Svježi listovi bosiljka salatu pa čak i maslac pretvaraju u gastrodoživljaj za ribu s roštilja, a najbogatiju aromu bosiljak ima upravo ljeti, no mora biti svježe ubran
Bosiljak - vladar ljetnih okusa ima svoje trikove za bolji ručak
Bosiljak je najpopularniji ljetni začin, ali i začin broj jedan u talijanskoj i francuskoj kuhinji. Zbog bogate arome savršen je dodatak umacima, salatama, tjestenini, juhama od povrća te jelima od mesa i specijalitetima od ribe i morskih plodova. Svježi listovi bosiljka “točka su na i” salati od rajčice, no trik je u tome da ih dodate u salatu netom prije posluživanja kako ocat ne bi oslabio okus bosiljka. Ako svjež bosiljak, limunovu koru i svježe mljeveni papar dodate maslacu, pretvorit ćete ga u aromatičan dodatak pečenju i ribi s roštilja.
Da bi bosiljak zablistao u svojoj punoj aromi, nužno je da bude svježe ubran. Umjesto vezica rezanog lišća nabavite rastući bosiljak u posudi. Za uzgoj vlastita mirisnoga grma ne morate imati vrt, dovoljna je terasa ili mali sunčani balkon jer bosiljak voli svjetlost, toplinu i redovito zalijevanje.
Okus dulje traje uz sol, papir i maslinovo ulje
Kupljene listove bosiljka izvadite iz pakiranja i stavite u veću plastičnu vrećicu. Vodom poprskajte lišće ili ga omotajte vlažnim kuhinjskim papirom, zatvorite vrećicu i stavite u hladnjak. Listove možete i konzervirati ako ih posolite, stavite u staklenku i zalijete maslinovim uljem.
Metalna žlica uništava listove carskog začina
Iako voli toplinu, bosiljak mrzi kada ga se kuha dulje od nekoliko minuta. Listove bosiljka uvijek usitnjavajte ručno ili u porculanskome mužaru. Nakon što bosiljak dodate jelu, ne miješajte ga metalnom žlicom jer će u dodiru s metalom listovi pocrnjeti, stoga rabite drvenu ili bakelitnu kuhaču.