Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Brojke koje vam mogu spasiti zdravlje i produžiti životni vijek

Brojke koje vam mogu spasiti zdravlje i produžiti životni vijek
1

Redovita kontrola krvnog tlaka, razine kolesterola, obujam struka, tjelesna težine i količine šećera u krvi najbolje pokazuju kakvo je vaše stvarno zdravstveno stanje

VIDEO

Krvni tlak i razina kolesterola ne samo da utječu na zdravlje nego i upućuju na promjene kroz koje tijelo prolazi. Provjeravaju li se redovito, “brojevi zdravlja” mogu na vrijeme spriječiti srčani udar te produljiti život, pokazala su istraživanja. No sistematski pregled može se obaviti i kod kuće. Primjerice, kako biste provjerili bubrege, dovoljan je krojački metar. Ako na trbuhu ima previše masnih naslaga, one pritišće bubrege koji više ne mogu normalno obavljati funkciju. 

Idealan opseg struka trebao bi biti oko polovice iznosa visine, tvrde znanstvenici. To znači kako bi se trebali zabrinuti svi muškarci koji na metru pročitaju više od 89 centimetara i žene koje se suoče s brojem većim od 83 centimetra. Opseg struka najbolje bi bilo mjeriti jedanput na tjedan ili barem jedanput na mjesec.

Idealan opseg struka najučinkovitije se postiže redovitim vježbanjem, no viška kilograma riješit ćete se i pilingom te četkanjem problematičnih područja. Tako ćete poboljšati cirkulaciju i tijelo će se lakše osloboditi toksina. Uspravno držanje također jača mišiće trbuha, struka i leđa.

Šećer se mjeri svake godine

Normalna razina glukoze u krvi je 4,2-6,4 mmol/l. Ako je veća od deset mmol/l, postoji velik rizik od srčanih oboljenja, problema s bubrezima i impotencije. Šećer bi trebalo mjeriti jedanput na godinu. 

Previsok tlak uzrokuje i bolesti bubrega

Idealan krvni tlak ovisi od čovjeka do čovjeka, no zdravim tlakom smatra se 115/75 mmHg. Ako prelazi 140/90 mmHg, duljina života smanjuje se za deset godina. Povišeni tlak izaziva oštećenja mozga, srca i bubrega. Krvni tlak trebalo bi mjeriti jedanput na godinu.

Kolesterol pomaže tijelu da se liječi

Tijekom sistematskog pregleda obvezno podsjetite liječnika da vam provjeri kolesterol. HDL bi trebao iznositi do 50, a LDL ne više od 100. Normalna razina kolesterola pomaže tijelu da samo sebe liječi. Ako su brojevi previsoki, ono to ne može činiti, pa nastaju problemi.

Broj na vagi upozorava

Iako je mnogima mjerenje težine noćna mora, trebali b se izvagati barem jedanput na tjedan. Težina pokazuje opće fizičko stanje i može pomoći da drastično poboljšate prehranu.

23

BMI računa se tako da se kg podijele s kvadratom visine u m. za žene je idealan bmi od 19 do 25,8, a za muškarce od 20, 7 do 26,4.

115/75

Meditacija te duboko disanje mogu kratkoročno sniziti krvni tlak na idealnu razinu.

<50

HDL kolesterol ne smije biti veći od 50, pa valja izbjegavati masnu hranu.

>100

Takozvani loši LDL kolesterol ne bi smio biti veći od 100, a možete ga smanjiti namirnicama bogatim ribljim uljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija
ZAPISANO U ZVIJEZDAMA

Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija

Ovan ima čak tri potencijalno savršena partnera za dugu i sretnu vezu, a slično je i kod Bika. No, ima onih kojima je samo jedan znak najbolji izbor za pravu ljubav punu razumijevanja i strasti