Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Brada štiti od grlobolje i raka kože, ali i usporava starenje

Brada štiti od grlobolje i raka kože, ali i usporava starenje
4

Brade djeluju blagotvorno na zdravlje, djeluje kao svojevrstan izolator pa štite od grlobolje i opeklina od sunca, a ublažavaju i astmu koju izazivaju čestice peluda

VIDEO

Bradati look vratio se na velika vrata, a "zarasli" izgled njeguju brojni holivudski zavodnici poput Bena Afflecka, Georgea Clooneyja, Hugha Jackmana i Joaquina Phoenixa.

Brada štiti od opeklina od sunca i raka kože, utvrdila je studija Sveučilišta Južni Queensland. Znanstvenici su utvrdili brada pruža 80 do 95-postotnu zaštitu od sunca, a jačina zaštite ovisi o tome koliko su dlake duge i guste. Također, UV zrake tri puta manje probijaju kožu obraslu dlakama od one gole, piše Daily Mail.  

Dlake djeluju poput zaštitnog faktora, što su gušće to je zaštita veća. No bez obzira na to, i bradatim muškarcima preporučuje se losion sa zaštitnim faktorom, napomenuo je dermatolog dr Nick Lowe. 

Astma

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Muškarci s astmom koju uzrokuje pelud tvrde da im brkovi i brada smanjuju simptome. Brkovi sprječavaju da čestice uđu u nosnice i pluća, tvrdi Carol Walker iz Centra za trihologiju u Birminghamu. 

Neki stručnjaci se ne slažu s tom teoriju, pa tvrde da brkovi samo privremeno mogu zadržati čestice. U najgorem slučaju velike količine peludi koje su se nakupile mogu izazvati opasnu alergijsku reakciju. 

Starenje

Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih prilika i usporavaju starenje. One sprječavaju gubitak vlage, pa je koža stalno hidratizirana. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, koža će dulje zadržati vlagu nego na goloj koži, tvrdi dr. Lowe.

Također, muškarci imaju deblju kožu nego žene koja je otpornija na oštećenja, a brada ih dodatno štiti, dodao je. 

Kašalj i grlobolja

Brada koja se proteže po vratu stvara zaštitni sloj i zadržava toplinu, pa sprječava kašalj i grlobolju. Dlake djeluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mjesecima, dodala je Walker. 

Osip

Stalno brijanje uzrokuje bakterijske infekcije, osip, urastanje dlaka, pa bi se moglo reći da brada blagotvorno djeluje na kožu, objasnio je dermatolog dr. Martin Wade iz Klinike za kožu i kosu London. 

No loša strana brade je ta što urasle dlake mogu izazvati infekcije. Rizik povećavaju i ostaci hrane koji mogu zapeti među dlakama pa je zbog toga bitno redovito njegovati i šišati dlake, tvrdi mikrobiolog dr. Ron Cutler sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru