Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Boli vas trbuh nakon piva? To je zato što ste ga krivo natočili

'Pravi način točenja pive jest da držite čašu pod kutom od 45 stupnjeva, a pivo, usmjereno prema sredini čaše. U idealnom slučaju, to ćete učiniti s udaljenosti, a ne naginjući bocu na rub čaše...'

Kako točite pivo? Ispada da popularna metoda točenja pri kojoj ne ostaje niti malo pjene je potpuno pogrešna, što neki osjete i nakon popijenog piva jer može uzrokovati nadutost i bolni trbuh.

Max Bakker, sommelier za pivo, pokazao je koja je ispravna tehnika točenja.

Pogledajte video:

U videu Max objašnjava da ako se ne otpustio dio CO2 iz pive u čaši da će se osloboditi u želucu, a ako uz to čovjek i gricka nešto slano da će CO2 koji se oslobodi u želucu potaknuti nadutost i bol. Iz tog razloga bitno je da se pivo natoči u čašu, a ne pije iz boce.

- Pravi način točenja pive jest da držite čašu pod kutom od 45 stupnjeva, a pivo, usmjereno prema sredini čaše. U idealnom slučaju, to ćete učiniti s udaljenosti, a ne naginjući bocu na rub čaše, kako bi pivo prošlo kroz malo zraka prije nego što se slegne u staklenoj čaši. Kada je čaša napola napunjena, okrenite je uspravno i nastavite točiti do vrha - objašnjava Max

Uz to, pjena pivi omogućava da zadrži svoju aromu i gorčinu, dodaje Max

Komentari (84)
  • Nakon što ju je ulovio govori zlatna ribica Muji da je pusti i da će mu ispuniti jednu želju. Kaže Mujo da mu je želja da piša pivo. Dolazi doma i govori Fati: Fato daj dvije čaše da nam natočim pivo. I stvarno, ispiša Mujo dvije čaše piva. Pa kaže Fata: daj Mujo meni još jednu čašu. A Mujo odgovara: Fato sada piješ iz boce.

    9. 3. 2019,   18:46
  • koja matematika aaaaauuuuuuuu ,pijem iz boce :))))

    9. 3. 2019,   17:27
  • Mene kad boli trbuh ja popijem pivo... i više me ne boli. ;)

    9. 3. 2019,   20:17