Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Bolan seks i promjene u vagini nemojte ignorirati zbog srama

Bolan seks i promjene u vagini nemojte ignorirati zbog srama
1

Iscjedak i krvarenje normalne su ženske pojave, ali njihova odstupanja u sastavu, količini i mirisu ukazuju na zdravstvene poremećaje koje je potrebno liječiti...

VIDEO

Postoje razni znakovi koji ukazuju na to da nešto nije u redu "tamo dolje", Velik broj žena brine se i oko izgleda vagine - što je normalno, a što nije. Zbog srama ili straha zanemaruje se intimno zdravlje u nadi da će problemi proći sami od sebe. Što sve može poći po zlu i kako se ponašati u slučaju vaginalnih poremećaja, objašnjava ginekologinja za Daily Mail.

Bolan seks znak je infekcije ili materničnih poremećaja

Ako je vagina suha ili upaljena uslijed bakterijske ili gljivične infekcije, spolni odnos može biti sve samo ne ugodan. Bol se javlja na ulazu u vaginu ili na unutarnjim stijenkama. Još je ozbiljnije ako boli dublje u maternici, za što postoje dva moguća uzroka: 

  • endometrioza - slučaj u kojem se sitni dijelovi maternice nalaze izvan same maternice
  • fibroidi - dobroćudni tumori koji rastu oko maternice

Sumnjate li u nešto od navedenog, naručite se kod ginekologa za briseve i ultrazvuk. 

Fotolia

Seks može biti bolan i zbog tzv. vaginizma - stanja u kojem se vaginalni mišići stišću prilikom penetracije, a to se rješava posebnim napravama koje rade na principu kontrole mišićnih reflekasa. 

Krvarenje se zaustavlja hormonalnom terapijom

Uzimate li kontracepcijske pilule neredovito, postoji rizik od krvarenja izvan ciklusa, a rješava se vrlo jednostavno - pijući ih redovito. Ako i tada krvarite, obavezno ugovorite pregled. Krvarenje nakon spolnog odnosa može ukazivati na polipe koji se lako uklanjaju. Rjeđe je znak za nešto ozbiljnije, kao što je rak grlića maternice. 

Uzroka pojačanog iscjetka je mnogo

Od puberteta do menopauze svaka žena ima vaginalni iscjedak, a količina varira ovisno o fazi ciklusa. Prvih nekoliko dana nakon mjesečnice iscjedak treba biti gust i ljepljiv bijele ili žućkaste boje. U vrijeme ovulacije postaje mokar i prozirniji, a potom opet kao na početku. Promjena uobičajene boje ili količine iscjetka ukazuje na potencijalne bolesti:

  • kandidijaza - gljivična infekcija; iscjedak je gust i bijel poput krede
  • trihomonijaza - spolno prenosiva infekcija; iscjedak je kremast i žut ili zelen

U slučaju krvavog iscjetka izvan menstrualnog ciklusa potencijalno može biti riječ o tumoru, stoga budite oprezni i pravovremeno reagirajte. 

Ostali uzroci pojačanog iscjetka su:

  • hormonalna terapija
  • polipi
  • zaboravljeni tampon
  • pretjerano ispiranje intimnog područja
  • alergijska reakcija

Urastanjem dlačica nastaju ciste

Urasle dlaćice znaju biti problematične, osobito ako se nalaze u genitalnom području, stoga se savjetuje uklanjati ih u smjeru njihova rasta. Kvržice i izrasline koje nastaju urastanjem nisu opasne i najčešće prolaze same. Ako se, pak, upale, inficiraju i postanu bolne, otiđite na pregled i eventualnu drenažu da se izbaci sadržaj. 

Fotolia

Svrab se tretira vaginaletama

Muči li vas svrab u intimnom predjelu, najvjerojatnije ste se inficirali gljivicom candidom i to se u pravilu lako liječi vaginalnim kremama ili tabletama. Neki od savjeta kako prevenirati infekciju su:

  • Ne ispirite vaginu vodom.
  • Nosite pamučne gaćice i izbjegavajte uske hlače.
  • Smanjite vruće kupke, radije se tuširajte.
  • Vaginu izvana perite čistom vodom, ako rabite intimni sapun, pazite da je pH uravnotežen.
  • Ne prakticirajte vaginalni nakon analnog seksa.

Osjećaj suhoće raste s godinama

Pretjerano ispiranje, hormonske terapije, dojenje i antidepresivi neki su od uzroka isušivanja vagine. Ulaskom u menopauzu ovaj simptom pogađa gotovo svaku ženu pa liječnici prepisuju lubrikante i hormonske terapije koje uravnotežuju vlažnost. 

Neugodan miris upućuje na bakterijsku vaginozu

Mnogo je različitih uzroka neugodnog mirisa vagine - od prevelikog broja dobrih bakterija, uslijed čega se smanjuje kiselost, do zadržanog tampona ili kondoma. Ne očekuje se da vagina miriše na cvijeće, ona ima svoj specifičan miris koji je normalan, ali ako, primjerice, podsjeća na miris ribe, vjerojatno je riječ o bakterijskoj vaginozi, koja se treba liječiti. Potrebno je održavati dobre higijenske navike i zdravo se hraniti. 

Ne zadržavajte mokraću

Poslije seksa mokrenje zna biti bolno i znak je urinarne infekcije. Preporučuje se isprazniti mjehur prije i neposredno nakon seksa kako bi se spriječilo razmnožavanje loših bakterija. 

Dreamstime

Izbjegavajte predugo sjedenje

Predugo sjedenje i vožnja na biciklu negativno utječu na živce u području genitalija pa može nastati osjećaj trnjenja. To se lako rješava mekim jastucima i biciklističkim hlačicama, ali u slučaju oticanja ili boli posjetite liječnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...