blitve, 200 ggljiva, 4 jaja, 3 šalice sira, žlica maslinova ulja, 200 ml mlijeka, luk, sol, papar

Priprema: Na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk, gljive i narezanu blitvu dok ne omekšaju te ih začinite. U istučena jaja dodajte mlijeko i naribani sir pa umiješajte luk, gljive i blitvu. Smjesu ulijte u kalup i pecite od 35 do 40 minuta  na 200°C. Kad je quiche gotov, narežite ga i poslužite odmah.

Pečene palačinke s blitvom

Sastojci: dl mlijeka, 1,5 dl mineralne vode, 150 g brašna, 2 jaja, 800 g blitve, 2 češnja češnjaka, luk, sol, papar, krušne mrvice, vrhnje za kuhanje, ulje

Priprema: Zamijesite tijesto za palačinke i ostavite da stoji 20 minuta. Napravite i ispecite palačinke. Listove blitve narežite na trake. Nasjeckani češnjak i luk pirjajte na maslacu 15-ak minuta pa dodajte blitvu i pirjajte još deset minuta. Začinite te dodajte mrvice i vrhnje. Nadjenite palačinke i zapecite ih 15-ak minuta na 180°C.

Lignje punjene blitvom i krumpirom

Sastojci: 500 g lignji, 200 g krumpira, 200 g blitve, jaje, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, peršin, sol, papar

Priprema: Lignjama odsijecite krakove, nasjeckajte ih i popržite. Krumpir i blitvu skuhajte te usitnite. U smjesu dodajte krakove, a zatim njome napunite lignje i zatvorite ih čačkalicama. Lignje namažite uljem i pecite oko pola sata na 150°C. Uz bilo koje punjene lignje odlično ide kuhana blitva s krumpirima.

Krem-juha od blitve

Sastojci: 500 g blitve, 250 g krumpira, 100 g vrhnja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, žlica maslaca, luk, vegeta

Priprema: Popržite usitnjeni luk na maslacu pa dodajte nasjeckani češnjak i puno vode. Kad sve zakuha, ubacite narezani krumpir i blitvu te malo vegete. Kuhajte 15-ak minuta, a onda smjesu usitnite mikserom kako bi postala kremasta. Začinite juhu solju i paprom, umiješajte vrhnje te poslužite.

Recept za lagani ljetni ručak, brancin s pinjolima i blitvom, pročitajte na zdravakrava.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru