Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Borci protiv bolesti mogu se okrenuti protiv zdravlja

Borci protiv bolesti mogu se okrenuti protiv zdravlja
1

Istraživači su utvrdili da uzimanje beta karotena i vitamina E povećava rizik od smrti za 16 posto. Naročito su opasni vitamini topivi u mastima

VIDEO

Teško se snaći u labirintu teorija o vitaminiskim dodacima, od onih da povećavaju energiju, stimuliraju moždane fukcije i poboljšavaju spolni nagon do teze kako pobjeđuju rak. Zbog takvih tvrdnji Amerikanci na vitamine potroše čak 7,5 bilijuna dolara na godinu. No najnovija istraživanja Kopenhaškog sveučilišta pokazuju suprotno - dugotrajno uzimanje može narušiti zdravlje - previše vitamina povećava rizik od raka jetre i raka pluća, a može smanjiti i gustoću kostiju.
- Pri uzimanju umjetnih vitamina postoje dva rizika. Prvi je predoziranje vitaminom koje može biti opasno kao i manjak, a drugi je da jedan vitamin spriječi apsorpciju drugog - upozorila je nutricionistica OIja Martinić. Dodala je kako su najopasniji oni topivi u ulju poput A i E, jer se talože i opterećuju jetra, naročito oni koje organizam malo troši.
- Odrasli ljudi mogu imati zaliha vitamina A da ga ne trebaju uzimati 10 godina - istaknula je Martinić. Suplementi bi se trebali uzimati samo u slučaju manjka vitamina, nakon savjetovanja sa stručnjakom.

NAOKO BEZOPASAN DODATAK "KRIVAC" ZA RAK PROSTATE
Iako su stvoreni da produlje životni vijek, rezultati internacionalne studije pokazali su da vitaminski dodatci mogu povećati smrtnost. Stručnjaci tvrde da krivac za rak prostate može biti i multivitaminski preparat. Kod muškaraca koji su uzimali više od jedne tablete multivitamina na dan rizik od nastanka raka prostate je za 32% veći .

Vitamina A
Iako je vitamin A dobar za imunitet, kožu, vid i plodnost, prevelika količina može biti toksična i imati za posljedicu zamagljen vid, glavobolju i povraćanje, probleme s jetrom, kostima i središnjim živčanim sustavom.

Vitamin C
Vitamin C je dobar za zacjeljivanje rana, pomaže tijelu da apsorbira željezo, stimulira imunitet, no nema nepobitnih dokaza da vitamin C štiti od prehlade, bolesti srca, nastanka očne mrene ili tumora.

Vitamina E
Velike doze ovog vitamina mogu prorijediti krv i povećati rizik od moždanih i srčanih udara kod osoba s nekontroliranim krvnim tlakom. Nije dokazano da vitamin E štiti srce i da je prevencija od nastanka tumora.

Betakaroten i selen
Većina dobiva dovoljne količine ovog minerala u tragovima iz hrane. Novo istraživanje pokazalo je da dodavanje selena u kapsulama može povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Selen pospješuje imunitet. Preporučena dnevna doza je 55 mcg. Sendvič od tunjevine ili šaka brazilskih oraha dovoljan su izvor selena za čitav dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...