Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Bobičasto voće, jabuke, kupus i čili su pravi razbijači masnoća

Bobičasto voće, jabuke, kupus i čili su pravi razbijači masnoća
1

Jabuka, nemasni jogurt i svježi sir skidaju višak kila s trbuha, bobičasto voće s bokova i nogu, a čili već 20 minuta nakon obroka ubrzava razgradnju masnoća

VIDEO

Voće poput jabuka, borovnica, grejpa, lubenica, mandarina i papaja pomaže ukloniti masne naslage, navodi nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Vitamin C iz limuna, limete, naranče, guave, grejpa, papaja i mandarina potiče topljenje masti te pomaže tijelu u proizvodnji l-karnitina, tvari koja također ubrzava trošenje masnoća. Kako i njezin “počasni” nadimak upućuje, kraljica voća - jabuka, trebala bi biti nezaobilazan sastojak dijetnih jelovnika. Siromašna kalorijama, a bogata vlaknom pektinom koji u vodi bubri, jabuka osigurava osjećaj sitosti te ju je poželjno jesti kao međuobrok ili, kako bi se utišala glad i spriječilo prejedanje, prije glavnih obroka. 

- Pektin sprečava taloženje masti u stanice i pomaže uklanjanju masnoća iz tijela. Jabuka je idealan izbor za ljude koji se debljaju oko struka. Njima je važno i bobičasto voće, koje pomaže i onima čija su problematična područja bokovi i noge - kaže Marić Bulat. 

Tijekom mršavljenja, a osobito kod ljudi koji se debljaju prvenstveno oko trbuha, preporučuju se od tri do četiri mliječna obroka na dan. 

- Mliječni proizvodi poput jogurta i svježeg sira obiluju kalcijem koji potiče gubitak masti i smanjenje težine - ističe nutricionistica.

Kupus sprečava pretvaranje šećera u masti, a curry potiče razgradnju naslaga

Od povrća topljenje masnoća najučinkovitije će potaknuti šparoge, cikla, brokula, kupus, mrkva, čili papričica, soja i slatki krumpir. 

- Čili sadrži tvar kapsaicin, koji već 20 minuta nakon obroka ubrzava razgradnju masti. Kupus, sirov, nariban ili kuhan, sprečava pretvaranje šećera u masti te tako pomaže smanjenju težine - kaže Sandra Marić Bulat. Izvrsni začini, đumbir i curry, također potiču razgradnju masnih naslaga, a curry uz to uklanja otrove iz tijela. No uza sve trikove koji ubrzavaju uklanjanje masnoća, za mršavljenje su najvažnije umjerenost i zdrava prehrana. 

- Proteini iz ribe i krtoga bijelog mesa poput piletine i puretine opskrbljuju tijelo aminokiselinama koje grade mišiće. Tako se jedenjem mesa potiče izgradnja mišića te trošenje masnog tkiva. Osim mesa, odličan su izbor jaja, grahorice i mliječni proizvodi - ističe nutricionistica. 

Cjelovite žitarice poput zobi reguliraju razinu šećera te tako potiču gubitak starih masnoća i sprečavaju gomilanje novih. 

Riječ stručnjaka: Siniša Strčić, aromaterapeut

Nekoliko kapi eteričnog ulja mandarine smanjuje glad

Lezite u toplu kupku kojoj ste dodali mirisnu sol s aromom lavande. Nakon što voda postane mlaka, istuširajte se najprije mlakom, a zatim i nešto hladnijom vodom. U decilitar maslinova ulja umiješajte 20 kapi eteričnog ulja bijelog bora te mješavinu umasirajte u područje trbuha. Nakon dva sata ponovno se kratko istuširajte i isperite ulje sa sebe. U istu mješavinu ulja možete dodati i deset kapi eteričnog ulja borovica te deset kapi eteričnog ulja mandarine. Ulje će poslužiti za opuštajuću masažu. Eterično ulje mandarine nakapano u mirisnu svjetiljku djeluje tako da umanjuje želju za hranom.

Pogledajte vježbe za 6. tjedan mršavljenja

Pogledajte pilates vježbe za seksi trbuh

Pronađite i savjete za uklanjanje celulita

Jelovnik za cijeli tjedan

Doručak: Biskvit od sušenog voća s đumbirom i bijeli čaj ili muesli s naribanim đumbirom i zobeno mlijeko

Međuobrok: Pet oraha 

Ručak: Pečena teletina s đumbirom, kupus na lešo i miješana salata s dodatkom đumbira ili rižoto (smeđa riža) od morskih plodova s đumbirom i miješana salata s đumbirom 

Međuobrok: Jagode ili jogurt

Večera: Hladna salata od leće s đubirom/čilijem ili pečeni komad pilećih prsa s čilijem i đumbirom te salata od crne rotkve

Namirnica tjedna: Đumbir

Svježi đumbir koristi se u pripremi svježih sokova od voća i povrća te slanih i slatkih jela. Daje ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama i svježem povrću. Poboljšava probavu, smanjuje nadutost, jača imunitet i pomaže mršavljenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti