Obavijesti

Lifestyle

Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre

Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre
2

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život

VIDEO

Jetra je glavni čistač organizma - njezina je uloga eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije - prehrana bogata masnoćama, alkohol, pušenje i druge štetne navike oslabljuju njezinu funkciju.

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod liječnika, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Također, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog tlaka, nadutosti te nakupljanja vode u predjelu jetre, a naposljetku i pojave žutice - bjeloočnice postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike i masna jetra

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje.  Nema simptoma, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Česta je pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice – prekomjerna težina, povećan krvni tlak, šećerna bolest te povećani kolesterol u krvi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na svaki od ovih čimbenika, pa tako i na masnu jetru, možemo sami utjecati. Zdrava prehrana s puno voća i povrća, što manje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost, dodaci prehrani za funkciju jetre te naravno izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Sikavica, artičoka i maslina

Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici, odnosno glavnom aktivnom sastojku te biljke – silimarinu. Silimarin štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja te ubrzava njezinu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njezini listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih spojeva, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre te smanjuje ukupnu razinu masnoća i kolesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

Silimarin 3-aktiv

Silimarin 3-aktiv kapsule u svom sastavu sadrže preporučenu količinu silimarina i ekstrakt lista artičoke. Osim toga jedan je od vrlo rijetkih proizvoda na tržištu s ekstraktom lista masline za koji je dobro naglasiti da sadrži više aktivne tvari oleurpeina od samog ploda masline. Silimarin 3-aktiv je dodatno  obogaćen i kolinom koji doprinosi održavanju normalne funkcije jetre. Pije se samo jedna kapsula dnevno, a proizvod možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE!

Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara